88 de refugiaţi din Orientul Mijlociu, ASCUNŞI pe o navă, au ajuns la Galaţi

88 de refugiaţi din Orientul Mijlociu, ASCUNŞI pe o navă, au ajuns la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile române au primit cereri de azil de la 24 de afgani, 55 de irakieni, cinci iranieni şi patru sirieni, cu vârste cuprinse între şase luni şi 39 de ani


Cetăţenii unor state din Orientul Mijlociu continuă să vină în valuri în Europa de Est, cu intenţia de a ajunge mai apoi în statele din Vest. Cel mai recent lot de imigranţi ilegali depistat pe teritoriul ţării noastre este format din 88 de cetăţeni proveniţi din Afganistan, Irak, Siria şi Iran. Persoanele, de la prunci în vârstă de şase luni, până la oameni în toată firea, în pragul vârstei de 40 de ani, erau ascunşi pe un vas de agrement reperat în apele teritoriale române ale Mării Negre. Serviciul de Imigrări de la Constanţa a înregistrat cereri de azil pentru toţi străinii, care au fost trimişi apoi de urgenţă la Galaţi, unde este centru regional de cazare pentru străini.

"Toţi cei 88 au ajuns la noi şi au fost incluşi în programul de asistenţă. În prezent, avem 112 rezidenţi în centru", ne-a precizat cms. şef Dorinel Geru, directorul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.

Numărul relativ mic de solicitanţi aflaţi în centrul de la Galaţi până la primirea lotului de 88 de străini arată faptul că, după ce parcurg procedurile şi li se acordă statutul de azilanţi cu toate drepturile aferente (accesul la cursuri de calificare, CNP, drept de muncă, posibilitatea de a învăţa limba română sau orice altă limbă străină precum şi un paşaport special cu care se pot deplasa în toate ţările Uniunii Europene), imigranţii fie îşi fac o viaţă la Galaţi sau oriunde în România, fie se îndreaptă spre alte state din Occident, unde au familii ori unde comunităţile musulmane sunt mult mai puternice.

De la începutul acestui an, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, în România au ajuns 1.170 de persoane care au solicitat o formă de protecţie, cei mai mulţi fiind afgani, sirieni sau irakieni.

Citit 1022 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.