O nouă CRIZĂ A VACCINURILOR/ Serul antirabic, PE TERMINATE în spitalele gălăţene

O nouă CRIZĂ A VACCINURILOR/ Serul antirabic, PE TERMINATE în spitalele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cel puţin un gălăţean are nevoie zilnic de tratament preventiv împotriva rabiei


Chiar dacă judeţul nostru nu este afectat încă de criza naţională a vaccinului antirabic, medicii din spitalele gălăţene atrag atenţia că rezervele existente pot fi epuizate destul de repede. Astfel, în situaţia în care Ministerul Sănătăţii nu va găsi o rezolvare cât mai urgentă a situaţiei, Galaţiul va rămâne şi el fără acest vaccin, în mai puţin de o lună.

Cei care au ghinionul să fie muşcaţi de câini sau de alte animale trebuie să meargă la Spitalul de Boli Infecţioase din Bariera Traian, unde medicii stabilesc dacă au nevoie sau nu de vaccinare. Pentru locuitorii din zona Tecuciului există un compartiment de boli infecţioase şi la Spitalul Municipal "Anton Cincu", unde pot fi vaccinaţi preventiv împotriva rabiei (turbării - n.r.).

Zeci de muşcături pe lună

La spitalul din Bariera Traian, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, mai există în prezent în farmacie puţin peste 130 de doze de vaccin cu ser antirabic. Cum la spital vine zilnic cel puţin o persoană care are nevoie de vaccinare preventivă, rezervele actuale nu vor fi suficiente nici pentru o lună, în condiţiile în care pentru un pacient pot fi necesare mai multe doze.

"În luna iunie au venit la spital 85 de gălăţeni cu muşcături de animale, dintre care 75 erau cauzate de câini. 28 dintre aceşti pacienţi au avut nevoie de vaccinare. În luna iulie am înregistrat o creştere a numărului de muşcături, 99 de persoane prezentându-se la spital. Dintre cele 84 de muşcături de câine, în 30 de cazuri a fost nevoie de vaccinare. Şi în luna august situaţia a fost similară cu cea din luna iulie", ne-a declarat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

La spitalul din Tecuci, în schimb, în depozitul farmaceutic există mai puţin de zece doze de vaccin. Din spusele managerului instituţiei însă, în al doilea oraş ca mărime din judeţ cazurile de muşcături de câine sunt mult mai rare de când majoritatea maidanezilor au fost adunaţi de pe străzi şi duşi la padoc.

Distribuitori cu depozitele goale

Purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş, doctorul Cătălin Apostolescu, declara joi pentru agenţia Agerpres faptul că România se confruntă cu o criză de ser antirabic, după ce firmele care ar fi trebuit să aducă acest ser au declarat că nu au produsul pe stoc. Astfel, distribuitorii ar fi trebuit să dea negaţia, iar MS să organizeze o nouă licitaţie, procedură ce ar dura însă cel puţin câteva luni. La doar câteva ore MS a dat un comunicat de presă în care a precizat faptul că vaccinul există şi că urma să fie distribuit în toate spitalele până la sfârşitul săptămânii trecute. Rămâne de văzut dacă dozele vor ajunge măcar pentru începutul acestei săptămâni.

Citit 1334 ori Ultima modificare Duminică, 24 August 2014 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.