CARE sunt ZONELE unde se pot aventura BICICLIŞTII din Galaţi (FOTO)
Foto: Sursa: Clubul de Ciclism Galaţi şi Adrian Szendrei

CARE sunt ZONELE unde se pot aventura BICICLIŞTII din Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Libertate şi forţă. Acestea sunt sentimentele care îi domină pe pasionaţii de ciclism, atunci când se plimbă în voie pe şaua bicicletei. Cum e sezonul vacanţelor şi mulţi dintre voi aveţi mai mult timp liber, vă propunem să descoperiţi plăcerea sportului pe două roţi. Am stat de vorbă cu Laurenţiu Popa, şeful asociaţiei „Stejarul către tineri”, care promovează sportul şi organizează tot felul de ieşiri pe bicicletă. Am aflat de la el care sunt principalele zone din oraş şi traseele din judeţ perfecte pentru bicicleală. 

Locuri din oraş pentru plimbări pe bicicletă

„În Galaţi, cele mai bune alternative pentru a face mişcare pe două roţi sunt parcurile mari: Grădina Publică, Parcul Rizer, dar şi faleza. Însă, în anumite zile când este aglomerat, ne e greu să mergem pe faleză. Chiar dacă sunt trasate pistele pentru noi, oamenii nu sunt atenţi şi putem spune că nu ne respectă. Fie îşi plimbă copilul în căruţ pe acolo, fie nu ne bagă în seamă şi nu se dau din calea noastră. Nu e o plimbare plăcută atunci când trebuie să opreşti de multe ori, pentru a nu lovi pe cineva. Şi în trafic întâmpinăm probleme şi trebuie să fim foarte atenţi pentru că unii şoferi nu ne respectă, nu ne văd în oglinzi, sau nu ne acordă prioritate atunci când este cazul”, ne-a spus Laurenţiu Popa.

Trasee lungi pentru firi sportive

„În afara oraşului avem mai multe trasee pe care obişnuim să le facem în timpul liber. Prima variantă ar fi peste Dunăre. De la Galaţi, trecem cu bacul şi ajungem la I.C Brătianu, trecem prin Măcin, Smârdan, luăm bacul la Brăila şi înapoi la Galaţi. Avem de parcurs în jur de 50 de kilometri, gradul de dificultate este scăzut, aici pot merge în special sportivii începători, pentru că terenul este plat, trebuie doar să-i ţină picioarele. La fel, un traseu destul de simplu este Galaţi-Gârboavele, care are undeva la 25 de kilometri, Galaţi-Scânteieşti şi retur pe drumul de la Cuca, lungime 50 de kilometri. Tot în grup organizat, pedalăm şi între Galaţi şi Brăila, cam 30 de kilometri, sau până înspre Vama Giurgiuleşti, vreo 8 kilometri. Mai este şi varianta de ocolire a combinatului, sau pe lângă cartierul Dimitrie Cantemir, dar sunt drumuri scurte şi uşoare pentru că, mai peste tot, este teren plat. Însă, dacă vrem adrenalină mai multă, de obicei în weekend, facem traseul offroad din Munţii Măcin care are peste 50 de kilometri, ori mergem prin Pădurea Gârboavele, în zonele cu o dificultate ridicată. De asemenea, putem coborî şi în valea cartierului Micro 20 şi ne plimbăm prin Pădurea Filofteia, de lângă biserica ce poartă acelaşi nume”, ne-a enumerat Laurenţiu.

"Pistele de biciclişti trasate în bătaie de joc"

În Galaţi, sunt 12 kilometri de piste pentru biciclişti în următoarele zone: faleza superioară, strada Frunzei - rondoul Ultimul Leu, strada Cloşca - Ivas, strada Brăilei - Ultimul Leu - Coşbuc, Coşbuc - strada Domnească. Însă, mulţi biciclişti susţin că acestea nu au fost trasate cum şi unde trebuie şi că nu le folosesc din mai multe motive.

Primul pasionat de ciclism cu care am vorbit este un Szendrei Adrian, un tânăr de 26 de ani, care de peste cinci ani alege acest tip de mişcare pe două roţi. Nu face parte din niciun club de profil, însă îi cunoaşte pe mulţi membri din diferite organizaţii din Galaţi şi şi-a făcut o gaşcă permanentă cu care iese la plimbare cu bicicleta. „De cele mai multe ori, în timpul săptămânii ies seara, când străzile sunt mai libere, iar în weekend organizăm trasee prin împrejurimile Galaţiului: la Cotul Pisicii, la combinat sau la Vama Giurgiuleşti. Oraşul în sine nu e cine ştie ce pentru plimbări. Nu obişnuiesc să merg pe pistele pentru biciclişti de pe trotuare, pentru că e mai mult chin. Mai bine se merge pe şosea. În trafic însă, trebuie să fii foarte atent şi, dacă nu eşti sigur pe tine, mai bine te plimbi pe faleză. În afara Galaţiului ai mai multe posibilităţi pentru trasee pe care să le parcurgi cu plăcere”, ne-a povestit Adrian.

CITEŞTE ŞI: Află totul despre cremele cu PROTECŢIE SOLARĂ pentru plajă! Sfatul medicului specialist pentru un CONCEDIU fără probleme

Cristian Gorneac, în vârstă de 37 de ani, spune că de 12 ani străbate în lung şi-n lat oraşul şi zonele din afara lui. Nu are o bicicletă scumpă (a cumpărat-o la mâna a doua cu 800 de lei) iar pe echipament a dat în jur de 200 de lei, însă pentru el acestea sunt perfecte. „Ies să mă plimb cu bicicleta de luni până sâmbătă, după programul de muncă. Mă întâlnesc cu prietenii care au aceeaşi pasiune şi, de obicei, facem câteva ture de faleză, după care ne stabilim un traseu în afara oraşului. Îmi place să mă plimb şi pe străzi, nu mi s-a întâmplat niciodată ca un şofer să nu-mi acorde prioritate. Nu folosesc pistele de pe trotuar, pentru că e greu. Fie sunt oameni care se plimbă pe ele şi trebuie să-i ocolim, fie sunt maşini parcate. Însă prefer mai mult adrenalina, să merg pe traseele offroad", ne-a spus Cristian.

Şi Lucian se consideră un „biker” profesionist, pentru că face plimbări cu bicicleta de peste 10 ani. Cunoaşte ca în palmă toate locurile unde poţi experimenta acest sport. „Cel mai mult îmi plac traseele grele, offroad. Destul de des merg cu prietenii peste Dunăre, la Măcin şi acolo ne facem de cap. Se întâmplă să şi înnoptăm prin zonă şi a doua zi să o luăm de la capăt. Prin oraş, mă plimb mai rar. Faleza ar mai fi o opţiune bună de dat la pedale şi cam atât. În trafic trebuie să fii atent non stop. Ce să mai spun de pistele de biciclişti care au fost trasate cam în bătaie de joc. În unele zone fie e un indicator rutier înfipt exact în mijloc, fie câte o canalizare cu capacul mai ridicat, fie maşini parcate. Decât să le ocolesc, mai bine merg pe stradă”, ne-a povestit Lucian.

Citit 10300 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iulie 2014 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.