Victor Ponta: „ArcelorMittal nu va închide combinatul, dar trebuie să fie competitivi”

Victor Ponta: „ArcelorMittal nu va închide combinatul, dar trebuie să fie competitivi”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Premierul Victor Ponta a avut parte de o primire mai mult decât călduroasă pe platforma siderurgică Galaţi * La intrarea în Turn, a fost afişat un banner pe care scria: „Bine aţi venit, Domnule Prim-Ministru Victor Ponta”


Premierul Victor Ponta va sprijini demersurile ArcelorMittal Galaţi pentru a obţine o reducere a suprataxelor la energie şi un preţ bun la gazele naturale. Declaraţia a fost făcută sâmbătă dimineaţă, la finalul unei întâlniri pe care şeful Guvernului a avut-o cu conducerea ArcelorMittal chiar pe platforma combinatului gălăţean.

„Pentru Guvernul României, activitatea ArcelorMittal este fundamentală, iar mesajul pentru întreaga industrie grea este că prin toate măsurile legislative pe care le avem la dispoziţie vom sprijini continuarea activităţii industriei în România, într-un context în care la nivel european cea mai mare provocare este preţul la energie. Toate măsurile le luăm pentru a încuraja şi a sprijini activitatea ArcelorMittal, dar şi a celorlalţi mari producători din România”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta la finalul întâlnirii cu directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo. Premierul a spus că Guvernul a făcut eforturi mari pentru ca preţul la energie să scadă, însă a subliniat că următoarea mare provocare este cea referitoare la preţul gazelor. „Preţul la energia electrică a scăzut deja, dar trebuie şi poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea, de la 1 iulie, a schemei de reducere cu până la 85 la sută a plăţii la certificatele verzi, a taxei de cogenerare. De asemenea, sunt alte mijloace pe care putem să reducem în continuare preţul la energie electrică. În ce priveşte preţul la gaz, avem o strategie comună, prin care cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, alături de importuri, să păstreze preţul la gaz, astfel încât marii producători industriali să rămână într-o marjă de competitivitate. Pentru asta vom lucra şi cu cei de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în aşa fel încât să fim siguri că liberalizarea preţului la gaze se face concomitent cu o piaţă care funcţionează. Altfel, dacă facem un monopol  nu e piaţă liberă şi nu ne-am atins obiectivele”, a mai declarat premierul.

Victor Ponta a mai spus că cei de la ArcelorMittal nu vor închide combinatul de la Galaţi, dar a menţionat că România trebuie să identifice soluţiile pentru ca marea industrie să rămână competitivă pe piaţa globală. „Cei de la ArcelorMittal nu au spus că închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice biznis. Cât timp sunt competitivi şi au o perspectivă pe termen mediu şi lung, sigur că rămân. Altfel... nu o să piardă tot timpul bani în România, nu poţi să îi ceri niciunui investitor privat să piardă bani în România. În condiţiile în care România poate asigura condiţii de competitivitate, cei de la ArcelorMittal fac investiţii şi sunt hotărâţi să rămână”, a mai declarat Victor Ponta.

Conducerea combinatului ArcelorMittal Galaţi a apreciat măsurile luate până acum de Guvern, dar a cerut continuarea acestora, în special în zona preţului la gaze. „Compania noastră a salutat măsurile luate până în acest moment pentru eliminarea distorsiunilor apărute pe piaţa energiei electrice, dar a reamintit factorilor decizionali că în sectorul de gaze naturale – care determină 50 la sută din povara suplimentară asupra costurilor noastre – progresul este mic sau inexistent.  În plus, în legătură cu energia electrică, este necesară adoptarea imediată a măsurilor care au rămas de implementat într-o manieră adaptată intereselor industriei româneşti. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, ArcelorMittal este decis să continue producţia de oţel în România şi să îşi concentreze investiţiile, cu precădere, în eficienţă energetică şi în noi tehnlogii”, se arată într-o declaraţie de presă a ArcelorMittal.

La întâlnirea de sâmbătă dimineaţă au participat, din partea Guverului, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Economiei, Constantin Niţă şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. ArcelorMittal a fost reprezentată la discuţii de Sanjay Samaddar (Chief Executive Officer, ArcelorMittal East Business Division), Bruno Ribo (Chief Executive Officer ArcelorMittal Galaţi) şi Ionel Borş (Country Manager Governmental Affairs).

Citit 4997 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Mai 2014 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.