EXCLUSIVITATE VL Interviu cu Ion Chiriţă, unul dintre oamenii din spatele afacerii: "Vinovaţi de executarea SNIF sunt miniştrii agriculturii"

EXCLUSIVITATE VL Interviu cu Ion Chiriţă, unul dintre oamenii din spatele afacerii: "Vinovaţi de executarea SNIF sunt miniştrii agriculturii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Viaţa liberă" a stat de vorbă cu unul dintre principalii pioni în cazul distrugerii SNIF * Patronul Scavi Construct spune că nu are nicio vină pentru cele întâmplate


Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), sucursala Siret, a fost executată silit în 2010. Conform unei anchete a Prefecturii Galaţi, „conducerea SNIF SA Sucursala Galaţi a dat dovada de lipsă de preocupare pentru recuperarea creanţelor şi/sau eventual sistarea serviciilor până la recuperarea datoriilor de la beneficiari, ceea ce ne duce la concluzia că aceste servicii au fost prestate cu titlu gratuit, deşi exista posibilitatea recuperării debitelor prin măsuri de executare silită. SC Scavi Construct SRL a devenit atât principalul beneficiar al serviciilor prestate/facturate de SNIF SA Sucursala Siret, cât şi principalul debitor la SNIF SA Sucursala Siret. Conducerea SNIF SA Sucursala Siret nu s-a preocupat de recuperarea, la termenele contractuale, a contravalorii serviciilor prestate/facturate către SC Scavi Construct SRL, având drept consecinţă lipsa de lichidităţi si implicit imposibilitatea de a efectua plăţi în contul executării silite declanşate de SC Ultimex Trading SRL prin executorul judecătoresc Viţelaru”, au spus anchetatorii.

Ionel Chiriţă spune că lucrurile nu ar sta tocmai aşa.

REPORTER: Consideraţi că statul a fost prejudiciat în acest caz?

Ionel Chiriţă: "Vreau să vă întreb dacă dumneavoastră consideraţi că SNIF-ul este bunul statului? Statul este proprietarul unui pachet de acţiuni, în rest SNIF este o societate comercială ca oricare alta”, a spus acesta.

R: A fost această executare imorală?

I.C. "SNIF este pentru a nu ştiu câta oară băgată în insolvenţă de alţii ca mine sau ca Ultimex. Executarea a fost pornită pentru prima dată la Tulcea. Aşa am aflat şi noi că se poate executa. Nu suntem noi primii.”

R: Scavi Construct este în vreun fel vinovată de executarea SNIF?

I.C: "În ceea ce mă priveşte pe mine, din punctul de vedere al lui Scavi, este fals. Dacă eu nu le dădeam de treabă din 2007 şi până în 2009, ei erau terminaţi încă de atunci.”

R: Ce datorie avea Scavi către SNIF?

I.C.: "Nu era datoria aşa de mare. Chiar dacă exista acea datorie, nu avea nicio logică să se facă legătura cu executarea SNIF. SNIF nu putea să ceară executarea Scavi, deoarece SNIF era subcontractant în cadrul licitaţiilor de la ANIF. Eu mă judec şi azi cu ANIF, pentru cinci miliarde pe care nu le-am încasat din respectivele contracte. Scavi a efectuat plăţi către SNIF de 253 de milioane, fără a ţine cont că nu am încasat de la ANIF RA Bucureşti.”

R: Cum a reuşit Scavi să câştige respectivele licitaţii?

I.C: "Eu eram singurul care avea utilaje de îmbunătăţiri funciare. În 2008, câştigasem toate lucrările pe o perioadă de trei ani. În procedura de licitaţie, SNIF a fost subcontractant declarat. Comisia de la Prefectură care a anchetat acest caz este pe lângă lege total.”

În discuţie a intervenit şi Anişoara Constandache, cumnata lui Ionel Chiriţă. "Ce relevanţă au relaţiile de rudenie pentru dumneavoastră? La momentul 2010, SNIF avea datorie către DAB. Degeaba faceţi legătura asta. SNIF avea datorie către 100 de firme din România”, a spus aceasta. "Habar nu aveam noi de creanţele DAB în martie 2010. Domnul Masgras este în Ultimex din 8 februarie 2010.”, a mai explicat Anişoara Constandache.

R: Putea fi evitată executarea?

I.C.: "Puteau să facă plata, dar nu au făcut-o nici în ultimul moment. Au tăiat la fier vechi transformatoare de 48 de miliarde şi le-au vândut la fier vechi ca să îşi ia banii. De patru ani nu au luat niciodată bani dacât ca să nu îi ia alţii. Primeau banii şi îi dădeau altora. Nu au plătit stopaje la sursă şi impozite de patru ani. Ei de fapt ţineau banii la mine, ca să îşi poată lua salariile. Dacă nu am încasat banii, nu puteau să îi primească nici ei.”

R: Cine se face vinovat de distrugerea SNIF?

I.C.: "Vinovaţi de toată executarea SNIF sunt toţi miniştrii agriculturii, care au fost din 2007. Conform ordinului 762, Decebal Traian Remeş dispune intrarea SNIF în administrare specială. Totul, la noi, este egal cu voturile.”

Citit 6393 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.