Daniel Morar: Proiectul de Cod Penal sancţionează mai blând decât acum, 150 de inculpaţi vor fi achitaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, critică prevederile proiectului de Cod Penal, susţinând că acesta aduce dezincriminarea unor fapte şi reducerea termenului de prescripţie în cazul altora, modificări ce duc la achitarea a peste 150 de inculpaţi judecaţi deja.

Prezent, luni seară, la o emisiune a postului public de televiziune, Morar a afirmat că proiectul Codului Penal, adoptat de Executiv şi transmis, săptămâna trecută, Parlamentului, are o componentă de sancţionare "evident mai blândă" decât prevederile actuale.

Şeful DNA a criticat micşorarea cuantumului maxim al pedepselor în cazul unor infracţiuni, susţinând că acest fapt va avea "un efect direct" asupra termenelor de prescripţie.

Evitând să facă referiri la cazuri concrete, Morar s-a limitat la a critica faptul că noile prevederi ar putea duce la prescrierea unor fapte în şapte ani şi jumătate, în condiţiile în care, în forma actuală a prevederilor penale, aceleaşi fapte s-ar prescrie în 15 ani. El a susţinut că atât faza de urmărire penală cât şi cea de judecată, conţinând trei niveluri de jurisdicţie, ar putea fi cu greu finalizate în termenele de prescripţie propuse în unele cazuri de infracţiuni complexe, cu un număr mare de inculpaţi.

"Gândiţi-vă numai cât timp este necesar pentru îndeplinirea procedurilor într-un caz cu, să zicem, 20-30 de inculpaţi", a spus Morar.

Un alt motiv de nemulţumire pentru şeful DNA l-a constituit faptul că proiectul noului Cod Penal nu mai conţine o serie de infracţiuni de care sunt acuzate zeci de persoane judecate în prezent.

"Dispar unele fapte", a afirmat Morar, dând exemplu în acest sens infracţiunea de stabilire a unei valori mai mici a unor active ale statului în procesul de privatizare sau una din infracţiunile de fraudă din domeniul bancar.

"Ce justificări avem pentru dezincriminarea unor fapte? Trebuie făcută o analiză atunci când decizi dezincriminarea unei fapte sau reducerea cuantumului maxim al pedepsei într-un mod atât de drastic. Ce s-a schimbat în societatea românească într-o asemenea manieră încât pot fi operate modificări de o asemenea anvergură?", s-a întrebat Morar, acuzând lipsa unei consultări sau analize pe tema dezincriminării unor infracţiuni.

Conform declaraţiilor şefului DNA, "peste 150 de inculpaţi judecaţi în acest moment vor fi achitaţi, fie în urma dezincriminării unor fapte, fie în urma intervenţiei termenului de prescripţie", în condiţiile în care actualul proiect de Cod Penal ar intra în vigoare în forma actuală.

Morar a insistat, în cadrul dezbaterii televizate, şi asupra lipsei de consultări anterioare adoptării proiectului, dar şi asupra lipsei unor cercetări temeinice anterioare modificării.

"Codul Penal s-a făcut fără nicio consultare. (...) Nu a existat o consultare reală. Nu s-a făcut niciun studiu", a acuzat Morar, afirmând că a existat o diferenţă majoră între modul de lucru al comisiei pentru elaborarea Codului de Procedură Penală, mult mai atentă la discuţiile cu practicienii, inclusiv cu procurorii DNA, şi conduita în acest sens a celei pentru Codul Penal.

Alături de Morar, în studioul televiziunii publice s-a aflat şi secretarul de stat în Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti Alina Bica. Aceasta a răspuns criticilor aduse de Morar, subliniind, în principiu, că proiectul de Cod Penal criticat de şeful DNA va intra în vigoare într-un interval de timp suficient de mare pentru ca problemele de la acest moment să fie identificate şi, acolo unde va fi cazul, rectificate.

"Noul Cod Penal nu va opera de mâine", a spus Alina Bica, susţinând că nici termenul 2010 nu este definitiv şi avansând chiar anul 2011 sau 2012 ca termen de intrare în vigoare a actului dezbătut.

În cazul micşorărilor de pedepse criticate de Morar, Bica a arătat, în replică, faptul că acestea sunt corelate cu o serie de alte prevederi legislative cprinse în actul normativ propus de Executiv, "lucruri trecute cu vederea dar importante pentru o imagine de ansamblu clară".

În ceea ce priveşte alte câteva aspecte criticate de Morar, Bica a susţinut că aşteaptă în continuare poziţiile procurorilor DNA şi, în cazul în care vor fi suficient argumentate, acestea vor fi luate în considerare iar actul normativ va fi în continuare modificat.

În finalul emisiunii, Morar a afirmat că a fost asigurat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, că punctele de vedere formulate de DNA pe tema anumitor prevederi din noul Cod Penal vor fi atent dezbătute.

Parlamentarii au decis, luni, în urma dezbaterii generale a celor patru coduri din domeniul justiţiei, ca discuţiile pe fond să înceapă miercuri dimineaţă, la ora 9.30, în subcomisiile de specialitate, amendamentele urmând să fie depuse până în 25 martie.

Preşedintele subcomisiei juridice pentru codurile civile, Daniel Buda, a declarat, la finalul dezbaterilor, că parlamentarii din cele două subcomisii se vor reuni, miercuri, la 9.30, în paralel şi vor începe discuţiile pe fond.

Daniel Buda a anunţat că termenul de depunere a amendamentelor este 25 martie, parlamentarii având termen de depunere a raportului final şi de trimitere a acestuia către plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată, până în 30 aprilie. În cazul în care parlamentarii nu vor reuşi să adopte codurile până în 15 mai, Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru cele patru coduri.

Comisia parlamentară creată pentru dezbaterea codurilor din domeniul justiţiei este împărţită în două subcomisii, una care va dezbate Codul civil şi de procedură civilă, condusă de Daniel Buda, iar cealaltă care va analiza Codul penal şi de procedură penală, condusă de Victor Ponta.

Citit 1165 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.