CONTESTAŢII la bacalaureat. Doi elevi RECLAMĂ că au fost puşi să îşi RESCRIE lucrările la limba română
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

CONTESTAŢII la bacalaureat. Doi elevi RECLAMĂ că au fost puşi să îşi RESCRIE lucrările la limba română
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rezultatul de la bacalaureat a supărat-o foarte tare pe Alexandra Constantinescu, o elevă de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Deşi o elevă foarte bună, Alexandra a avut probleme în timpul probei de limba română. Şi nu din cauză că nu ar fi ştiu subiectul, ci pentru că a greşit un cuvânt într-un text. „Cu un sfert de oră înainte de terminarea probei, mi-am recitit întreaga lucrare. Mi-am dat seama că am scris greşit un cuvânt şi am vrut să îl corectez. Am tăiat respectivul cuvânt şi, cum nu aveam loc în altă parte, l-am scris pe cel corect deasupra celui greşit. Supraveghetorul a văzut şi mi-a spus că se poate interpreta ca un semn, motiv pentru care mi-a anulat întreaga foaie. Mi-a spus că mai am un sfert de oră să transcriu tot, de pe cele două pagini. Nu am avut timpul necesar să fac asta”, ne-a povestit Alexandra Constantinescu.

Cum nu a reuşit să transcrie, nota elevei a fost diminuată, profesorii corectori neţinând seama de foaia anulată. Astfel, nota finală a Alexandrei la limba română a fost de 8,15, în condiţiile în care a obţinut 9,70 la istorie şi 9,60 la geografie. Media finală, de 9,15, nu o ajută însă pe elevă, acesta dorind să se înscrie la o facultate de artă din Marea Britanie. „Face dans de zece ani şi îşi doreşte foarte mult să ajungă în Anglia, la cea mai bună facultate de profil. Nota de la limba română o trage însă în jos. Avea nevoie de minim 9,00. Am depus contestaţie şi aşteptăm acum să vedem ce se poate rezolva”, ne-a explicat Daniela Constantinescu, mama Alexandrei.

Nu s-a lipit colţul lucrării

Tot din cauza unui supraveghetor era supărată şi mama lui Florin Mănăilă, elev tot la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Aceasta susţine că fiul ei a fost obligat să rescrie două pagini din lucrarea de la limba română cu doar 20 de minute înainte de finalul probei. „Supraveghetorul a venit să îi lipească colţul lucrării şi, după ce a constat că nu poate face acest lucru, l-a pus pe fiul meu să rescrie. El s-a ocupat cu rescrisul şi nu a reuşit să mai termine eseul. Acel supraveghetor nu a chemat preşedintele de comisie, aşa cum era normal, ca să vadă ce se poate face, astfel încât să nu îl oblige pe fiul meu să rescrie o parte din lucrare. El nu a ştiut ce trebuie să facă şi mi-a spus abia când a ieşit de la probă. Nu ştiu dacă acum se mai poate face ceva”, ne-a povestit Gabriela Mănăilă.

Florin a obţinut o medie de 8,35, cu 7,70 la română, 9,30 la matematică şi 8,05 la fizică.

Părinţii celor doi elevi ne-au declarat că vor merge direct la Inspectoratul Şcolar, pentru a aduce la cunoştinţa conducerii cele întâmplate. „Nu am cunoştinţă de cele două situaţii, dar cu siguranţă vom verifica, inclusiv pe camerele de supraveghere şi vom vedea despre ce este vorba şi ce s-a întâmplat exact”, ne-a declarat Mioara Enache, inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi.

Emoţiile celor doi elevi se vor finaliza abia pe 11 iulie, atunci când vor fi afişate rezultatele finale al examenului.

CITEŞTE ŞI: Loteria contestaţiilor: 24 la sută dintre elevi şi-au mărit notele la română

Citit 7520 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.