KILOMETRUL MORŢII/ Cum îşi riscă viaţa pescarii gălăţeni pe malul bălţii Cătuşa

KILOMETRUL MORŢII/ Cum îşi riscă viaţa pescarii gălăţeni pe malul bălţii Cătuşa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Pe o porţiune de circa jumătate de kilometru, malul bălţii Cătuşa reprezintă un pericol real pentru pescarii inconştienţi care aleg acest loc ca să prindă peşte * Cel puţin trei persoane au fost electrocutate în ultimii ani, după ce undiţele li s-au agăţat în cablurile de înaltă tensiune care trec pe deasupra malului


Orice pasiune poate avea efecte extreme, iar pescuitul nu face excepţie. Îndeletnicirea ridicată la rang de sport a dovedit că poate deveni fatală când cei care o practică ignoră minime reguli de securitate şi se expun, inutil, la pericole care pot pune brusc capăt plăcerii pe care le-o oferă pescuitul. Poate cele mai bune dovezi în acest sens le oferă balta Cătuşa, loc agreat de gălăţenii care locuiesc în zona cartierului Dunărea, dar şi de localnicii din Movileni. Sunt circa 500 de metri de mal aflat în vecinătatea Barboşiului, unde se poate ajunge, cel puţin dinspre oraş, la pas, distanţa putând fi parcursă în cel mult 20 de minute.

Malul respectiv este preferat de pescari pentru că este uşor accesibil, aceştia nefiind astfel nevoiţi să ocolească balta până pe latura dinspre Combinat. Aceasta este explicaţia unui gălăţean pe care l-am găsit la faţa locului, „testând” zona şi căutând un loc unde să vină mai apoi cu undiţa. „Eu stau în Micro 18 şi îmi vine aproape aici. Caut un loc de pescuit şi aici mi se pare convenabil. Nu e mult de mers”, a susţinut Ştefan Axinte, de 56 de ani.

Pericolul vine de la înălţime

Aceasta zonă este una în care n-ar trebui să calce picior de om, calea ferată fiind extrem de aproape. Cu atât mai mult acolo nu au ce să caute pescarii, nu doar pentru că este o zonă de siguranţă feroviară, aşa cum stă scris pe o plăcuţă de semnalizare, ci şi pentru că riscurile de electrocutare sunt maxime, mai ales că de la calea ferată la buza apei nu sunt mai mult de cinci metri.

„Prin cablurile de la calea ferată trece o tensiune de 27.000 V, deci cea mai mică atingere cu undiţa provoacă arc electric şi implicit electrocutare. O undiţă telescopică, să zicem de cinci - şase metri, are toate şansele să atingă, cel puţin cu firul, cablurile de la infrastructură. Noi le punem în vedere pescarilor să plece când îi găsim aici. Vociferează, obiectează, dar pleacă, pentru ca apoi să revină”, ne-a explicat comisarul Ştefan Constandache, şeful Biroului Poliţiei Transporturi Galaţi.

Poate că dacă legea ar prevede sancţiuni pentru simpla pătrundere în zona de siguranţă feroviară, oamenii nu şi-ar mai risca viaţa pentru câţiva peştişori. Trist este faptul că legislaţia le permite poliţiştilor să îi sancţioneze pe intruşi numai dacă aceştia refuză să părăsească zona, lucru pe care un om care „ştie cum stă treaba” nu îl va face niciodată.

Morţi cu undiţa în mână

Că undiţele ajung relativ uşor pe cablurile de înaltă tensiune o dovedesc câteva zeci de fire rupte, rămase agăţate de reţeaua electrică cu tot cu plute, dar şi un număr important de accidente, unele soldate cu morţi. Acestea ar trebui să-i facă se se gândească de două ori pe cei care merg să pescuiască în zona respectivă.

Cea mai recentă tragedie s-a consumat acum două duminici, când un tânăr de 27 de ani, care pescuia în locul respectiv, a luat foc după ce undiţa sa a atins firele de înaltă tensiune. Arcul electric a fost atât de puternic încât flăcările au făcut scrum inclusiv stuful din locul în care se afla bărbatul. Transportat la Bucureşti cu arsuri pe circa 80 la sută din suprafaţa corpului, tânărul a murit după cinci zile de agonie.

„Acesta este cel de-al doilea deces din această cauză înregistrat în ultimii doi ani. Un alt pescar care s-a electrocutat a avut noroc şi a scăpat cu viaţă doar pentru că în apropiere se afla un student la Medicină care a ştiut cum să îi acorde primul ajutor”, a completat comisarul Constandache.

Citit 6655 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2013 12:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.