Imprimă această pagină

Război între locatari şi administratorul unei asociaţii. Datoriile depăşesc 250.000 de euro!

Război între locatari şi administratorul unei asociaţii. Datoriile depăşesc 250.000 de euro!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De mai bine de opt ani, o asociaţie de proprietari din Ţiglina II se chinuie cu disperare, dar fără succes, să rezilieze contractul cu administratorul * Datoriile asociaţiei depăşesc deja 250.000 de euro, adică mai mult de 1000 de euro de fiecare apartament!


Asociaţia de proprietari numărul 251 este situată în cartierul Ţiglina II. Cei 230 de proprietari din cadrul acestei asociaţii sunt datori către Apaterm încă din anul 2003. Conform  Primăriei Galaţi, suma totală datorată se ridică la 1.114.309 lei, din care 371.655 de lei penalităţi. Atât în 2007, cât şi în 2009, municipalitatea a făcut verificări acolo, găsind  numeroase nereguli. Încă din anul 2005, mai mulţi proprietari au încercat să-l schimbe pe administratorul asociaţiei, însă, din anumite motive tehnice, acest lucru nu a fost posibil. Ultima încercare, soldată tot cu un eşec, a avut loc acum circa o lună.

Cascadorii râsului cu legea-n mână

Proprietarii au vrut să urmeze exact Legea 230/2007, însă de la teorie la practică e o cale lungă. "A existat o adunare generală, în urma căreia s-a luat decizia schimbării administratorului. S-au urmat paşii legali, s-a semnat şi un tabel prin care proprietarii erau de acord cu această schimbare. De asemenea, se alesese şi un alt preşedinte de asociaţie. Drept urmare, pe 18 martie, administratorului ar fi trebuit să îi înceteze contractul de muncă", a explicat unul dintre proprietari, Felicia Radu.

Pe de altă parte, Mihaela Sururgiu, administratorul despre care este vorba, nu a fost deloc de acord cu schimbarea sa din funcţie."A doua zi s-a dus la ITM, a dat declaraţii în fals, a schimbat încadrarea destituirii sale şi nu a fost de acord cu desfacerea contractului de muncă", a mai declarat proprietarul.

Motivul pentru care anumiţi proprietari şi-au dorit schimbarea administratorului ţine de faptul că acesta a procedat incorect în mai multe situaţii şi, în plus, ar fi făcut falsuri grosolane. "Avem apa caldă tăiată din decembrie. Cu toate acestea, administratorul a facturat apa caldă. Mai mult, eu personal am contract individual cu societatea de distribuţie a gazului, însă ea mi-a facturat gazul la pauşal", ne-a spus Mihaela Mărăşanu.

Noul preşedinte al Asociaţiei de proprietari, Constantin Petroşel, a explicat că fraudele merg mult mai departe. "Am angajat un expert contabil pentru a vedea cu exactitate cât de departe s-a mers. Din câte ştiu eu, datoriile sunt în valoare de aproape opt miliarde de lei vechi. Ea nu a vrut să ne pună la dispoziţie nici nouă, dar nici Poliţiei actele financiar contabile", ne-a spus acesta.

Administratorul se apără

Mihaela Surugiu susţine că modul prin care a fost destituită este absolut ilegal şi, mai mult, Constantin Petroşel nu ar trebui să nu aibă niciun drept să vorbească în numele Asociaţiei de proprietari 251. Mai mult, aceasta spune că încasează banii asociaţiei într-un mod absolut legal şi că va contesta în instanţă legalitatea modului prin care s-a decis destituirea sa. De asemenea, ea recunoaşte că a fost controlată de către oficialii Primăriei Galaţi în două rânduri, dar că aceştia au constatat inadvertenţe numai în ceea ce priveşte calculul penalităţilor.

Primăria promite noi controale

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, Asociaţia 251 a fost verificată în două rânduri, găsindu-se nereguli de fiecare dată. "Era de datoria preşedintelui de asociaţie să-i informeze pe proprietari despre nereguli. Din păcate, abia acum vedem că această comunicare nu a avut loc", a spus acesta. "Mă tem că nu este singura asociaţie de proprietari cu astfel de probleme din Galaţi. Acolo, dar şi în alte asociaţii unde există suspiciuni de fraudă trebuie efectuate controale de mare profunzime şi acurateţe. Primăria Galaţi va demara foarte curând astfel de controale", a mai continuat Mihai Costache.

Citit 6711 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2013 18:26

Liviu Ghinea