TRAGERI de LUPTĂ în prezenţa ministrului Apărării, miercuri, la Galaţi (FOTO)
Foto: Foto: Liviu Ghinea

TRAGERI de LUPTĂ în prezenţa ministrului Apărării, miercuri, la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Exerciţiul „Mălina 2014” face parte din planul de instrucţie pe anul 2014, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Statul Major al Forţelor Aeriene


La tragerile de luptă de ieri din Poligonul Smârdan au participat peste 1.000 de militari din Focşani, Brăila, Galaţi şi Bacău, cu aproximativ 220 mijloace tehnice, printre care se numără patru aeronave IAR-99 Şoim şi patru elicoptere IAR-330 Puma Socat.

Scenariul a fost unul fictiv, constând în ducerea luptei de apărare pe poziţii de către o structură de forţe constituită din subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, cu sprijinul forţelor aeriene. Tragerile de luptă au fost urmărite cu atenţie de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa: „În cadrul acestor exerciţii urmărim nivelul de pregătire al militarilor, de altfel, militari cu multă experienţă, care au participat la misiuni internaţionale în teatrele de operaţiuni, urmărim capacitatea operaţională a subunităţilor noastre. Urmărim modul în care personalul din comandamente este pregătit pentru a executa misiuni la standarde NATO şi cum sistemele informatice de conducere a misiunilor şi a focului sunt conectate, astfel încât focul şi conducerea focului să se realizeze în conformitate cu standardele NATO. Participă astăzi la exerciţiu şi doi observatori NATO, care verifică standardele de pregătire a subunităţilor noastre”.

La exerciţiul de la Mălina au fost prezenţi şi 26 de studenţi din Republica Moldova, care s-au declarat impresionaţi de dotările Armatei Române. „Misiunea este una destul de interesantă, importantă, este un schimb de experienţă pentru noi. Eu personal sunt pentru prima dată la un asemenea exerciţiu aşa că impresiile sunt foarte bune şi sper să mai am posibilitatea să mai vin. Este diferenţă între voi şi noi, am văzut aici armament şi tehnică de ultimă generaţie la voi şi sperăm ca, în cel mai scurt timp, să avem şi noi mai multe posibilităţi pentru dotări mai bune.”, a spus maiorul Tudor Harabadji, comandant în cadrul armatei din Republica Moldova. 

La terminarea exerciţiului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a inspectat tehnica militară. Ba mai mult, a urcat într-un tanc, pe care l-a manevrat pentru prima dată. Este vorba despre tancul TR 85 BIZON care face parte din cea mai nouă tehnică din cadrul serviciului forţelor terestre. „Deşi vedeţi că este o maşină de luptă impresionantă, se manevrează foarte uşor şi comenzile sunt foarte simple. Totuşi 50 de tone să le manevrezi cu două manşe, e foarte bine.”, a declarat ministrul Mircea Duşa de la înălţime, de pe tanc.

Citit 3002 ori Ultima modificare Joi, 19 Iunie 2014 10:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.