Paradox pe Oţelarilor / Pe cea mai bună stradă din Galaţi se circulă ca-n vestul sălbatic
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Paradox pe Oţelarilor / Pe cea mai bună stradă din Galaţi se circulă ca-n vestul sălbatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe una dintre cele mai bune străzi din Galaţi, şoferii şi pietonii îşi dispută acerb carosabilul recent renovat: unii nu se îndură să ridice piciorul de pe acceleraţie, iar ceilalţi ignoră cu graţie cele şase zebre proaspăt desenate


Asfalt neted precum coala de hârtie, marcaje desenate proaspăt, refugii la linia de tramvai. Cam tot ce-i trebuie unei străzi principale cum este Oţelarilor, arteră care atât timp cât a fost blocată de lucrările de reabilitare a fost intens rânvnită de şoferii ce trebuiau să se strecoare prin labirinturile dintre blocuri pentru a străbate zona Mico 21. Redeschisă circulaţiei, strada care până la reabilitare era a treia în topul celor pe care se petreceau cele mai multe accidente de circulaţie, nu este, acum, o arteră pe care traficul să fie unul civilizat. Nici la capitolul rutier, nici la cel pietonal, atâta vreme cât şoferii nu se îndură să nu calce pedala de acceleraţie, iar pietonii să nu traverseze haotic, de parcă marcajele, şase la număr, de la intersecţia cu Stadionului până la Lupul de Mare, n-ar exista. E drept, radarele Poliţiei, destul de des prezente în zonă, îi mai sperie pe conducătorii auto, dar nu suficient cât să prevină accidentele rutiere, majoritatea cauzate de neacordări de prioritate sau traversări neregulamentare. Tamponările ies deja în afara statisticii.

"De la începutul acestui an, pe strada Oţelarilor au avut loc şapte evenimente rutiere. Patru persoane au fost rănite grav, iar alte patru au suferit leziuni uşoare. Fiind o stradă recent reabilitată, e atent monitorizată cu radare, dar ne aşteptăm să apară evenimente rutiere oricând, mai ales datorită specificului ei, fiind mărginită de foarte multe blocuri", a subliniat scms. Bogdan Carp, şeful Poliţiei Rutiere Galaţi.

Limitatoare până la Crăciun

Faptul că pe Oţelarilor se circulă cu viteză destul de mare, traficul nefiind fragmentat de prea multe semafoare, îi interesează nu doar pe poliţişti, ci şi pe pietoni. Mulţi dinte gălăţenii care locuiesc în zonă sunt de părere că fluxul de maşini ar mai trebui domolit, astfel încât şi ei să poată circula.

"Traficul este infernal, îndeosebi dimineaţa, când copiii merg la şcoală. Ar trebui puse nişte limitatoare de viteză la treceri, nu putem fi mereu cu copiii. Când îmi duc copilul la şcoală stăm şi câte un sfert de oră ca să putem traversa pe zebră, pentru că nu dau prioritate şoferii", spune Tatiana Maftei, o gălăţeancă din Micro 21.

De cealaltă parte sunt pietonii care nu se sinchisesc să-şi aştepte rândul la trecere, preferând să speculeze un moment când se pot strecura printre maşini, pentru a putea traversa neregulamentar. Dacă au noroc, ajung teferi pe partea cealaltă, urmaţi eventual de câteva claxoane furioase. Dacă nu, fie sunt accidentaţi, fie se aleg cu amenzi sau avertismente în cazul în care vreun echipaj de la Locală se întâmplă să fie prin zonă.

"De pe 16 septembrie până în prezent au fost date şapte amenzi de către Poliţa Locală pietonilor care traversează neregulamentar, dintre care trei au fost pentru persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Acestora li se alătură nenumărate avertismente", ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Din partea municipalităţii vine şi vestea proastă pentru conducătorii auto care vor trebui, în câteva luni, să şofeze cu piciorul pe frână când vor tranzita strada Oţelarilor. Autorităţile promit că până la Sărbătorile de iarnă vor fi montate limitatoare de viteză, numărul şi amplasarea acestora fiind deocamdată ţinute la secret.

Citit 3763 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2013 11:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.