Bunurile unei firme din Galaţi, sechestrate în Transnistria din cauza unui litigiu comercial

Bunurile unei firme din Galaţi, sechestrate în Transnistria din cauza unui litigiu comercial
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei şoferi gălăţeni se află de zece zile la Bender şi dorm în maşini, pentru că nu vor să-şi abandoneze camioanele


Trei gălăţeni şi un focşănean au fost sechestraţi timp de zece zile într-o fabrică de ulei din localitatea Bender din Transnistria. Cei patru cetăţeni români au fost trimişi cu maşinile la fabrica respectivă miercurea trecută, pentru a lua ulei şi şrot, în contul unei datorii.

În urma unei intervenţii a poliţiei din Bender, desfăşurată ieri dimineaţă, cei patru şoferi români au primit permisunea de a părăsi fabrica, însă fără maşini. Cu toate acestea, şoferii refuză să-şi abandoneze camioanele, aşa că situaţia rămâne destul de tensionată.

Cei care i-au trimis pe şoferi la fabrica din Bender nu şi-au făcut probleme în legătură cu firma, deşi nu mai lucraseră cu ea, deoarece s-au gândit că este o companie serioasă, care face exporturi şi este verificată frecvent de vamă. „Noi am lucrat cu un grup de firme din Republica Moldova începând cu 2012 şi aveam la ei, ca garanţie, peste 200.000 de dolari. Am încheiat relaţiile comerciale cu respectivele firme şi ne-am vrut garanţia înapoi. Ne-au spus că nu au bani şi că ar trebui să trimitem cisterne pentru ulei şi maşini pentru şrot, astfel încât să ne recuperăm garanţia. Ne-au dat şi un document în acest sens. Am trimis maşinile şi oamenii, dar când au ajuns acolo li s-a spus că nu îi încarcă pentru că una din firmele de la care noi aveam de recuperat garanţia are datorii către fabrică. Ne-au oprit oamenii şi maşinile acolo şi ne-au contactat să le plătim 80.000 de dolari. Apoi ne-au cerut 180.000 de dolari, iar ieri (n.r. joi) ne-au cerut 240.000 de dolari. M-a sunat cineva din fabrică şi mi-a spus că am fost atrasă într-o cursă şi că trebuie să plătim dacă vrem să ne recuperăm maşinile”, ne-a explicat Mariea Poclid, directorul de import al firmei Galatex Oil Import, la care lucrează cei patru bărbaţi.

Firma le-a trimis mâncare şi bani

Reprezentanţii firmei au ţinut legătura în permanenţă cu cei patru români şi au încercat să-i ajute prin orice mijloace. Ba mai mult, consilierul juridic al firmei a fost până la fabrica din Bender pentru a le duce mâncare şi bani şoferilor. „Am închiriat un taxi din Republica Moldova, cu un şofer rus, şi le-am dus oamenilor noştri mâncare şi bani. Nu am reuşit să intru în fabrică, dar la insistenţele taximetristului, doi dintre şoferi au ieşit şi le-am dat banii, iar geanta cu mâncare le-am aruncat-o peste gard. Erau însoţiţi de un paznic, care avea pistolul la brâu. Din ce am vorbit eu cu oamenii, ei nu au fost ameninţaţi cu arma până acum. Dorm în maşini şi nu mai au nici mâncare şi nici bani. Sunt foarte speriaţi, mai ales că li s-a spus să aibă grijă ce fac, pentru că au pază militarizată”, ne-a spus Ioan Olaru, consilierul juridic al firmei gălăţene.

Şoferii îşi doresc să ajungă acasă

În tot acest timp, şoferii au trimis mesaje disperate către angajatori. „Scoateţi-mă de aici şi gata”, sună unul dintre aceste mesaje. „Suntem pur şi simplu sechestraţi în fabrică. Nu ne lasă să ieşim cu maşinile, iar banii ni s-au terminat. Nu ne-au ameninţat cu arma, dar nu ne lasă să ieşim de aici. Deşi a venit poliţia din Bender, ne-au spus că nu plecăm de acolo cu maşinile până nu se plăteşte suma solicitată”, ne-a declarat, telefonic, unul dintre şoferii sechestraţi, Paul Petrea.

„Nu am luat legătura cu el decât prin mesaje, şi asta o dată la două - trei zile. Soţia lui nu ştie nimic de el de trei zile. Ştim doar că este bine şi că-şi doreşte să ajungă cât mai repede acasă”, ne-a declarat Paraschiv Petrea, fratele lui Paul Petrea.

Victime colaterale

Firma Galatex Oil Import a depus plângere şi la Minsiterul Afacerilor Externe de la Bucureşti, dar şi la Consulatul Român din Chişinău. În urma acestor sesizări, Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presă, prin care informează că persoanele respective sunt "victime colaterale ale unui litigiu de natură comercială". "Fabrica din Tighina se află în relaţii comerciale, în calitate de furnizor, cu agenţi economici din România şi din Republica Moldova, existând indicii că ar fi recurs la această măsură extremă pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali în vederea recuperării unui datorii substanţiale", se arată în comunicatul respectiv.

Ministerul de Externe mai susţine că, în cursul zilei de vineri, o echipă consulară s-a deplasat la faţa locului pentru aprovizionare cu bunuri de primă necesitate şi pentru clarificarea situaţiei.

Citeşte şi: Cei patru români ţinuţi în Transnistria cu forţa au ajuns acasă

Citit 4108 ori Ultima modificare Duminică, 16 Martie 2014 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.