Imprimă această pagină

Trei blocuri cu bulină roşie, la Galaţi

Trei blocuri cu bulină roşie, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expertiza e gratuită, consolidarea, pe bani * În 2008 s-au expertizat două blocuri * Evidenţa caselor este deschisă * Din 2005, Guvernul n-a mai investit * Şi, totuşi, la Galaţi nu sunt probleme majore, spun specialiştii * Cu ochii la cutremurul din Italia *

Cutremurul din Italia i-a făcut şi pe gălăţeni să-şi amintească de faptul că locuiesc în clădiri cu „bulină roşie” sau că habar n-au cât de sigur le este acoperişul… Oricum, nimeni nu se poate lăuda că a văzut vreo bulină pe blocul său!

Consilierul judeţean conservator Petrică Munteanu a redeschis subiectul seismic într-o conferinţă de presă:  „Cu mare îngrijorare mă gândesc că nu am făcut nimic la nivelul instituţiilor locale în ceea ce înseamnă inventarierea clădirilor care pot rezista la un anumit grad de seism; care rezistă la două grade, care rezistă la şapte… Sunt deja probleme cu imobile care nu rezistă nici la două grade!”

O propunere practică a consilierului: să fie afişat la fiecare bloc  la ce grad seismic rezistă.

Apartamentul, girat şi consolidat…

Am căutat mai întâi răspunsuri la Inspecţia de Stat în Construcţii. Aici, directorul Mihai Neagu ne-a explicat: „Baza de date despre aceste construcţii, apropo de seisme, este la Primărie, pentru că, din 1995, când a apărut Ordonanţa 20, dumnealor au avut o perioadă fonduri şi au făcut expertize şi au o bază de date”.

Specialistul cunoştea însă subiectul: „Ordonanţa, ca orice ordonanţă, a suferit multe modificări. În ultima, de anul trecut, era obligativitatea Primăriei să înştiinţeze toate asociaţiile de proprietari, acestea la rândul lor să îi comunice starea tehnică a blocurilor şi, acolo unde este cazul, să se facă expertiză. Dar, în principiu, pe banii locatarilor: omul trebuia să facă obligatoriu un contract pentru proiectare şi consolidare, cu tot tacâmul. Neavând bani, trebuia să gireze cu apartamentul un împrumut la bancă”. 

Expertiza e gratuită, consolidarea-i buba!

La Primărie am aflat însă măcar o veste bună: expertizarea se face gratuit: plăteşte statul.

Ordonanţa 20 din 1994 şi Hotărârea de Guvern nr. 1364 din 2001 se ocupă de acele clădiri cu mai multe etaje care sunt încadrate în clasa I de risc seismic (despre case nu se spune însă nimic!). Proprietarii de apartamente vor plăti însă lucrările de proiectare şi de consolidare.

Prin programe anuale (în acest an de criză nu se ştie ce va fi…) statul plăteşte cheltuiala pentru cei cu venituri modeste (dacă fiecare membru al familiei câştigă mai puţin decât salariul minim net pe economie).  Ceilalţi, majoritatea adică – cum este cazul, la Galaţi, al locatarilor de la blocul C20, trebuie să plătească proiectul şi lucrările de execuţie, în rate, 25 de ani, după terminarea lucrării.

În 2008 s-au expertizat doar două blocuri

De la purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Nicoleta Manole, am aflat că pe parcursul anului trecut, după circuitul cetăţean-Primărie-Consiliul Judeţului-Ministerul Transporturilor şi Construcţiilor- Ministerul de Finanţe-Consiliul Judeţului etc., au putut fi expertizate doar două blocuri: blocul C de pe strada Cezar şi blocul E4, de pe strada Regiment 11 Siret – în apropiere de celebrul bloc C20. „Verdictul”: din fericire, risc seismic doi – adică nu un risc mortal, după cum o să vedem mai jos că spun specialiştii.

Pentru anul în curs au fost trimise pe lunga cale a  aprobărilor de expertizare dosarele blocului M din Micro 19 şi C de pe strada Domnească. Dar este un an de criză şi nu se ştie dacă vor sosi banii pentru expertiză…

Ce este sigur, am aflat de la primarul Dumitru Nicolae, că vor veni bani pentru terminarea lucrărilor, în acest an, la  C20.

Trei, Doamne, da´ toate trei!

Pe o listă cu clădirile expertizate, publicată de Consiliul Judeţului în aprilie anul trecut, figurează cu risc seismic unu  multe case cu parter şi etaj din Galaţi, dar numai trei blocuri: blocul C20 (în curs de consolidare – va fi terminat în acest an), blocul C de pe strada Domnească şi blocul M din Micro 19 (pentru care s-au cerut fonduri de la Guvern).

Deci, dacă nu cumva stau ascunse şi altele, numai trei blocuri gălăţene sunt în pericol real la un eventual cutremur. Veste bună pentru teşchereaua Guvernului şi buzunarul celorlalţi gălăţeni dar, ca vieţi omeneşti puse în pericol, este totuşi enorm! 

Circuit infernal. Anual, până pe 1 mai

De la Direcţia Tehnică a Primăriei, ing. Petrică Cazacu ne-a pus la dispoziţie mai multe informaţii. Astfel, aflăm care este circuitul: asociaţia de locatari completează câteva anexe ale HG 1364/2001 şi le depune la Primărie, cerând expertizarea.

Primăria înaintează dosarul Consiliului Judeţului în fiecare an  până pe 1 mai, pentru expertizare în anul viitor.

CJ trimite dosarele la Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Locuinţei până pe 15 mai, tot pentru anul următor.

Până la 1 iunie, ministerul trimite dosarul la Ministerul Finanţelor, pentru soluţionare în anul ce vine.

Urmează corespondenţa între Guvern şi judeţ.

Consiliul Judeţului livrează fondurile pentru proiectarea lucrărilor, după avizarea dosarelor la Guvern. Între timp, poate veni cutremurul…   

„Alarmă falsă!”

Managerul Proiect SA, Mircea Chiriac, ne-a mai liniştit: „Este o alarmă falsă” - situaţia nu este nici pe departe una catastrofică – nu sunt, aşa cum s-a spus, o mulţime de blocuri cu risc seismic I.

Directorul Proiect SA, fostul Institut de Proiectări Judeţean, proiectantul blocurilor gălăţene de dinainte de revoluţie, ne spune că firma nu mai deţine din 2001 întreaga evidenţă a expertizelor, pentru că au apărut şi alţi experţi între timp. Din câte ştia, au fost  expertizate  la Galaţi circa 60 de case. În situaţie de risc I erau 47 de case, care parţial s-au şi dărâmat de atunci.

Managerul ne-a explicat şi ce înseamnă de fapt riscul seismic II: la cutremur, chiar dacă se crapă pereţii, structura rezistă. Deci, nu cade tavanul, numai varul…

Dl Chiriac ne-a mai spus şi că expertiza nu este ieftină: poate ajunge până la 30.000 lei! Am mai aflat şi că la Galaţi există numai şapte ingineri constructori experţi în domeniu, dar cum proprietarii de apartamente nu se înghesuie să ceară expertiză…

Managerul ne-a mai spus că  în ultimii ani Guvernul a investit tot mai puţin în consolidări: „De prin 2005 s-a cam lăsat problema din mână. Nu ştiu dacă politica este de vină sau pur şi simplu a ieşit la pensie cineva din minister care se ocupa de asta şi nu a fost înlocuit, că se poate întâmpla şi aşa ceva”.

Concluzia zilei

Am aflat deci că există o inventariere, pe grade de periculozitate, a clădirilor cu risc seismic. Acestea nu sunt multe, dar sunt! Şi că există numai inventarierea locuinţelor la care proprietarii au cerut expertizarea. Pe celelalte, le vom număra, Doamne-fereşte, la cutremur.

Că expertizarea e gratuită pentru cetăţeni, dar cu obligaţia ca proiectarea şi consolidarea să şi-o plătească. În rate. Iar dacă sunt săraci, e gratis, însă când va avea Guvernul bani…

Iar banii vin „în limita disponibilului”, de la Guvern. Adică, disponibil… de criză.

Citit 6950 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Victor Cilincă