GALERIE FOTO / VIDEO Autorităţile se feresc de fermele interlopilor! Vezi aici ce se petrece în Vadul Ungurului

GALERIE FOTO / VIDEO Autorităţile se feresc de fermele interlopilor! Vezi aici ce se petrece în Vadul Ungurului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • La câţiva metri de biserica din Vadul Ungurului funcţionează o crescătorie de porci care deversează toată mizeria în şanţul de lângă calea ferată Galaţi-Bucureşti * Autorităţile dau din colţ în colţ când vine vorba despre măsurile ce trebuie luate în privinţa fermei ilegale, care aparţine controversatului Renato Sîrghie

În urma unei sesizări cel puţin interesante, am ajuns zilele acestea în Vadul Ungurului. De câţiva ani, cartierul are un miros aparte, care pluteşte către Centru şi către Gară, de-a lungul străzii Domneşti şi a liniei ferate Galaţi-Bucureşti. Nu vorbim despre vreo miasmă de iasomie, liliac sau altă plantă aromatică, ci despre mirosul greu de fecale de animale. Încercând să aflăm de unde provine respectiva duhoare, am ajuns pe lângă liniile de cale ferată. Acolo, surpriză! O conductă ce trece prin gardul unei curţi se termină brusc chiar în apropierea şanţului ce străjuieşte liniile de tren. Acolo, deversări de toate culorile. Verde, galben, maro, o adevărată paletă cromatică. Şi cu un miros fetid.

Legea tăcerii

Bătând din poartă în poartă, am aflat şi a cui este respectiva curte. „Este ferma lui Renato, toată lume ştie”, ne-a explicat un locatar al cartierului, sub protecţia anonimatului. O altă doamnă a fost şi mai expeditivă. „Ştim a cui e ferma, dar nu a făcut nimeni nicio plângere. Dumneavoastră nu ştiţi cine este Renato? Aşa, ca între vecini, nu vrem scandal pentru atâta lucru”, a spus aceasta. Lucrurile merg ceva mai departe de atât. Vecinii respectivei ferme nu sunt singurii care se tem să strice relaţiile de pace şi prietenie.

Ferma nu există!

Până la sesizarea „Vieţii libere”, autorităţile habar nu aveau de respectiva locaţie, situată la intersecţia străzilor Lacului cu Tudor Vladimirescu. „Din câte ştiu eu, nu există nicio fermă acolo. Dar dacă dumneavoastră spuneţi că este un miros puternic, vom trimite o echipă să investigheze”, ne-a spus iniţial Marioara Gătej, prim-comisarul Gărzii Naţionale de Mediu filiala Galaţi.

Ulterior, după verificări, oamenii Gărzii de Mediu au ajuns la o concluzie halucinantă. „Într-adevăr, în zonă există deversări, care au ajuns în vecinătatea căii ferate, însă până în acest moment nu s-a putut stabili cu exactitate de unde vin, deoarece în zona respectivă există mai multe case particulare. Vom lua legătura cu cei de la Primărie şi cu cei de la Apă-Canal, deoarece se pare că în zonă există mai mulţi crescători de animale mari”, ne-a explicat Mărioara Gătej.

Primăria Galaţi, prin purtătorul de cuvânt Mihai Costache, a recunoscut respectiva problemă. „Am înştiinţat Poliţia Locală şi urmează ca în cel mai scurt timp să se ia măsurile necesare”, ne-a explicat acesta.

Potrivit hotărârii Consiliului Local Galaţi cu numărul 307 din anul 2007, constituie contravenţie, amendabilă cu sume cuprinse între 800 şi 1.500 de lei. Mai mult, „proprietarii de animale au obligaţia să asigure evacuarea dejecţiilor şi depozitarea gunoiului, astfel încât să nu constituie surse de poluare a mediului înconjurător; să permită personalului de specialitate efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii şi verificarea stării de sănătate a păsărilor şi animalelor din gospodărie”.

De asemenea, şi responsabilii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi spun că vor verifica legalitatea respectivei ferme. Până la închiderea ediţiei, însă, directorul DSVSA Galaţi, dr. Lenuţa Ichim, nu a mai răspuns la telefon.

Uluitor este faptul că, având în vedere că mirosul pestilenţial ajunge, în zilele calde, până la Grădina Publică, nicio autoritate nu s-a sesizat până acum.

Cine este Renato

Renato Sîrghie este un om de afaceri cel puţin controversat din Galaţi. Cunoscut drept prinţul din Vadul Ungurului, el este bănuit de legături cu lumea interlopă şi era creditat cândva drept un urmaş al lui Marian Ivan. Sârghie a fost de altfel şi cel care i-a purtat crucea lui Ivan, la înmormântarea fostului lider al interlopilor gălăţeni.

Pe de altă parte, în Vad, Renato are renumele de a fi generos cu semenii săi. Spre exemplu, anul trecut, la hramul Bisericii Sfânta Maria din Vadul Ungurului (locaş de cult situat gard în gard cu ferma de porci), Renato a organizat o petrecere la care a pus pe grătare peste 2.000 de porţii de mici, cârnaţi şi pastramă.

 

Citit 8197 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2012 22:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.