Război cu iz penal la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii/ Acuzaţii de fraudă la cheltuirea banilor publici
Foto: Foto: Florin Matei

Război cu iz penal la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii/ Acuzaţii de fraudă la cheltuirea banilor publici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul actual, Emil Strungă, susţine că fosta manageră, Camelia Moroianu, a achiziţionat colecţia florilor de mină de aproape 70.000 de euro fără licitaţie *

ANRMAP a amendat instituţia pentru că, sub conducerea aceleiaşi foste directoare, s-au divizat lucrările de la sera solar, astfel încât investiţia de aproape 150.000 de euro să se facă fără licitaţie * Camelia Moroianu susţine că nu este vinovată şi că a contestat decizia ANRMAP * Acuzaţiile au ajuns şi pe masa DNA


La câteva luni după ce a fost instalat oficial în funcţia de director al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Emil Strungă a trimis o adresă câtre Consiliul Judeţului, prin care aducea la cunoştinţă faptul că „în urma studierii documentaţiei prin care s-a efectuat achiziţia a 79 de eşantioane minerale şi cristale, am descoperit că achiziţia respectivă a fost efectuată numai în baza unui proces verbal şi a ofertei vânzătorului Dănăilă Pazvante, achiziţia având valoarea de 68.980 de euro. Achiziţia s-a făcut fără act de vânzare cumpărare sau contract. Menţionăm că achiziţia s-a făcut fără licitaţie şi fără selecţie de oferte”.

Cum comisia de audit trimisă de CJ nu a verificat perioada din 2011, când s-a făcut achiziţia florilor de mină, directorul Emil Strungă a mai trimis o adresă prin care solicita extinderea auditului.

„Nu am mai primit niciun răspuns. În plus, comunicarea cu domnul preşedinte al CJ Nicolae Bacalbaşa a fost destul de greoaie, parcă l-aş fi supărat cu ceva. Eu am moştenit de la fosta directoare, Camelia Moroianu această situaţie şi nu vreau să mi se impute că nu am făcut nimic. Mai ales că sunt şi alte nereguli, unele dintre ele sancţionate chiar şi de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP)”, spune directorul Emil Strungă.

Emil Strungă mai spune că achiziţia s-a făcut în baza unei expertize prin care se menţiona că „bunurile expertizate nu sunt susceptibile de a fi clasate, adică, nu au o valoare patrimonială mare.

Investiţii făcute cu evitarea licitaţiilor

Actualul manager al Complexului de Ştiinţele Naturii susţine că, aşa cum reiese şi dintr-un control al Curţii de Conturi, dar şi din procesul verbal pe care l-a întocmit ANRMAP, fosta directoare Camelia Moroianu a făcut investiţii de aproape 150.000 de euro la sera solar, pe care le-a împărţit în contracte cu valoare mai mică, pentru a evita licitaţia. Ca urmare, ANRMAP a amendat muzeul cu 40.000 de lei.

Conform procesului verbal întocmit de ANRMAP, se precizează că s-au încălcat prevederile OUG34/2006 şi „prin divizarea contractului de execuţie de lucrări în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, a fost evitată aplicarea prevederilor OUG 34/2006”, care instituie ca lucrările mai mari de 100.000 de euro trebuie făcute prin licitaţie. 

Directorul Strungă susţine că lucrările la sera solar nici măcar nu au fost terminate, nu s-au făcut alei care să poată fi inclus obiectivul în circuitul muzeal şi, în plus, fără acestea, apa pluvială se scurge în fundaţie punând în pericol construcţia. Acesta mai spune că este şocat şi de modul în care a fost numit dirigintele de şantier de către CJ: „Numele acestuia este trecut cu pixul pe adresa de solicitare din partea muzeului, fără a exista un document oficial sau un contract. Ca urmare, nici pe facturile lucrărilor de la sera solar nu există semnătura acestuia, cum ar fi normal, ci numai pe un proces verbal”, mai spune Emil Strungă.

Camelia Moroianu se apără

Am discutat şi cu fosta directoare a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii care susţine că nu a comis nicio ilegalitate. „În ceea ce priveşte achiziţionarea florilor de mină, nu trebuia făcută licitaţie. Aceasta este o colecţie de muzeu, nu un bun oarecare, care să poată fi solicitat, mai ales în condiţiile în care minele de la Baia Mare nu mai vând asemenea exponate. Am cumpărat-o  sub preţul dat la expertiză. Preţul florilor de mină care să poată fi clasate ar fi fost mult mai mare. În plus, nu am luat singură decizia de a cumpăra această colecţie, pe procesul verbal fiind semnăturile membrilor comisiei instituită special pentru această achiziţie. În ceea ce priveşte realizarea lucrărilor solar, am ales soluţia să le împart în mai multe contracte, pentru că o licitaţie ar fi întârziat foarte mult lucrurile, iar noi ne grăbeam, situaţia fiind critică. Eu am contestat decizia ANRMAP şi aştept răspunsul. În plus, dacă aş fi fost vinovată, m-ar fi amendat pe mine, ca director, nu instituţia”, declară fosta directoare Camelia Moroianu. Aceasta a mai spus că prin aceste acuze i se aduc atingeri grave asupra imaginii şi că-i va acţiona în judecată pe cei care fac afirmaţii nefondate: „Sunt în muzeu doi - trei angajaţi care fac toate aceste lucruri ca să-şi consolideze propriile poziţii. Cred că din această perspectivă, domnul Strungă a fost consiliat greşit”, a mai adăugat fosta directoare.  

Plângeri la DNA

Cum situaţia este destul de complicată, iar acuzaţiile sunt destul de grave, numai o instanţă superioară ar putea face lumină aici. De altfel, am aflat că pe adresa Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ar fi venit o înştiinţare prin care DNA anunţa că s-ar fi depus o plângere împotriva fostei conduceri. Pe de altă parte, întrebat ce părere are despre aceste lucruri, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa ne-a spus că cei de la compartimentul audit au depus o plângere împotriva Cameliei Moroianu, însă aceasta ne-a declarat că nu ştie nimic, nefiind înştiinţată oficial de nicio instituţie.

 

Citit 3897 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 10:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.