Un nou-născut a MURIT la scurtă vreme după ce a fost EXTERNAT. Părinţii ACUZĂ cadrele medicale (FOTO)

Un nou-născut a MURIT la scurtă vreme după ce a fost EXTERNAT. Părinţii ACUZĂ cadrele medicale (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un copil născut în urmă cu patru zile a murit în această dimineaţă în locuinţa părinţilor săi din comuna Suhurlui, la doar câteva ore după ce a fost externat din spital. Părinţii spun că responsabile pentru decesul micuţului sunt cadrele medicale care l-au avut în grijă după naştere. Atât poliţia, cât şi autorităţile medicale au deschis acum anchete separate pentru a elucida acest caz.

Băiatul a venit pe lume în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Judeţean din Galaţi. Mama sa, o tânără de 20 de ani, l-a născut natural. Imediat după naştere, părinţii afirmă că li s-a spus faptul că băiatul are o fractură de claviculă pe partea dreaptă. A fost bandajat şi a rămas în spital alături de mama sa până joi după-amiază.

"La externare, medicul ne-a spus să mergem la medicul de familie pentru a vedea cum evoluează fractura. Ni s-a părut ciudat, pentru bandajul băiatului nu a fost schimbat deloc. Ajunşi acasă, am dat la o parte faşa supraelastică şi am observat că pielea din jur era opărită. Joi seara l-am alăptat, după care am adormit lîngă el. M-a trezit însă neliniştită la scurt timp, pentru că băiatul scotea nişte icnete. Ne-am speriat şi am sunat la 112. Într-un final a venit o salvare şi, mai apoi, o maşină de la SMURD. Copilul era deja vânăt şi nu mai respira. Îi luasem hăinuţele pentru botez şi acum trebuie să le folosesc pentru înmormântare", ne-a spus Carmen Dărăban, mama.

În sprijinul femeie vin şi declaraţiile făcute de unchiul copilului. Mihăiţă Paraschiv spune că i s-a părut cel puţin dubios faptul că bebeluşul nu a fost transferat direct la Spitalul de Pediatrie, pentru ca medicii pediatri să poată vedea în ce stare este osul fracturat.

Contactat telefonic, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi, ne-a confirmat faptul că un echipaj de ambulanţă de la Pechea a fost trimis pentru a interveni în acest caz. În timpul apelului părinţilor la 112, echipajul medical se afla la o altă intervenţie, la Griviţa. La scurt timp a fost anunţat şi SMURD-ul, care a trimis de asemenea o maşină la Suhurlui. "Din păcate, în ciuda manevrelor de resuscitare, medicul de pe SMURD a fost nevoit să constate decesul nou-născutului", ne-a declarat dr. Polinschi.

Anchete din toate părţile

Conform procedurilor, Poliţia a întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă. "Urmează ca, pe baza rezultatelor examenului medico-legal, să dispunem în consecinţă măsurile ce trebuie luate", ne-a declarat comisarul Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Şi conducerea Spitalului Judeţean s-a autosesizat în acest caz, pornind o anchetă internă. "Concomitent, am sesizat şi Colegiul Medicilor din Galaţi, care va ancheta cazul. Vreau să asigur însă ambele părţi implicate că anchetatorii vor respecta în egală măsură atât drepturile pacienţilor, cât şi pe cele ale medicilor şi asistenţilor", a ţinut să precizeze dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

 

Citit 2632 ori Ultima modificare Vineri, 31 Octombrie 2014 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.