Conducerile spitalelor gălăţene, depăşite de situaţie. Doar la Psihiatrie s-a stabilit valoarea coplăţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Conducerile spitalelor gălăţene, depăşite de situaţie. Doar la Psihiatrie s-a stabilit valoarea coplăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Celelalte spitale urmează să stabilească cuantumul acestei taxe abia de săptămâna viitoare, în cel mai optimist caz, adică după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern


Chiar dacă intră în vigoare de la 1 aprilie, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta - Doamna” este singura unitate spitalicească cu paturi din judeţ care a stabilit valoarea coplăţii. Astfel, pacienţii internaţi în acest spital vor plăti o singură dată, la externare, suma de 6 lei. Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru minori, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. De asemenea, sunt scutiţi de la plata taxei şi ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc lunar 740 de lei.

În cazul celorlalte spitale din Galaţi, valoarea coplăţii urmează să fie stabilită după 1 aprilie. Cu alte cuvinte, la externare, spitalul nu va putea să spună câţi bani îi datoraţi. Instituţiile medicale vizate ar fi trebuit să convină asupra valorii coplăţii, prin organizarea unei şedinţe de consiliu de administraţie, până la intrarea în vigoare a taxei. Problema este însă mai veche. „Deşi legea prevede ca astfel de consilii de administraţie să se organizeze lunar, sunt şi cazuri în care nu au mai fost ţinute de cel puţin doi ani. Este cazul Maternităţii „Bunavestire”. Şi la Spitalul Municipal din Tecuci erau astfel de probleme, dar odată cu schimbarea managerului lucrurile s-au remediat. Spitalele din subordinea Consiliului Judeţului (Judeţeanul, Pneumoftiziologia şi Infecţioasele) au probleme cu organizarea consiliilor de administraţie, dar asta din cauza faptului că CJ nu a desemnat membrii pentru aceste adunări”, explică directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Potrivit hotărârii luată de executiv, coplata poate avea valoarea cuprinsă între 5 şi 10 lei. În cazul Spitalului de Copii „Sf. Ioan”, datorită specificului instituţiei, coplata nu se aplică.

Citit 1631 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2013 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.