Gălăţenii, LĂSAŢI ÎN FRIG de autorităţi! 60.000 de apartamente, FĂRĂ CĂLDURĂ

Gălăţenii, LĂSAŢI ÎN FRIG de autorităţi! 60.000 de apartamente, FĂRĂ CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Devine din ce în ce mai clar că sistemul public de furnizare a căldurii nu poate fi pornit în această iarnă * Autorităţile nu au reuşit, nici la întâlnirea de ieri, 27 octombrie, să găsească o soluţie pentru a rezolva criza


Cel mai negru scenariu, cel în care întreg Galaţiul va rămâne în frig pe perioada iernii, este din ce în ce mai aproape de a deveni realitate. După cum "Viaţa liberă" tot semnalează încă din primăvară, adică de la terminarea sezonului rece 2013-2014, autorităţile nu reuşesc să pună cap la cap o soluţie viabilă pentru termoficarea întregului oraş. Acest lucru a devenit clar în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ce a avut loc la Prefectură. Pe scurt, banii pe care Apaterm îi va primi de la Consiliul Local în următoarea perioadă, respectiv 3 milioane de lei, nu ajung decât pentru a plăti o mică parte a datoriei pe care Apaterm o are către Electrocentrale. La rândul său, aceasta din urmă se va afla în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile către Romgaz. Furnizorul de gaz va lăsa compasiunea la o parte şi va opri furnizarea de gaz către Electrocentrale, lucru care va duce, de facto, la transformarea a aproape 60.000 de apartamente din Galaţi în frigidere cu paturi.

Garanţii şi nu prea

Dorin Otrocol, prefectul judeţului a pus poate cea mai arzătoare întrebare către cei responsabili de încălzirea Galaţiului. Adresându-se lui Cristian Istrate, directorul Apaterm, prefectul a spus: "În urmă cu mai bine de o lună, la o şedinţă similară, mi-aţi garantat că oraşul nu va rămâne în frig. Vă menţineţi această garanţie?". Cristian Istrate a dat un răspuns cât se poate de evaziv. "Din punct de vedere tehnic, nu avem nicio problemă. Pe de altă parte, depindem de încasările pe care le avem de la populaţie", a spus acesta. Practic, în acest moment, nimeni nu poate spune, cu subiect şi predicat: "Da, veţi avea căldură la iarnă!"

Praf în ochi

Primăria Galaţi va vira până joi, 30 octombrie, cele trei milioane de lei către Apaterm, pentru ca aceasta din urmă să-şi plătească o mică parte din datoriile pe care le are către Electrocentrale. După cum a spus şi Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale, aceşti bani nu vor ajunge decât pentru a se achita factura pe luna august pe care societarea o are către Romgaz. "Aceasta nu este o soluţie pe termen lung.

La fiecare consiliu de administraţie al celor de la Romgaz se pune în discuţie situaţia noastră. Relaţia noastră cu ei în acest moment depinde de semnarea, lunară, a câte unui act adiţional la contractul pe care îl avem. Dacă nu plătim la timp, acest act adiţional nu se semnează, acest lucru însemnând stoparea furnizării gazelor către noi", a explicat acesta.

Cifrele seci spun aşa: Apaterm primeşte trei milioane de lei de la Primărie până joi. Două asociaţii de proprietari din Galaţi, respectiv 271 Olt şi 850 au datorii către Apaterm ce însumează aproape şapte milioane de lei către Apaterm. Practic, cele trei milioane de lei le vor permite celor de la Electrocentrale să  îşi plătească datoria curentă, nicidecum să rezolve situaţia catastrofală în care se află pe perioada întregii ierni. Mai mult, factura pe care Electrocentrale o va avea de plătit către Romgaz va creşte în perioada iernii de la şapte milioane de lei până la 20 de milioane de lei, bani ce trebuie acoperiţi din încasările de la populaţie.

Şcolile şi grădiniţele, o prioritate

Potrivit celor de la Apaterm, primele clădiri care au primit agent termic în această perioadă sunt şcolile şi grădiniţele din Galaţi. Pe de altă parte, din cauza cantităţii mici de abur pe care o furnizează Electrocentrale în condiţiile menţionate mai sus, nu se poate pune problema ca populaţia să primească agent termic. "Noi încasăm între 100 şi 150 de mii de lei zilnic", explică Cristian Istrate, directorul Apaterm. Pe de altă parte, poate că nu ar fi indicat ca populaţia să primească agent termic în acest moment, având în vedere că, din cauza problemelor financiare, cei de la Apaterm nu au făcut probele de funcţionare ale instalaţiei la cald, chiar dacă iarna bate la uşă. Şcolile şi grădiniţele din Galaţi nu au primit căldură de la prima oră, tocmai din aceste considerente. "Dacă porneam azi noapte căldura (n.r. duminică spre luni), nefiind nimeni în şcoli, ne puteam trezi cu inundaţii", a explicat şi Mircea Ispas, directorul tehnic de la Apaterm.

CITEŞTE ŞI: Vom avea CĂLDURĂ, dar nu se ştie cât (!), potrivit PRIMARULUI Marius Stan

Citit 11346 ori Ultima modificare Luni, 27 Octombrie 2014 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.