Directorul ArcelorMittal Galaţi: "Scenariul închiderii Combinatului e deja pe masă!"

Directorul ArcelorMittal Galaţi: "Scenariul închiderii Combinatului e deja pe masă!"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Şeful ArcelorMittal Galaţi măreşte presiunea pe stat în privinţa reducerii suprataxelor la energie * "Nu mai avem răbdare", spune directorul, referindu-se la orizontul de aşteptare al companiei


Luni întregi, compania siderurgică ArcelorMittal a avertizat Guvernul că sumele tot mai ridicate cheltuite cu energia - umflate de taxele pentru certificate verzi şi cogenerare, menite să sprijine producătorii de energii alternative - devin de nesuportat pentru unităţile industriale energofage, cum este combinatul de oţel de la Galaţi. Ieri, însă, directorul Bruno Ribo a spus-o direct: Grupul nu exclude varianta închiderii Combinatului! "Anul trecut, am plătit pentru electricitate şi gaz 140 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai mult decât în 2009. Dacă nu se întâmplă nimic, în 2015 vom ajunge să plătim cu 54 de milioane de euro mai mult decât în 2009. E imposibil să ne luptăm cu aşa ceva. Cineva suportă aceste pierderi, de patru ani suntem sprijiniţi financiar de compania-mamă", a declarat Ribo, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Galaţi.
Întrebat dacă ArcelorMittal are răbdare să aştepte un eventual răspuns din partea statului până în 2015, şeful Combinatului a răspuns negativ. "Nu! Scenariul cel mai rău ar fi închiderea Combinatului, despre asta este vorba. Este deja pe masă, o spunem de mai bine de şase luni", a afirmat oficialul.

Reducerea costurilor cu energia - "acum"!

Ribo a rostit parcă special pentru urechile Guvernului aceste cuvinte care nu lasă loc de interpretări. Totuşi, directorul Combinatului a ţinut să-şi îndulcească un pic mesajul. "Noi nu avem în vedere un asemenea scenariu şi toate eforturile noastre sunt dedicate evitării lui. Refuz să mă gândesc la aşa ceva, pentru că sunt soluţii în lucru în alte ţări, care, pe de o parte, dau subsidii pentru energiile verzi şi, de partea cealaltă, o fac la un cost suportabil pentru industrii. Trebuie să aplicăm şi noi aceste sisteme. Şi nu trebuie să le aplicăm în zece ani, trebuie să le aplicăm acum!", a afirmat Ribo.

Acesta a reiterat importanţa unei acţiuni imediate a statului român în această privinţă atunci când a salutat o iniţiativă recentă a Executivului de reducere a costurilor cu certificatele verzi. "Cred că această iniţiativă merge în direcţia cea bună. Acum e de văzut dacă ea merge de la vorbe la realitate, pentru că ne luptăm cu această problemă de multe luni şi timpul lucrează împotriva noastră", a declarat directorul Combinatului.

Cererile ArcelorMittal Galaţi au şi susţinerea altor companii energofage, cum e producătorul de aluminiu Alro Slatina, dar şi pe cea a sindicatelor.
Citit 14506 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2013 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.