Zeci de hectare de mirişti AU ARS ca torţele! SANCŢIUNI aspre pentru incendiatorii ilegali

Zeci de hectare de mirişti AU ARS ca torţele! SANCŢIUNI aspre pentru incendiatorii ilegali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Neglijenţa, ţigări aruncate la voia întâmplării, dar mai ales incendierea necontrolată a miriştilor au constituit cauzele principale ale incendiilor înregistrate în decurs de 48 de ore * Multe dintre incendii au avut loc pe timp de noapte


Suprafeţe întinde de terenuri agricole au luat foc la finele săptămânii trecute, echipajele de pompieri făcând faţă cu greu luptei cu flăcările. Acţiunile, de cele mai multe ori intenţionate, ale proprietarilor de mirişti, au fost, nu o dată, la un pas de a provoca dezastre de proporţii, şi asta pentru că, odată focul pus, cei care au vrut să îşi igienizeze ogoarele nu au mai avut grijă să limiteze pârjolul.

Matca, Tecuci, Bereşti, Umbrăreşti sau Piscu au fost localităţile unde echipajele de intervenţie au avut cel mai mult de furcă în acest weekend, peste 43 de hectare fiind afectate în total de incendiile scăpate de sub control.

Pericolul a fost cu atât mai mare în unele cazuri, cu cât focurile au fost puse pe terenuri din intravilanul localităţilor, unde riscul ca dependinţe sau chiar locuinţe să fie cuprinse de flăcări era cu atât mai mare. Situaţii de acest gen au fost la Tecuci, la Cimitirul Bălcescu sau la Parcul CFR din localitate.

Pradă focului au căzut şi plantaţii de pomi, aşa cum s-a întâmplat la Şiviţa, unde focul de la vegetaţia uscată a afectat şi o plantaţie de 900 de puieţi de salcâm, patru aride vie, dar şi 30 de pomi fructiferi.

„În cazul a două incendii, raportate la Fundeni şi Piscu, pompierii au avut de lichidat nu doar incendiul care a afectat vegetaţia uscată, dar şi trei tone de lemne, respectiv o zonă recent împădurită cu puieţi”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, mr. Eugen Chiriţă.

 

Miriştile se ard cu aprobare

Ceea ce ar trebui să ştie proprietarii de terenuri agricole care îşi curăţă în acest mod ogoarele este că incendierea vegetaţiei uscate se face respectând anumite reguli, respectiv numai după obţinerea unor aprobări.

Reprezentanţii autorităţilor publice locale au obligaţia de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora.

„Pentru a putea totuşi igieniza terenurile prin ardere, sunt necesare în prealabil, aprobare scrisă din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi permis de lucru cu focul de la primăria în raza căreia se află terenul. În plus, trebuie avut în vedere ca incendierea să se facă în condiţii meteorologice fără vânt, vegetaţia uscată să fie strânsă în grămezi, arderea să se execute departe de fondul forestier, construcţii, reţele electrice sau conducte de gaze, arderea să se facă numai pe timp de zi şi să aibă la îndemână mijloace pentru stingerea totală a focului”, explicat mr. Chiriţă.

Nerespectarea acestor măsuri specifice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. Pentru proprietarii de terenuri, sancţiunile sunt şi mai aspre, în sensul că, dacă incendiază fără aprobări miriştile, comit o infracţiune pedepsit de lege cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei.

Citit 1074 ori Ultima modificare Duminică, 21 Septembrie 2014 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.