Pensionarii au pus tunurile pe Combinat şi Casa de Pensii. 7000 de foşti angajaţi vor BANI MAI MULŢI

Pensionarii au pus tunurile pe Combinat şi Casa de Pensii. 7000 de foşti angajaţi vor BANI MAI MULŢI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Circa 100 de pensionari au pichetat ieri Prefectura Galaţi pentru a pune presiune pe  ArcelorMittal şi Casa de Pensii ca să emită şi respectiv să accepte adeverinţe din care să reiasă că cei care au avut grupa I de muncă au dreptul la pensii mai mari


Febra acordului global i-a cuprins şi pe pensionarii gălăţeni după ce un clujean a câştigat în instanţă dreptul ca sporurile obţinute de-a lungul anilor de activitate să îi fie luate în considerare ca calcularea pensiei. Cum Galaţiul are mulţi foşti angajaţi care au lucrat în condiţii grele şi foarte grele, în ultimele trei luni, nu mai puţin de 7.000 de foşti siderurgişti au mers la combinat cerând eliberarea unor adeverinţe din care să reiasă că au beneficiat de acord global precum şi cuantumul acestuia. Cum nu s-a emis între timp nicio hârtie din partea ArcelorMittal, paralizat cu sesizări, membrii Alianţei pentru Concilierea Pensionarilor au ieşit ieri în stradă, şi sub pretextul temerii că societatea comercială ar fi fost presată de Casa Judeţeană de Pensii să nu elibereze aceste adeverinţe.

„O parte din pensionarii noştri au descoperit că decretul 389 din 1972, care obliga toate societăţile socialiste şi după aceea, până în 2001 când a ieşit legea nouă, să achite către bugetul de stat contribuţii de asigurări sociale din veniturile brute realizate. Casele judeţene de pensii ameninţă cu procese penale unităţile foste socialiste să nu mai elibereze adeverinţe, fiindcă unii pensionari, prin adeverinţele eliberate, au obţinut drepturile prin judecătorii, obţinând la valoarea punctului de pensie, întregind pensia cu 200 de lei şi obţinând şi din urmă o sumă destul de mare”, a declarat Vasile Panţuş, liderul Alianţei pentru Concilierea Pensionarilor Galaţi, înainte de a intra la discuţiile care au avut loc la Prefectura Galaţi împreună cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii şi ei ai ArcelorMittal Galaţi. 

Cod roşu la Combinat

Primirea într-un timp atât de scurt a atâtor cereri pentru adeverinţe de la foştii angajaţi pune ArcelorMittal într-o situaţie de criză logistică, Verificarea fiecărui fost salariat, lună de lună, an de an, necesită timp şi oameni, chestiuni pe care compania trebuie să le rezolve în regim de maximă urgenţă, chiar dacă eliberarea adeverinţelor nu este condiţionată de vreun termen la fel ca la instituţiile publice.

„ArcelorMittal Galaţi acordă o importanţă deosebită emiterii către foşti angajaţi de adeverinţe care atestă elemente ale activităţii în măsură să modifice pensiile. Acestea sunt elaborate în urma unor examinări amănunţite pentru fiecare lună şi an de activitate în cadrul Companiei noastre, după consultarea documentelor oficiale din arhivă. În ultimele luni, am primit aproximativ 7.000 de cereri privind clarificarea situaţiei foştilor angajaţi remuneraţi în “acord global”. În acest moment, pregătim măsurile logistice pentru a răspunde volumului mare de cereri”, a explicat Dorian Dumitrescu, directorul de comunicare al ArcelorMittal Galaţi. 

Veste bună, veste proastă de la Casa de Pensii

Vestea bună este că, aşa cum li sa comunicat reprezentanţilor pensionarilor care au protestat ieri, adeverinţele de „acord global” vor fi primite la Casa Judeţeană de Pensii, care are obligaţia să facă acest lucru. Asa nu înseamnă însă că veniturile trecute de fostul angajator în hârtie vor fi luare în calcul automat la revizuirea cuantumului pensiei, decizia Curţii Supreme prin care clujeanul şi-a mărit pensia nefiind opozabilă decât instanţei, care îi poate aprecia calitatea de autoritate de lucru judecat. 

„Acordul global nu se ia în calcul la pensie pentru că nu s-a reţinut CAS. În cazul în care Casa de Pensii spune că veniturile nu au constituit bază de calcul CAS şi nu se încadrează în prevederile anexei 15 din norme şi emite decizii nefavorabile, pensionarii se pot adresa instanţei de judecată. Aici poate apărea însă o altă problemă, dacă angajatorul nu face dovada că a plătit contribuţii sociale pentru veniturile brute, trecute în adeverinţă, ci doar pentru salariile tarifare”, ne-a precizat Ana Denis Aramă, directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

„Este frecvent întâlnită situaţia aceasta, când angajatorii emit adeverinţe în care trec veniturile şi faptul că s-au plătit contribuţii sociale pentru toate acestea, dar în instanţă nu pot face dovada. Le punem în vedere că acest lucru constituie fals în înscrisuri şi că le putem face plângere penală”, a conchis directorul CJP Galaţi.

Citit 6927 ori Ultima modificare Vineri, 12 Septembrie 2014 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.