Distracţie cu grătare, vin şi muzică în curţile rromilor din Iveşti (FOTO/ VIDEO)

Distracţie cu grătare, vin şi muzică în curţile rromilor din Iveşti (FOTO/ VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să cânte muzica, să curgă vinul şi să sfârâie grătarele. Cam aşa se poate descrie atmosfera din curţile rromilor din Iveşti. Aceştia au vrut să respecte tradiţia, aşa că au pus la cale câte o petrecere în fiecare curte în parte. Tonul a fost dat în curtea bulibaşei Ferdinand Stănescu, unde rudele au trecut rând pe rând pentru a închina un pahar de vin. "Tradiţia spune că nu se aprinde focul nici în prima, nici în a doua zi de Paşte. De aceea noi facem grătar abia în a treia zi de Paşte. În primele două zile de Paşte se mănâncă preparate făcute la cuptor. Femeile pregătesc carnea de miel şi fac friptura la grătar. În bucătărie, ele sunt şefele. Când e gata friptura, ne adunăm toate rudele şi sărbătorim”, ne-a explicat Ferdinand Stănescu. În timp ce femeile pregăteau bucatele, bărbaţii au închinat un pahar de vin, atmosfera fiind întreţinută de ritmurile muzicii populare. Când friptura a fost gata, toată lumea s-a înfruptat din ea. Gazda a primit aprecieri din partea tuturor. „Carnea o pregătim în mod tradiţional. Îi punem sare, piper şi supă de pui. Unii mai adaugă şi condimente din comerţ. Apoi o pregătim la jar, aşa cum spune tradiţia”, ne-a dezvăluit Gina Stănescu. Atmosfera a fost identică în mai toate curţile romilor din Iveşti, dar, după cum ne-a explicat bulibaşa, şi în alte curţi ale romilor din ţară. Începută în jurul prânzului, petrecerea a continuat în curţile romilor din Iveşti până seara târziu, semn că preparatele au fost foarte gustoase.

Citit 8468 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.