Rău-platnicii la întreţinere au zilele numărate. Iată cine sunt gălăţenii rămaşi fără case din cauza datoriilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Rău-platnicii la întreţinere au zilele numărate. Iată cine sunt gălăţenii rămaşi fără case din cauza datoriilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Familii destrămate, probleme cu alcoolul sau lipsa locurilor de muncă sunt cauzele care i-au pus pe cinci gălăţeni în situaţia de a ajunge pe lista de executare silită * Cea mai mare datorie la întreţinere din acest prim lot o are un fost inginer la Apaterm


Lista primilor cinci nefericiţi care îşi vor vedea casele scoase la licitaţie în contul datoriilor la întreţinere a fost făcută publică zilele trecute de Apaterm, dar niciunul dintre ei nu aflase ieri de decizia care va fi pusă în executare peste o lună. Pentru că sunt plecaţi din ţară ori pentru că nu au fost înştiinţaţi măcar prin intermediul asociaţiilor, care la rândul lor nu au primit nicio informare, oamenii se vor trezi cu casele vândute. Dacă nu la prima, măcar la a doua sau a treia strigare, în încercarea de a se recupera datoriile la întreţinere.

Vecinul "invizibil", cu portăreii la uşă

Primul pe lista datornicilor este un gălăţean care locuieşte, teoretic, într-o garsonieră din blocul A3, în Micro 40. Spunem teoretic pentru că Radu Măgrineanu, care potrivit spuselor vecinilor ar avea în jur de 40 de ani, nu a mai fost văzut de foarte multă vreme nici de colocatari şi nici de cei de la asociaţie, unde ar fi trebuit să îşi achite întreţinerea. Ar fi, spune lumea, plecat din ţară, mai exact în Cipru, unde ar avea un loc de muncă, dar nici cea mai mică parte din veniturile sale nu au ajuns în contul datoriilor, care, cu tot cu penalităţi, depăşesc 10.000 de lei. În urma procesului intentat de Apaterm, el va fi executat silit pentru 6.307 lei.

"Locuieşte acolo de peste zece ani şi nu a plătit de cel puţin şase ani. Până să plece în străinătate, era rău-platnic, dar era şi bolnav. Nu mai ştim absolut nimic de el. Nu a mai dat niciun semn de viaţă. Datoria lui, cu tot cu penalităţi, se ridică la 10.864 de lei. În vară i-am cerut şi ipotecă pe casă. Chiar şi atunci, dacă ar fi fost cineva care să preia comunicarea din partea Cadastrului, ar fi putut să plătească", ne-a spus Zina Bujor, administratorul Asociaţiei 603.

Proprietară fără griji

Alt bloc, altă uşă, tot fără numărul de apartament lipit pe ea, tot în Micro 40. Într-o garsonieră a blocului C4 locuieşte Aurelia Agache, de circa 30 de ani, care rar a fost văzută pe la asociaţie cu banii de întreţinere. Femeia, pe care nici vecinii de palier nu prea o cunosc, a acumulat în jur de 6.000 de lei datorii la întreţinere, sumă aproape dublată de penalităţi.

"Ştim că locuieşte acolo şi se pare că ar sta în concubinaj cu un bărbat. Nu a muncit niciodată şi nici nu a plătit. Figurează la asociaţie cu circa 6.300 de lei, dar cu penalităţile e mult mai mult", ne-a spus Niţă Ungureanu, administratorul Asociaţiei de Proprietari 612.

Potrivit sursei citate, asociaţia amintită a reuşit să mai reducă din datoriile pe care le avea, având acum doar 130.000 de lei. Penalităţile sunt însă de 500.000 de lei.

Are patru camere şi stă prin cârciumi

Cel puţin aceasta este versiunea pe care ne-au oferit-o vecinii lui Ionel Călin, un alt datornic. Omul are în jur de 50 de ani şi locuieşte singur într-un apartament cu patru camere din blocul T5, Micro 38. La orele prânzului, nu l-am găsit acasă, dar vecinii ne-au "liniştit". "Nu prea stă pe acasă, s-ar putea să îl găsiţi la unul din cele două baruri de la colţul blocului. Are probleme cu băutura, de asta a şi fost dat afară de la Combinat", ne spune o vecină.

Pasiunile bahice ale  bărbatului al cărui apartament va fi licitat pentru o datorie de bază de 5.616 lei ne-au fost confirmate şi de câţiva clienţi ai unui bar pe care acesta obişnuieşte să îl frecventeze. "Noi îl ştim de nea Nelu. E singur, soţia e plecată în Italia. Nu munceşte şi şi-a vândut şi maşina. De câteva zile, nu l-am mai văzut. E în relaţii proaste cu familia", ne-a spus un bărbat.

Fost inginer, cu un pas în stradă

Este cazul lui Valentin Miron, un bărbat de 46 de ani, care până în urmă cu trei ani a fost inginer la Apaterm, Acum, fostul angajator se pregăteşte să îl execute pentru o datorie de aproape 17.000 de lei. Bărbatul locuieşte de 17 ani într-un apartament din blocul G1, în Micro 19, şi recunoaşte că nu a plătit de multă vreme întreţinerea. Faptul că este singur, fiind divorţat, şi pierderea locului de muncă nu au fost de natură să salveze situaţia, ci dimpotrivă.

"Mă descurc foarte greu, e foarte greu să găseşti de lucru. Nu am primit nicio decizie. Nu mi-a zis nimeni că urmează să-mi fie vândut apartamentul. Nu ştiu ce voi face, rămâne de văzut. Luna trecută, am făcut un angajament de plată cu asociaţia, am convenit să plătesc 250 de lei pe lună", ne-a spus bărbatul, într-o vizibilă stare de şoc.

"Am avut datorii, dar le-am plătit!"

Este convingerea fermă a ultimului gălăţean de pe lista neagră. Sava Lefter are un apartament frumos, cu trei camere, la ultimul etaj al blocului E 18 din Micro 21. O locuinţă care nu seamănă cu cele ale oamenilor condamnaţi să ajungă în stradă. Şi totuşi...

O datorie de numai 2.675 de lei ar putea provoca acest lucru, negat însă cu vehemenţă de proprietar. "Mergeţi la întreţinere şi vedeţi că nu am nicio datorie. Am avut, dar am plătit şi mai am foarte puţin. Penalităţile erau mari la mine. Aveam peste 10.000 de lei, dar dacă am plătit suma s-a redus", ne-a spus gălăţeanul.

De la administratorul Asociaţiei de Proprietari 590, am aflat însă ce nici împricinatul nu bănuieşte. Frumosul apartament va fi scos la licitaţie pentru un rest de plată. "Domnul Lefter mai are o parte din majorări de plătit. Noi am făcut cesiune către Apaterm. Ei au încercat cu proprietarul să recupereze, el a achitat doar debitul şi a rămas cu penalităţi. Mai are majorări în continuare, dar astea sunt pe altă hotărâre. Iar pe cele pe care le are acum are încheiat angajament cu Apatermul şi îşi plăteşte lună de lună. Pe noi nu ne-a anunţat Apatermul că l-au scos la executare silită", ne-a explicat administratorul.

Prima licitaţie în care se va încerca valorificarea celor cinci apartamente va avea loc pe 14 ianuarie 2014.

Citit 16174 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.