GREVĂ pe termen nelimitat la Transurb/ Transportul public de persoane este paralizat

GREVĂ pe termen nelimitat la Transurb/ Transportul public de persoane este paralizat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şedinţa Consiliului de Administraţie a eşuat, iar primarul a cerut un control la societatea de transport * Gălăţenii, obligaţi să circule cu maxitaxi, taxiuri sau să apeleze la maşinile vecinilor


Gălăţenii care au plecat luni dis-de-dimineaţă la serviciu au avut parte de o surpriză neplăcută. Ei au fost nevoiţi să stea minute în şir în staţii, în aşteptarea unui mijloc de transport în comun. Autobuzele s-au lăsat, însă, aşteptate mult şi bine, deoarece şoferii Transurb au refuzat să iasă pe traseu, intrând în grevă.

Gălăţenii nu au primit nicio explicaţie, văzându-se nevoiţi să apeleze la transportul privat cu maxitaxi. „Nu ştiam că este grevă. Nici la chioşcul de bilete nu s-a pus vreun afiş care să ne spună acest lucru. Eu stau în staţie de mai bine de 30 de minute şi nu a trecut nici un autobuz, iar microbuzele sunt arhipline. Cred că o să plec pe jos”, ne-a spus o gălăţeancă.

„O să scot bani din buzunar să plec cu maxitaxi, pentru că trebuie să ajung la serviciu. Şi asta în condiţiile în care am abonament pe transportul în comun”, ni s-a plâns un alt călător.

O problemă majoră a fost în cartierul „Dimitrie Cantemir”, unde oamenii nu au avut alternativa transportului privat. „Avem copii care trebuie să ajungă la şcoală, iar noi trebuie să mergem la serviciu. Nu ne-a anunţat nimeni că e grevă şi nu avem alternativă pentru a ajunge în oraş. O parte dintre locuitorii acestui cartier au apelat la vecini să-i ducă cu maşinile sau au mers cu microbuzele care vin de la Brăila. Pe cei mici, însă, nu-i poţi lăsa să plece aşa, oricum, spre şcoală”, ne-a spus Julieta Boţu, una dintre gălăţencele care locuiesc în cartier.

În unele staţii, în jurul orei 8,00, au fost puse primele afişe care anunţau greva şoferilor. Deşi s-au arătat nemulţumiţi că nu au cum să ajungă la serviciu, gălăţenii, în marea lor majoritate, au susţinut greva şoferilor Transurb.

Demisia sau protestul continuă!

Greviştii adunaţi în curtea societăţii au decis că nu vor încheia protestele până când conducerea nu îşi va da demisia. Aceasta a fost şi principala revendicare adusă la cunoştinţa reprezentanţilor primăriei, ajunşi la faţa locului pentru discuţii cu protestatarii. „A fost convocat Consiliul de Administraţie, pentru a se discuta revendicările oamenilor. Primăria Galaţi nu poate decide concedierea directorului Transurb, deoarece acţionar majoritar la societate este Consiliul Local. Oamenii au semnalat numeroase nereguli, motiv pentru care primarul Marius Stan a dispus efectuarea unui control, care va viza modul în care s-au luat deciziile în societate, modul în care s-au făcut angajările, diagramele de trasee, modul în care se efectuează reparaţiile, precum şi alte aspecte”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Conducerea dă vina pe numărul mic de autobuze

Deşi protestatarii au cerut doar demisia conducerii, directoarea societăţii de transport public, Genica Totolici, consideră că oamenii au de fapt o cu totul altă nemulţumire. „Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că le-am redus diagrama de circulaţie. De vineri, circulă mai puţine autobuze pe traseu, iar oamenii nu îşi vor mai face orele şi, implicit, nu îşi vor mai lua salariile. Aceasta este principala lor nemulţumire. Datorită faptului că nu avem autobuze şi parcul nostru este din ce în ce mai redus, ei sunt nevoiţi să lucreze în schimburi, câte două-trei ore pentru a putea face la sfârşitul lunii cele 176 de ore. Am avut discuţii matinale cu şoferii şi le-am explicat că locuitorii nu au nicio vină şi că ar trebui să iasă pe traseu, dar vom vedea ce decizie vor lua”, ne-a declarat Genica Totolici, directoarea Transurb.

Salarii mici, program anapoda

„Contribuabilii acestui oraş stau şi câte o oră în staţii să aştepte un autobuz. Circulă 30 de autobuze pe 23 de trasee. Pe traseul „Dimitrie Cantemir” - Metro, circulă câte un autobuz la 80 de minute. Oamenii sunt chemaţi dimineaţa pentru a asigura cursele convenţii, câte două ore şi jumătate, apoi pleacă acasă, şi revin la lucru la ora 15,00, pentru cel puţin încă două ore şi jumătate. Şi nici nu mai au zile libere. Acesta este programul pentru ca ei să realizeze cele 170 de ore lunare. Să nu uităm şi că s-a dublat numărul personalului TESA”, ne-a explicat Dumitru Lungu, liderul de sindicat din cadrul Transurb.

În urma şedinţei Consiliului de Administraţie, nu s-a ajuns la nicio concluzie, motiv pentru care primarul Marius Stan a dispus ca o echipă de control să meargă imediat la societate.

Controlul a început deja, dar angajaţii Transurb nu au renunţat la grevă. "Oamenii sunt decişi să nu renunţe la grevă până când conducerea nu îşi va da demisia, chiar dacă asta va dura o săptămână. Când directoarea îşi va semna demisia, şoferii se vor întoarce imediat la lucru", ne-a explicat Dumitru Lungu.

Astfel, angajaţii au luat decizia să continue greva şi astăzi. Singurele autobuze care vor circula vor fi cele care vor asigura cursele convenţii, aşa că gălăţenii sunt sfătuiţi să îşi ia măsuri pentru a nu întârzia la serviciu.

Citit 3664 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 09:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.