Unul din cinci gălăţeni nu-şi plăteşte întreţinerea/ Iată de ce un sfert din oraş va rămâne în frig la iarnă

Unul din cinci gălăţeni nu-şi plăteşte întreţinerea/ Iată de ce un sfert din oraş va rămâne în frig la iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Galaţi, opt proprietari bun-platnici din zece suferă din cauza a doi rău-platinci * 13 la sută dintre proprietarii din Galaţi deţin 87 la sută din datoria totală pentru utilităţi * Puţini proprietari au fost acţionaţi în instanţă de asociaţii: nici măcar 2 la sută * Dacă toţi aceştia şi-ar pierde apartamentele nu s-ar recupera nici măcar un sfert din datoria totală


Mai bine de jumătate dintre gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu au niciun leu datorie la întreţinere. Procentul de bun-platnici în Galaţi este chiar mai mare de atât, dacă avem în vedere că aproximativ 80 la sută au datorii relativ mici la plata întreţinerii (sub 500 de lei) sumă care poate fi acoperită cu un efort minim. În schimb, 13 la sută dintre proprietarii de apartamente au datorii mai mari de 1000 de lei, aceştia deţinând peste 85 la sută din totalul restanţelor.

Cifrele reies dintr-o statistică realizată de Primăria Galaţi, care a încercat să afle în acest fel care este situaţia reală în problema datoriilor către furnizorii de utilităţi. Statistica mai cuprinde multe alte cifre interesante, unele dintre acestea fiind prezentate în premieră: de exemplu, aflăm pentru prima dată că 15 la sută din apartamentele din Galaţi nu sunt locuite.

Pentru prima dată după ani buni în care situaţia datornicilor la întreţinere a fost mai degrabă o nebuloasă, o instituţie publică a realizat un studiu pentru a afla care este situaţia reală. Cifrele, pe care majoritatea le bănuia, pot fi acum folosite pentru identificarea de soluţii în vederea reglementării problemei restanţierilor din Galaţi. Practic, ce a făcut acum Primăria Galaţi se poate numi "diagnosticare", un pas esenţial în procesul de "vindecare".

80 la sută dintre gălăţeni îşi plătesc datoriile la întreţinere

51 la sută din apartamentele care au făcut obiectul studiului înregistrau zero lei restanțe la plata întreţinerii. Practic, asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre proprietarii din Galaţi îşi plătesc conştiincios datoriile lunar. Procentul de proprietari de bună credinţă este chiar mai mare de atât, dacă avem în vedere că aproape 14 la sută înregistrau restanţe mai mici de 100 de lei. Practic, asta înseamnă că nu aveau decât o lună întârziere. Alţi 15 la sută aveau datorii cuprinse între 100 şi 500 de lei, adică sume care pot fi achitate printr-un efort minim, ceea ce înseamnă că şi aceştia ar trebui incluşi în categoria proprietarilor bun-platnici. Însumând procentele, rezultă că în Galaţi avem un procent de 80 la sută de proprietari de bună credinţă, care îşi plătesc datoriile.

Mai puţini datorează mai mult

De aici încolo încep, însă, problemele, pentru că datorii de peste 500 de lei deja înseamnă incapacitate de plată cel puţin temporară. 6 la sută au datorii cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, acesta fiind pragul peste care se poate spune că începe categoria "datornici cu acte în regulă". "Cei cu restanțe de peste 1.000 lei reprezintă 13,35 la sută, dar însumează 86,95 la sută din suma totală restantă", concluzionează studiul realizat de Primăria Galaţi. Cifrele marilor restanţieri sunt cu adevărat înfricoşătoare. 5 la sută din apartamentele din Galaţi au datorii cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, ceea ce înseamnă 10,84 la sută din restanţe. Apoi, alţi 5 la sută au datorii cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, însumând 21,41 la sută din restanţe. Aproape 2 la sută dintre proprietarii de apartamente datorează între 5.000 şi 10.000 de lei, însă ei deţin aproape un sfert din datoria totală. 1,3 la sută dintre proprietari au datorii cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei, ceea ce înseamnă 18,34 la sută din restanțe, iar 0,5 la sută din apartamente au debite de peste 20.000 de lei, aici adunându-se 12,22 la sută din totalul restanțelor.

Puţini datornici au ajuns în instanţă

Cu toate acestea, mai relevă studiul, nici 2 la sută dintre apartamentele deţinute de proprietarii cu datorii mari nu sunt implicate în litigii în instanță. "În aceste apartamente (cele aflate în litigiu, n.r.) locuiesc 2,84 la sută din persoanele cuprinse în eşantion. Dacă proprietarii acestor apartamente ar fi executaţi silit şi şi-ar pierde casele, s-ar recupera cel mult 23,12 la sută din suma restantă analizată în eşantion", se mai arată în studiul efectuat de Primăria Galaţi.

Mai mult, potrivit statisticii, de la începutul anului 2013 şi până la începutul lunii septembrie, 2 la sută dintre proprietari nu au achitat niciun leu la întreținere. "Întrucât datoria celor 2 la sută care figurează cu plăți zero de la începutul anului 2013 însumează 15,12 la sută din suma restantă pe eşantion, există probabilitatea foarte ridicată ca aceştia să nu fi achitat nimic în ultimii cel puţin 7-8 ani. Extrapolat la nivelul municipiului, suma datorată de acești 2 la sută dintre rău-platnici reprezintă contravaloarea consumului de energie termica al întregului oraș pe durata a două luni de iarnă", mai concluzionează autorii studiului.

Familii mai mari, datorii mai mari

Interesantă este, de asemenea şi analiza demografică pe care a realizat-o Primăria Galaţi. Din cifre rezultă că procentul de datornici creşte pe măsură ce familia este mai numeroasă. Aproximativ 60 la sută dintre ocupanţii apartamentelor locuiesc singuri sau în familii de două persoane. Dintre acestea, cam 55 la sută sunt cu plata la zi. 14 la sută sunt familii de trei persoane, dintre acestea doar 44 la sută fiind cu plata la zi. Apoi, 4,6 la sută sunt familii de patru persoane, procentul de bun-platnici fiind cam acelaşi ca şi în cazul familiilor cu trei persoane. Cea mai gravă situaţie se întâlneşte în cazul familiilor cu cinci sau şase persoane: aici, procentul de datornici este în jur de 60 la sută.

Cum s-a făcut cercetarea

Potrivit Primăriei Galaţi, statistica a fost efectuată pe un eșantion de 6.650 de apartamente (6,7 la sută din numărul total de apartamente din Galaţi), din 104 blocuri din următoarele cartiere: Micro 20, Micro 21, Micro 40, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 38, Micro 39, Micro 13, Centru, Port, Siderurgiştilor, Ţiglina 1, Ţiglina 2, Ţiglina 3, Mazepa 1, Mazepa 2 şi Piaţa Centrală. "Cele două criterii de eşantionare au fost distribuirea în mod egal a blocurilor pe teritoriul municipiului şi dimensiunea asociației - între 100 şi 200 de apartamente. Numărul total de persoane trecute la întreţinere în eşantion a fost de 10.685 (6,7 la sută din populaţia Galațiului)", se arată în comunicarea Primăriei.

Citit 4405 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.