Colegiul "Cuza" se MUTĂ. VEZI unde ar urma să fie NOUL SEDIU
Foto: Actualul sediu al Colegiului Naţional "Al. I. Cuza"

Colegiul "Cuza" se MUTĂ. VEZI unde ar urma să fie NOUL SEDIU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Studenţii de la Facultatea de Arte, Secţia artă plastică, urmează să fie evacuaţi * Conducerea ISJ e încântată de spaţiile ce i-au fost prezentate


Cum pe 31 decembrie 2014 expiră contractul de închiriere pentru clădirea Comunităţii Evreieşti unde se află în prezent Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", autorităţile caută şi par să fi găsit o soluţie care să satisfacă pretenţiile părinţilor ce şi-au înscris copiii la o şcoală de "centru". Deşi nu s-a pecetluit nimic oficial în acest sens, se pare că viitorul sediu al colegiului de renume din Galaţi va fi în clădirea fostei Facultăţi de Chimie Alimentară, acolo unde funcţionează în prezent Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi o parte a Facultăţii de Artă, în special Secţia de artă plastică. Din câte am înţeles, spaţiile alocate Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport nu vor fi afectate. Nu acelaşi lucru se va întâmpla însă cu sălile unde sunt atelierele celor de la Arte plastice.

Primarul şi inspectoarea generală confirmă această posibilitate

Am discutat cu primarul Marius Stan, care ne-a declarat că, într-adevăr, se duc tratative ca elevii şi profesorii de la "Cuza" să fie găzduiţi în clădirea de pe strada Carnabel, colţ cu strada Gării: "Vom plăti o chirie mult mai mică decât cea pe care o dăm în prezent pentru sedul care aparţine Comunităţii Evreieşti, care şi-aşa are un risc seismic de grad II şi nu mai prezintă siguranţă", ne-a declarat Marius Stan. Acesta nu ne-a putut spune nici măcar orientativ care e suma pe care Primăria o va achita Universităţii "Dunărea de Jos" pentru aripa de clădire în care se va instala Colegiul "Cuza" şi nici de ce nu s-a găsit spaţiu într-una dintre instituţiile de învăţământ preuniversitar care nu prea mai are elevi.

La această ultimă problemă ne-a răspuns inspectoarea generală, Mioara Enache. "Este o soluţie tranzitorie, până la finalizarea campusului "Cuza" de la Şcoala Nr. 7. Părinţii elevilor de la "Cuza" n-au fost sub nicio formă de acord să meargă în altă parte. La Metalurgic este prea departe şi, oricum, corpul de clădire pe care l-am fi putut ocupa aici necesită reparaţii care nu mai pot fi făcute într-un timp scurt. La Marină, cei de la "Cuza" nu încap, nefiind suficient spaţiu şi pentru clasele primare, şi pentru gimnaziu, şi pentru liceu. Colegiul "Traian" iese şi el din discuţie, pentru că se ajunge greu în zonă", motivează inspectoarea generală alegerea sediului de pe Carnabel.

Mioara Enache susţine că, însoţită de rectorul Iulian Bârsan, a vizitat deja spaţiile de la fosta "Chimie Alimentară" şi consideră că sunt potrivite pentru a găzdui Colegiul "Cuza". "Domnul rector mi-a promis că va face curăţenie, pe cheltuiala Universităţii, în spaţiile de la parter şi de la etajul al doilea, astfel încât să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii optime", mai spune Mioara Enache.

Universitatea tace

Cum zvonul că se va muta Colegiul "Cuza" în spaţiile pe care abia le-au primit şi ei a ajuns şi la profesorii şi studenţii de la Arte plastice, aceştia au început să-şi facă griji. "Abia ni s-a dat şi nouă un spaţiu mai ca lumea, care a fost renovat şi acum iar ne mută? În noiembrie vin să ne evalueze cei de la ARACIS şi unul dintre criterii este să avem sediul nostru şi condiţii optime. Unde ne vor muta?", se plânge unul dintre profesorii facultăţii.

Cu toate că negocierile conducerii Universităţii "Dunărea de Jos" cu ISJ şi Primăria Galaţi sunt destul de avansate, şeful secţiei de artă plastică din cadrul Facultăţii de Artă, profesorul Ioan Tudor, susţine că nu a fost anunţat de nimeni că va fi nevoit să evacueze spaţiul unde au sălile de curs şi atelierele.

Am încercat să obţinem şi informaţii de la conducerea Universităţii gălăţene, cu privire la locul unde îi va muta pe studenţii de la pictură şi care va fi, în definitiv, chiria pe care o va solicita pentru spaţiile respective, însă nu am putut lua legătura cu rectorul Iulian Bârsan.

Citeşte şi: „Cuza” rămâne singurul colegiu cu promovare sută la sută în prima sesiune

Citit 12685 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.