Geofizicianul Andrei Apostol în exclusivitate pentru VL: Marele cutremur, prezis de mai mulţi seismologi

Geofizicianul Andrei Apostol în exclusivitate pentru VL:  Marele cutremur, prezis de mai mulţi seismologi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Geofizicianul român Andrei Apostol cu o activitate de peste 30 de ani în America susţine însă că în ciuda eforturilor disperate, oamenii de ştiinţă nu se pot lăuda cu predicţii exacte


„Primul model seismo-tectonic al Vrancei a fost imaginat de către un geofizician din ţara noastră pe nume Constantin Roman, într-o teză de doctorat publicată în Anglia. Roman considera focarul adânc din Vrancea o subducţie din trecutul geologic, încheiată cu milioane de ani în urmă. Ca urmare a unei coliziuni între două plăci continentale (Africa şi Eurasia) subducţia activă a unei plăci oceanice a Mării Thetis a fost consumată la nivelul scoarţei terestre. Numai un rest fosil de crustă oceanică a rămas sub scoarţa pământului şi acest rest casant generează încă cutremure. Astăzi au apărut idei noi care ar încărca prea mult prezentarea noastră schematică aşa că le lăsăm la o parte.

Doar chinezii, şi numai o singură dată

Important pentru noi este frecvenţa cutremurelor distrugătoare din Vrancea. O serie de seismologi români remarcabili, cum ar fi printre alţii Gheorghe Mărmureanu, Dumitru Enescu şi George Purcaru, au studiat statistica seismelor distrugătoare din Vrancea pe baza datelor istorice din ultima mie de ani şi au încercat să facă estimări pentru viitor, care au fost mai mult sau mai puţin confirmate de datele instrumentale. Omul de pe stradă nu este interesat de astfel de estimări. El doreşte o predicţie de cutremur cu caracter iminent de ordinul a câtorva zile, care ar putea să-i salveze viaţa. Nimeni în afară de Chinezi, în anii 1975-1977, în perioada dictaturii lui Mao, nu a reuşit încă să salveze vieţile oamenilor pe baza predicţiei de durată scurtă a seismelor. Chiar şi pe vremea lui Mao au fost nenumărate eşecuri. Metodele empirice tradiţionale din China lui Mao, dar şi metodele de teroare în care milioane de oameni au fost obligaţi să culeagă date pe gratis au fost aruncate la groapa de gunoi a istoriei. Astăzi, atât seismologii chinezi, cât şi cei americani consideră predicţia iminentă a seismelor imposibilă. Succesele în predicţia seismelor au fost uitate. Este nevoie de idei noi. Să nu uitam că şi predicţia meteorologică pe care astăzi o urmărim în fiecare dimineaţa cu succes a fost considerată multă vreme ca fiind imposibilă.

Marele seism este aşteptat în curând

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a subliniat nu o singură dată că numai seismele din Vrancea de adâncime intermediară (60-300 km adâncime) sunt catastrofale după datele istorice. Şi asta numai dacă magnitudinea depăşeşte valoarea 7. Cutremure mai mici de magnitudinea 7 doar ne sperie, dar nu produc pagube. Să vedem în ce măsură un astfel de seism catastrofal ar putea să apară în cursul vieţii noastre. Oncescu şi Bonjer sunt doi seismologi care au studiat cutremurele vrâncene ca pe buzunarele lor. Oncescu este poate cel mai strălucit produs al seismologiei româneşti din ultimii 40 de ani. A publicat de departe cele mai originale lucrări despre Vrancea, atât în ţara noastră cât mai ales în cele mai importante publicaţii de seismologie din lume. După asta, a început să lucreze la Universitatea din Karlsruhe din Germania. Acolo americanii l-au descoperit, iar în ziua de astăzi se poate spune că este unul din cei mai mari experţi din întreaga lume în probleme de aparatură de seismologie. Îl puteţi găsi în Texas. Cât despre Bonjer, “se poate spune că este mai mult român decât german”, deoarece a petrecut o parte bună din viaţa lui plasând seismometre portabile în lungul şi latul Vrancei. Cei doi seismologi au publicat o lucrare în care arată unde şi când se va produce un seism catastrofal în ţara noastră. Acest seism se va înregistra în Vrancea la o adâncime de 110-130 km şi va reprezenta o repetare a cutremurului vrâncean din anul 1802, considerat cel mai mare seism din istoria de o mie de ani a Vrancei. În anul 1802 a căzut Turnul Colţei din Bucureşti, iar cascada Putnei a fost mutată de pe actualul mal din stânga, pe o fractura geologică formata la acel cutremur, pe malul din dreapta.

Când o să fie înregistrat un astfel de seism distrugător? Numai Dumnezeu ştie. Cu toate astea, autorii arată că noul seism distrugător va rupe zona de adâncime situată între marele cutremur din anul 1940 (150 km adâncime) şi cel din 1977 (90 km adâncime) şi va fi înregistrat în următorii câţiva zeci de ani. Dar mai mult de 20 de ani au trecut de la publicarea lucrării lor. Prin urmare, marele seism este aşteptat în curând.

România, una dintre puţinele ţări cu sistem automat de alertă

România este una dintre puţinele ţări ale lumii care se poate lăuda cu existenţa unui sistem automat de alertare a unităţilor industriale şi chiar a persoanelor fizice cu aproximativ 20 de secunde înaintea producerii distrugerilor maxime datorate unui seism major. În zona localităţii Ploştina din judeţul Vrancea au fost amplasate o serie de staţii seismologice care obţin automat date asupra sosirii undelor longitudinale “P” mai rapide. Cum distrugerile să zicem în oraşul Bucureşti apar la sosirea undelor transversale “S” care sunt mai puţin rapide, există un decalaj de aproximativ 20 de secunde între ele. Drept urmare este posibilă trimiterea unui semnal automat către oraşele importante cu aproximativ 20 de secunde înaintea distrugerilor majore. Un astfel de sistem permite oprirea automată a gazelor şi curentului electric în unităţile industriale. Pagubele cauzate de focurile care se pot declanşa sunt reduse.

În ceea ce priveşte omul în pijama, în toiul nopţii, care primeşte un astfel de semnal, până să se trezească din buimăceală îi cade tavanul ori scara blocului în cap. Oamenii au nevoie într-adevăr de o predicţie a cutremurului într-o fereastră de timp scurtă, să zicem două sau trei zile, dar nu atât de scurtă ca 20-30 de secunde. O astfel de predicţie nu exista încă în Vrancea sau în alte regiuni seismice active ale lumii. Mai mult decât atât, seismologii americani în marea lor majoritate cred că o astfel de predicţie iminentă a unui cutremur nu va putea fi realizată niciodată. Predicţia cutremurului reuşită în Haicheng, China, pe vremea lui Mao în anul 1975, care a condus la evacuarea oraşului înainte de seismul distrugător este considerată un caz izolat, extrem de favorabil. Dacă la Haicheng, creşterea numărului de seisme minore a indicat cumva data socului principal distrugător, în majoritatea cazurilor nu se înregistrează seisme precursoare, iar şocul principal se produce când nimeni nu se mai aşteaptă la aşa ceva. Cât despre aşa numiţii precursori electromagnetici sau comportamentul anormal al animalelor înaintea seismelor, americanii au refuzat de mult timp să mai creadă în aşa ceva.

Spre deosebire de americani, seismologii din România sunt mult mai optimişti, în sensul că încearcă să imagineze noi metode şi să adune date care cu timpul ar putea să le permită o predicţie iminentă a seismelor distrugătoare vrâncene cu câteva zile-săptămâni înainte. Asta aşteaptă şi omul de pe stradă.”

Citit 7159 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.