SCANDALOS! Apă Canal a transformat valea Ţiglinei în hazna (VIDEO)

SCANDALOS! Apă Canal a transformat valea Ţiglinei în hazna (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apă Canal deversează cu bună ştiinţă dejecţii în parcul Cloşca * Garda de Mediu nu face altceva decât să dea recomandări preţioase


De câteva luni, conducta care trece prin parcul "Corneliu Coposu" - sau Cloşca, aşa cum este mai bine cunoscut de populaţia Galaţiului - îşi deversează conţinutul în râpa din parc. Mirosurile greu de suportat, cât şi aspectul insalubru al parcului au fost sesizate de mii de gălăţeni ce trec prin respectiva zonă, iar unii dintre ei au făcut şi filmuleţe prin care demonstrează că în zonă este o problemă. Culmea este că, exact societatea care ar trebui să remedieze această situaţie, SC Apă Canal SA, dă vina pe oricine altcineva, numai pe angajaţii săi nu. De altfel, această problemă a fost sesizată inclusiv de Garda de Mediu, organism care însă s-a rezumat doar la avertismente trimise către cei de la Apă Canal, proprietarii respectivei conducte. "De când sunt eu aici nu s-au mai făcut controale în zonă, însă, din câte ştiu eu, s-au stabilit măsuri de remediere a situaţiei", a explicat Iulian Cozma, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Ei se jură că... nu miroase

Potrivit comunicării oficiale primite de la Apă Canal, de vină pentru deversări sunt... gălăţenii, Primăria şi, nu în ultimul rând, constructorii. "Parcul Cloşca este traversat de colectorul magistral CL 300/400cm. Apele uzate transportate de reţelele publice de canalizare Premo Dn1000mm şi OL 2xDn600mm existente în zona PECO "Mondiala" sunt descărcate în acest colector magistral, prin intermediul unei camere de intersecţie (cămin) situată în incinta Parcului Cloşca", se arată în comunicatul celor de la Apă Canal.

"Având în vedere că mare parte din străzile cartierului Micro 17 nu sunt asfaltate, pe altele s-au executat lucrări de modernizare/reabilitare, s-au construit numeroase clădiri noi, în reţelele de canalizare anterior menţionate, în timp, au fost transportate şi sedimentate aluviuni, materiale de construcţii, pământ, pietriş, situaţie care a culminat cu blocarea reţelelor de canalizare şi a camerei existente în zona de intersecţie cu colectorul magistral care traversează Parcul Cloşca", mai comunică cei de la Apă-Canal.

 

 

Drept pentru care, angajaţii societăţii au tăiat porţiuni întregi din ţeavă şi au creat o gaură ce deversează dejecţiile direct pe spaţiul verde, producând astfel un "îngrăşământ" natural, pentru că aşa îi şade bine unei societăţi iubitoare de mediu.

"Personalul de specialitate din cadrul societăţii a monitorizat în permanenţă situaţia şi a intervenit prin operaţiuni de decupare pe conductele OL 2xDn600mm, pentru curăţirea acestora pe o lungime de circa 50 de metri, în special în porţiunile cu grad avansat de colmatare", se mai arată în comunicarea oficială.

Numai că, cei de la Apă Canal au uitat să mai acopere respectivele decupări. "Pentru remedierea deficienţelor survenite în funcţionarea colectorului de canalizare din zona, Societatea Apă Canal SA Galaţi intervine pentru decolmatarea camerei de intersecţie din incinta Parcului Cloşca, situată la o adâncime de peste zece metri. Lucrările sunt urgente şi de o complexitate ridicată, având în vedere că presupun excavaţii în parc (circa zece metri adâncime), afectarea amenajării parcului în zona de intervenţie, iar panta accentuată a terenului îngreunează atât accesul utilajelor, cât şi intervenţiile personalului muncitor", mai explică cei de la Apă Canal. Aşa se face că, în loc de o groapă în mijlocul parcului, gălăţenii iubitori de spaţiu verde au parte de o hazna în toată regula, fix în natură.

 

 

Partea bună este că Apă Canal a primit fonduri, tocmai pentru reabilitarea sistemului de canalizare, adică acea parte a instalaţiei ce îşi varsă conţinutul în parc. Proiectul „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” urmăreşte investiții majore în serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Lucrările de reabilitare și extindere se derulează pe aria a cinci aglomerări, respectiv a 11 localități din județ (municipiile Galați și Tecuci, orașul Târgu Bujor, comunele Barcea, Cuza Vodă, Drăgănești, Ivești, Liești, Pechea, Slobozia Conachi, Umbrărești).

Contractul de finanţare aferent proiectului a fost semnat în luna august 2011 şi are o valoare totală de 507.718.645 de lei, din care finanțarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este de 447.571.999 de lei. Proiectul este cofinanţat prin Programului Operaţional Sectorial Mediu, axa prioritară 1. Deci, Mediul să trăiască!

Citit 3445 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.