Primăria Galaţi CONFIRMĂ: "Dacă DISPARE APATERM, dăm BANI pentru centrale"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Primăria Galaţi CONFIRMĂ: "Dacă DISPARE APATERM, dăm BANI pentru centrale"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situaţia în care au ajuns Apaterm şi Electrocentrale determină Primăria Galaţi să găsească o soluţie rapidă pentru încălzirea celor 63.000 de apartamente depedente de agentul termic din reţea. "Vrem ca luna viitoare să facem o dezbatere publică, pentru a vedea cu exactitate ce soluţii îşi doresc gălăţenii pentru a rezolva această problemă. Este deja clar că un astfel de sistem nu mai funcţionează", a spus Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

În acest moment, foarte multe apartamente din Galaţi nu pot fi debranşate, deoarece se află în aşa numitele zone unitare, zone ale căror puncte termice au fost modernizate recent. "În cazul punctelor termice la care s-au executat lucrări complete de modernizare şi reabilitare din surse alocate de la bugetul de stat şi de la bugetul local, nu se acorda avize de deconectare de la instalaţia de încălzire a condominiului", se arată într-o informare postată pe site-ul Apaterm.

Practic, cei care se află în aceste zone sunt "legaţi de glie". Chiar dacă dispun de fondurile necesare pentru achiziţionarea unei centrale termice de apartament, nu se pot debranşa, deoarece Primăria a modernizat punctul termic.

"În cazul în care se va găsi o soluţie ce exclude sistemul public de încălzire, nu va mai exista nici această problemă. Veniturile obţinute în urma stopării pierderilor financiare cauzate de acest sistem vor putea fi redirecţionate şi astfel populaţia va putea primi subvenţii pentru achiziţionarea de centrale termice de apartament", a mai explicat Emanuela Turcu.

Problema distrugerii Apaterm

În cazul în care se va renunţa, într-adevăr, la sistemul public de încălzire, pot apărea probleme pentru alte societăţi. Potrivit unor surse din interiorul Apaterm, reţeaua de apă rece a oraşului nu poate prelua consumul dublat de apă. Potrivit aceloraşi surse ar exista, de asemenea, şi o problemă pentru distribuitorul de gaz, care ar trebui să îşi regândească întreaga reţea.

Pe de altă parte, conform sindicatelor din Apaterm, debranşarea totală ar crea o uriaşă problemă socială. "Din societatea noastră ar rămâne pe drumuri 750 de oameni şi alţi 500 ar fi concediaţi de la Electrocentrale, în condiţiile în care, în acest moment, la Galaţi nu există locuri de muncă. Mai mult, dacă luăm în calcul datoriile uriaşe pe care le au la întreţinere gălăţenii, peste 30.000 de familii nu şi-ar permite o centrală de apartament nici dacă Primăria le-ar plăti jumătate din contravaloarea ei", susţine Cristian Ciubotariu, liderul de sindicat din Apaterm. "Dacă s-ar dori salvarea acestui sistem, ar mai exista soluţii, însă nimeni nu vorbeşte despre aceasta", a mai spus Cristian Ciubotariu.

În ediţiile viitoare ale "Vieţii libere" vom publica o amplă analiză privind costurile debranşării, precum şi actele şi avizele necesare acestei operaţiuni.

CITEŞTE ŞI:

Apaterm şi CET, în MOARTE CLINICĂ/ VEŞTI PROASTE pentru gălăţeni!

TERMOFICAREA, încotro? DEZBATERE PUBLICĂ pe tema încălzirii centralizate

Citit 10054 ori Ultima modificare Marți, 24 Iunie 2014 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.