CĂLDURĂ pentru toţi gălăţenii. PÂNĂ CÂND?

CĂLDURĂ pentru toţi gălăţenii. PÂNĂ CÂND?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În alte mari oraşe din ţară se furnizează căldură încă de la începutul lunii octombrie * Deocamdată, primesc agent termic şi asociaţiile cu datorii


Începând de aseară, gălăţenii au primit în sfârşit căldură. Pentru început, vor beneficia de agent termic toate asociaţiile de proprietari din Galaţi, indiferent de situaţia debitelor. "În cazul în care nu se înregistrează încasările necesare plăţii facturilor către CET şi implicit către Romgaz, se va proceda la sistarea furnizării energiei termice către asociaţiile cu datorii mari", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Primăria Galaţi.

”Fac din nou apel la populaţie să îşi plătească măcar facturile curente la termoficare. Este singura modalitate de a menţine în funcţiune, fără probleme, sistemul centralizat de încălzire. Primăria şi Consiliul Local Galaţi au alocat din nou fonduri importante pentru a susţine subvenţia la energie termică sau pierderile provenite din sistem, însă acest lucru nu este posibil la nesfârşit. Bugetul local nu este un sac fără fund şi nu este normal ca oamenii care îşi plătesc taxele şi impozitele cu conştiinciozitate, la fel şi facturile la termoficare, să îi ţină în spate iar şi iar pe cei care nu plătesc, mulţi din rea voinţă şi nu pentru că nu au cu ce. Spun încă o dată: trebuie plătite facturile lună de lună şi vom avea căldură şi apă caldă toată iarna fără probleme”, a declarat primarul Marius Stan.

Pe de altă parte, cum în acest moment situaţia este mai mult decât critică, singurele şanse de a se găsi bani pentru termoficarea Galaţiului ţin de administraţia centrală, Marius Stan făcând demersuri la Guvern pentru a obţine bani din fondul de rezervă, cu care să fie susţinut sistemul centralizat de termoficare al oraşului.

Suntem codaşi pe ţară

Focşani, Bucureşti, Constanta, Arad, Oradea, Botoşani sunt doar câteva dintre marile oraşe din România în care firmele ce se ocupă de furnizarea agentului termic au început să lucreze pentru a încălzi apartamentele oamenilor. Spre exemplu, Focşaniul, care este mai apropiat de Galaţi din punct de vedere geografic, este încălzit încă de la începutul lunii octombrie, furnizarea de agent termic oprindu-se doar în zilele în care temperaturile au depăşit zece grade. Iniţial, focşănenii primeau agent termic doar pe timpul nopţii, însă de vinerea trecută furnizorul de energie termică a trecut la program de iarnă, adică 24 de ore din 24.

CITEŞTE ŞI: Vom avea CĂLDURĂ, dar nu se ştie cât (!), potrivit PRIMARULUI Marius Stan

Tot de la începutul lunii s-a dat drumul la căldură şi în Braşov. Toate şcolile şi grădiniţele din acest oraş aflate în sistemul centralizat beneficiază din trei octombrie de căldură, a anunţat viceprimarul Adina Durbacă. "Şi cei 11.455 de abonaţi ai sistemului pot beneficia de căldură dacă doresc, dacă nu, pot depune o cerere în acest sens. Potrivit calculelor estimative făcute de furnizorul de căldură, pentru o garsonieră, proprietarul va plăti o factură cuprinsă între 90 şi 100 de lei pe lună, pentru un apartament de două camere 200 de lei pe lună, iar pentru trei camere 260 de lei pe lună. Intenţionăm ca până în anul 2021 în sistemul centralizat să existe 18.000 de abonaţi casnici şi 2.000 non-casnici, pentru ca acest sistem să fie profitabil şi să se reducă pierderile", a spus viceprimarul. Preţul gigacaloriei este la Braşov de 189 de lei.

Căldură au şi Oradea şi Aradul şi Timişoara şi Deva. De asemenea, RADET Constanţa a început furnizarea agentului termic încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Locuitorii acestui municipiu, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au, începând din 27 octombrie, căldură în apartamente, constănţenii plătind peste 358 de lei pentru o gigacalorie. Din 8 octombrie a pornit şi sistemul centralizat de încălzire din Botoşani. De duminica trecută a început furnizarea agentului termic şi la Bucureşti.

Galaţiul a stat mai prost chiar şi în comparaţie cu vecinii de peste Prut. La Chişinău, spre exemplu, caloriferele sunt calde încă din data de 22 octombrie. Exemplele pot continua.

Condamnaţi cu bună-ştiinţă

În timpul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ce a avut loc luni la sediul Prefecturii Galaţi, unul dintre reprezentanţii acestei instituţii, Vasile Pârlog, i-a acuzat de inconştienţă pe cei care se joacă cu sănătatea gălăţenilor şi nu dau drumul căldurii în calorifere. "Domnilor, este o situaţie de urgenţă, tocmai de aceea ne-am întâlnit aici. Practic, noi ce facem? Îmbolnăvim oamenii!", a spus Vasile Pârlog, director în cadrul Prefecturii Galaţi. "Este inadmisibil ca la ora asta să nu ştim ce facem", a mai spus acesta. De altfel, aceste cuvinte au fost oarecum premonitorii, având în vedere că deja o bătrână a murit de frig în casă.

Singurul proiect, pe masa consilierilor

La Galaţi, politicul este cel care dictează starea cetăţenilor. Acest lucru este cât se poate de clar, mai ales dacă ne uităm la situaţia termoficării din oraş. Cei de la Electrocentrale, prezenţi la aceeaşi şedinţă, au explicat că există un proiect de reorganizare a sistemului de termoficare din oraş, proiect care stă însă pe masa consilierilor locali, chiar dacă studiul de fezabilitate a demonstrat că este cât se poate de viabil.

"Avem scenariul de reorganizare, pus la dispoziţia Consiliului Local Galaţi. Există soluţii de optimizare a sistemului actual de termoficare şi de reducere a pierderilor", a explicat Sinan Mustafa, reprezentantul Electrocentrale, la această şedinţă. Vom reveni pe larg despre acest subiect în ediţiile viitoare.

CITEŞTE ŞI: O gălăţeancă a fost găsită MOARTĂ ÎN CASĂ/ Vecinii spun că femeia A DECEDAT DIN CAUZA FRIGULUI

Citit 5007 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Octombrie 2014 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.