GALERIE FOTO&VIDEO / Bombă biologică lângă Galaţi. Iată unde aruncă resturile de cadavre mafia cărnii de cal!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO&VIDEO / Bombă biologică lângă Galaţi. Iată unde aruncă resturile de cadavre mafia cărnii de cal!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Viaţa liberă" a descoperit locul unde abatoarele ilegale din Galaţi aruncă resturile de animale sacrificate fără acte * Resturile a sute - dacă nu cumva mii - de animale umplu trei râpe şi o pădurice din apropierea lacului Brateş * Multe din resturi aparţin unor cai despre care există indicii că au ajuns în galantare în loc de carne de vită sau de porc * Autorităţile promit o anchetă penală în acest caz


În plin scandal al cărnii de cal, la marginea Galaţiului există un adevărat focar de infecţie, reprezentat de sute - poate mii - de resturi de cadavre de cai, vite şi oi. Locul se află la numai câteva sute de metri de plaja unde gălăţenii vin să se distreze vara, dar şi la o distanţă relativ mică de complexul rezidenţial aflat  la marginea oraşului. 

Lumea din zonă ştia

În momentul în care mergi pe lângă calea ferată proaspăt distrusă de alunecările de teren, găseşti căutătorii de fier vechi. Pe oricare dintre ei îi întrebi, toţi  ştiu de râpele unde de ani de zile se aruncă animale moarte. „Înainte era o singură râpă, acum sunt vreo trei”, ne-a spus unul dintre căutătorii de fier vechi.

Locul este foarte uşor accesibil, dar şi periculos în acelaşi timp. Pentru a folosi poteca ce ajunge la prima râpă, treci pe lângă o staţie de pompare. Odată ajuns la prima dintre cele trei râpe, pe lângă peisajul demn de film horror, trebuie să ai grijă să nu fi atacat de zecile de câini comunitari, care se înfruptă nestânjeniţi din cadavrele aflate în putrefacţie.

„Am înţeles că problema este totuşi una mai veche. Tot ce ţine de siguranţa alimentelor este responsabilitatea celor de la Direcţia Sanitar Veterinară”, a spus Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Pe de altă parte, acesta a precizat că există şi un real pericol pentru populaţie. „Dacă resturile respective ajung în vreun fel în sursa de apă, există posibilitatea ca germenii şi microorganismele să provoace boli grave”, a mai spus acesta.

 

"Viaţa liberă" a sesizat autorităţile

Proaspăt instalata conducere de la Direcţia Sanitar Veterinareă şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) nu avea cunoştinţă despre existenţa infernului în aer liber de la malul Brateşului. S-a sesizat de-abia când echipa „Vieţii Libere” a prezentat fotografiile făcute la faţa locului şi a cerut lămuriri.

"Vom trimite o echipă acolo, pentru a verifica dacă cele semnalate se confirmă. În ceea ce priveşte ecarisarea locului, vom contacta responsabilii din Primărie, deoacere această parte a problemei le aparţine lor. Aceştia au contracte cu firmele ce se ocupă  de  strângerea şi distrugerea acestor carcase”, a declarat Vasile Ştefan, directorul DSVSA Galaţi.

„Din punct de vedere medical, câinii din zonă vor fi strânşi şi vaccinaţi, pentru a se verifica dacă sunt bolnavi. Vor fi ţinuţi sub observaţie, vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi. Întotdeauna în asemenea cazuri există pericolul de rabie”, a mai declarat directorul DSVSA. De altfel ieri, după ce această problemă a fost sesizată de echipa „Vieţii Libere”, o echipă a DSVSA, însoţită de Poliţia Locală, Ecosal şi Poliţie s-a deplasat la faţa locului.

Şi Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi a spus că municipalitatea va lua măsuri în această direcţie. „Ecosalul sub coordonarea celor care fac ancheta urmează să salubrizeze zona. Vrem să ştim dacă la nivelul administraţiei Municipiului Galaţi putem să impunem vreo reglementare. Având în vedere că alte două localităţi se află în imediata apropiere a zonei. Aşteptăm ca Poliţia să identifice sursa de unde au provenit respectivele carcase”, a spus acesta.

Mai mult, actuala conducere a DSVSA va face o anchetă pentru a afla cine a tăiat şi a aruncat respectivele animale. Conform legii, făptaşul sau făptaşii riscă pedeapsa cu închisoarea pentru fapta lor. De altfel şi Poliţia s-a autosesizat în acest caz, oamenii legii făcând cercetări pentru a afla cu exactitate ce se petrece în zonă.

Pe de altă parte, ONG-urile susţin că aceste probleme ar dispărea imediat dacă România ar aplica regula microcipării cabalinelor, regulă impusă de ani buni de către Uniunea Europeană.

"Sunt samsari de cai în diferite zone ale ţării care strâng cai şi pe urmă îi duc la abator, dar aceste animale nu sunt identicate, nu se ştie nimic despre istoricul lor medical. Aceşti cai sunt tranşaţi şi pe urmă vânduţi şi nu se mai ştie nimic de carnea lor. În urma scandalului de acum câteva săptămâni, li s-a făcut frică şi au început să taie animalele şi să arunce carnea. Poliţia ar trebui să facă nişte controlale mai severe", a spus  Kuki Bărbuceanu, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten România, pentru o televiziune de ştiri.

Reacţia promptă a autorităţilor gălăţene la sesizarea făcută de "Viaţa liberă" este de apreciat, însă rămâne un mister faptul că nicio autoritate nu a descoperit până acum lugubrul loc deşi, din câte am înţeles, locuitorii din zonă au trimis în anii trecuţi numeroase sesizări către toate organele statului. Se aflau acestea în complicitate cu mafia cărnii? Sperăm că în zilele ce vin vom afla adevărul. Deocamdată există doar nişte zvonurile legate de o grupare interlopă numită "a Seferilor", care ar aproviziona de mai mulţi ani, "la negru", măcelăriile şi fabricile de preparate din Galaţi.

Cazul este penal

În această anchetă s-a implicat şi Prefectura. "A fost declanşată o anchetă complexă pentru identificarea sursei de provenienţă a acestor resturi, cel mai probabil fiind vorba despre sacrificări ilegale de animale, care vor face obiectul cercetării penale", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi. 

Pe lângă pericolul evident reprezentat de carcasele de cai aflate în putrefacţie, mai apare o problemă. Cea a câinilor comunitari care se înfruptă atât din leşurile aflate în râpe, cât şi din câinii morţi din zonă. În imediata apropiere a cimitirului de cai se află un adăpost de animale. Unul dintre oamenii care au afaceri în zonă, ne-a spus: „Aceşti câini sunt închişi în adăpost, iar odată la două săptămâni vine câte cineva şi le mai aruncă un sac de mâncare. Multe din aceste animale au ajuns şi în afara adăpostului”, a spus acesta.

În momentul în care am ajuns la respectivul adăpost, aflat la mai puţin de 50 de metri de râpă, zeci de câini agresivi au înconjurat maşina „Vieţii Libere”.  „Vrem să verificăm situaţia adăpostului de câini şi a regulilor după care funcţionează acesta”, a   spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Aceşti câini, în cazul în care sunt infectaţi cu rabie, pot  răspândi boala foarte uşor.

Reprezentanţii Vier Pfoten, organizaţie al cărei nume apare pe respectivul adăpost de câini susţin că nu au nicio legătură cu el. “Vier Pfoten  nu deţine şi nu a deţinut niciodată un adăpost de câini în România. Mai mult, între organizaţia noastră şi adăpostul de la Galaţi menţionat de dumneavoastră. nu există nici o legătură. Toate proiectele de sterilizare a câinilor fără stăpân derulate de Vier Pfoten prevăd returnarea în teritoriu a animalelor sterilizate. Ultimul proiect derulat de Vier Pfoten la Galaţi a avut loc în 2007”, a declarat pentru "Viaţa Liberă"  Livia Cimpoeru, purtător de cuvânt al Vier Pfoten România.


De ce se taie caii?

Potrivit specialiştilor, carnea de cal este mai sănătoasă decât orice altă carne roşie, fiind mai slabă şi mult mai bogată în fier . De asemenea, această carne conţine  acizi Omega 3 şi Omega 7.

„Există nişte diferenţe de compoziţie între cal si vită, diferenţe care fac din cal o carne ceva mai bună. În primul rând pentru că este o carne foarte slabă, iar grăsimea existentă este bogată în acid linolenic (un acid omega 3) si într-un acid mononesaturat, acid palmitoleic”, a explicat Corina Zugravu, medic primar igienă şi alimentaţie la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti pentru yahoo news România.

„Calul fiind un animal atletic, are dublul cantităţii de fier pe care o regăsim în carnea de vită, idem pentru vitamina B12”, spune Corina Zugravu. Muşchiul de cal este bogat în glicogen, o glucidă care dă cărnii un gust puţin dulce. Ca orice tip de carne roşie ea nu trebuie consumată frecvent, însă „fiind o carne mai echilibrată din punct de vedere al grăsimilor, este de preferat cărnii de vită, mai ales când avem persoane cu un profil lipidic nesănătos, cu trigliceridele mărite şi cu probleme cardio-vasculare”, a mai spus aceasta pentru yahoo news România.


 

Citit 8858 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2013 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.