MODIFICĂRI ale Codului Rutier/ Noile REGLEMENTĂRI de care trebuie să ţină seama ŞOFERII

MODIFICĂRI ale Codului Rutier/ Noile REGLEMENTĂRI de care trebuie să ţină seama ŞOFERII
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Şoferul este obligat să se asigure că pasagerii şi-au cuplat centurile, în caz contrar fiind pasibil de amendă * Noile reglementări prevăd amenzi pentru conducătorii auto care nu iau măsuri de siguranţă pentru copii


Dacă potrivit vechilor reglementări toate persoanele aflate într-un vehicul erau obligate ca pe timpul deplasării să poarte centura de siguranţă, o ordonanţă care vine să modifice Codul Rutier nuanţează această prevedere: şoferii sunt obligaţi prin lege ca, atunci când transportă unul sau mai mulţi pasageri, să le pună în vedere că trebuie să îşi cupleze centurile, indiferent că ocupă scaunul din faţă sau locurile din spate. În caz contrar, pasagerii care nu se conformează, riscă să plătească din propriul buzunar o amendă cuprinsă între 180 şi 270 de lei, în timp ce şoferii riscă aceeaşi sancţiune pecuniară la care se adaugă două puncte de penalizare. Ordonanţa 21/2014, care intră în vigoare astăzi, vine, astfel, să dea un plus de greutate acestei obligaţii, de altfel existente, dar destul de mult încălcate, deopotrivă de conducătorii auto şi de pasageri, care ignoră cu bună ştiinţă importanţa măsurilor de siguranţă pe timpul călătoriei cu autovehiculele.

„Această obligaţie, care exista şi înainte, vine, din punctul nostru de vedere, să îmbunătăţească condiţiile de transport persoane în comun, mai ales în regim de maxi-taxi. Cel mai probabil, în următoarea perioadă, şoferii sau proprietarii de microbuze vor afişa avertismente privind obligativitatea purtării centurii de către pasageri”, a explicat insp. Iulian Matei, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi.

Obligaţii privind siguranţa copiilor

Actul normativ adoptat de Guvern la finele lunii august vine cu precizări şi în ceea ce priveşte transportul copiilor. „Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani, în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, se arată în Ordonanţa 21/2014. Conform aceluiaşi act normativ, copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Obligaţia de a respecta aceste prevederi îi revine şoferului, iar neîndeplinirea acesteia atrage o amendă cuprinsă între 360 şi 450 de lei şi trei puncte penalizare.

Excepţii de la regulă

În ceea ce priveşte categoriile de persoane care nu sunt obligate să poarte centura de siguranţă, prevederile legale rămân aceleaşi, atât pentru şoferi cât şi pentru pasageri. Sunt exceptate de la regulă următoarele persoane: conducătorii auto care staţionează sau care execută manevra de mers înapoi, femeile în stare vizibilă de graviditate, şoferii care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri, instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice, examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea contraindicată pentru purtarea centurii de siguranţă.

Boli care exclud purtarea centurii

Lista afecţiunilor care îi scutesc pe şoferi sau pasageri de obligaţia purtării centurii de siguranţă este destul de redusă, existenţa acestora trebuind dovedită cu certificat medical: sindroame hemoragipare, sindroame tumorale abdominale, leucemii acute şi cronice, mielom multiplu, limfoame maligne, ciroza hepatică şi cancer hepatic cu ascită voluminoasă, status post-toracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice - 3 luni postoperator, by-pass extraanatomic axilo-femural, pace-maker cardiac recent montat, afecţiuni acute ale sânului şi obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă. Actul medical care să dovedească prezenţa acestor afecţiuni şi scutirea de a purta centură se eliberează la cerere, într-un singur exemplar, de către medicii de la orice unitate sanitară în evidenţa căreia se află solicitantul.

Citit 13506 ori Ultima modificare Duminică, 28 Septembrie 2014 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.