UPDATE/ Dosarul mega-afacerilor ilegale cu alcool: 22 de persoane au fost REŢINUTE de procurori

UPDATE/ Dosarul mega-afacerilor ilegale cu alcool: 22 de persoane au fost REŢINUTE de procurori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 150 de persoane au fost aduse la audieri în acest dosar penal, care a presupus peste 100 de percheziţii * Membrii grupărilor transformau spirtul medicinal în băuturi, care se vindeau apoi în toată ţara, de obicei clandestin


UPDATE/ În urma celor 110 percheziţii efectuate marţi de procurorii DIICOT, 150 de persoane au fost aduse la audieri. A fost nevoie de zeci de maşini de jandarmi, ba chiar şi de un autocar pentru ca toate persoanele ce urmau a fi audiate să ajungă la sediul Inspectoratului de Poliţie Galaţi.

În urma audierilor, care au durat toată noaptea de marţi spre miercuri, dar şi miercuri toată ziua, 22 de persoane au primit ordonanţe de reţinere din partea procurorilor DIICOT. Toţi cei 22 vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Vă reamintim că procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în zece judeţe din ţară în vederea destructurării mai multor grupări infracţionale organizate specializate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală; producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani.


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Serviciul Teritorial Galaţi au participat, ieri, la o amplă acţiune de combatere a comerţului ilicit cu alcool. Au fost făcute 110 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale, în vederea destructurării unor grupuri infracţionale periculoase, specializate în contrabandă, falsificare de produse, spălare de bani şi evaziune fiscală. Percheziţiile au fost făcute pe raza a zece judeţe: Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi Bucureşti, însă este foarte posibil ca afacerea să aibă ramificaţii şi la Galaţi.

Procurorii gălăţeni, în urma investigaţiilor efectuate, au aflat că mai multe persoane din Brăila (ale căror nume nu au fost făcute deocamdată publice) "au constituit un grup infracţional organizat pentru a determina şi ajuta alte grupări infracţionale în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării”.

Anchetatorii susţin că membrii grupărilor vizate „desfăşurau activităţi în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub forma unor produse neaccizabile (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz etc.)". Ulterior, marfa era livrată, susţine DIICOT, "prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket, către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia”. După ce cumpărau angro, membrii grupărilor transformau, prin filtrare, produsele în băuturi alcoolice, pe care le vindeau clandestin.

Reţea întinsă în întreaga ţară

Procurorii gălăţeni au identificat mai multe nuclee infracţionale, în diverse zone ale ţării. Acestea s-au aprovizionat de la SC Marex SA Brăila cu cantităţi uriaşe (de ordinul miilor de tone) de alcool aşa-zis medicinal. Alcoolul a fost livrat prin intermediul firmelor SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila către nucleele infracţionale din Tulcea şi Constanţa (grup infracţional condus de S.T. şi S.D.), Braşov (grup infracţional condus de numitul V.M.G.), Covasna (grup infracţional condus de numitul K.F.G.), Harghita (grup infracţional condus de numitul C.I.C.) şi Mureş (grup condus de numitul C.M.T.). Momentan, anchetatorii nu au desecretizat numele capilor reţelei, însă este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.

Livrările de alcool se făceau fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, fie prin intermediul unor retaileri. Alcoolul sanitar era apoi filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcool etilic, care era după aceea vândut de aceste din urmă grupuri infracţionale către alte firme şi persoane. Însă circuitul nu se oprea aici. Ulterior, alcoolul era utilizat la fabricarea de diferite băuturi alcoolice, care erau puse în vânzare către populaţie, în special prin filiere clandestine.

Prejudiciu de peste cinci milioane de euro

Reţeaua infracţională avea chiar şi variante de rezervă pentru situaţiile neprevăzute, aşa cum arată anchetatorii. „Membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat cu o altă grupare, constituită pe raza judeţului Maramureş. Această colaborare cu ramura infracţională maramureşeană a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru Marex SA Brăila”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Totodată a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor, prin preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.

Prejudiciul calculat până la acest moment este de peste cinci milioane de euro.

În cursul serii de ieri, peste 150 de persoane urmau să fie conduse la audieri la sediul DIICOT - ST Galaţi. În urma audierilor, procurorii gălăţeni vor dispune şi măsurile legale care se impun faţă de persoanele implicate.

Citit 3335 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.