Cum AU DISPĂRUT 7,1 MILIOANE DE EURO pe circuitul dintre Primărie, Apaterm şi Electrocentrale

Cum AU DISPĂRUT 7,1 MILIOANE DE EURO pe circuitul dintre Primărie, Apaterm şi Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Banii au fost alocaţi, în anul 2014, pentru subvenţionarea energiei termice, dar nu se mai ştie unde sunt


Lăsând la o parte datoria istorică pe care cei de la Electrocentrale o au de încasat de la Apaterm, furnizorul de abur trebuie să încaseze, lună de lună, banii pentru serviciile furnizate. Banii merg ulterior către plata celor de la Romgaz, care la rândul lor au de încasat bani de la Electrocentrale pentru gazul furnizat. Dacă acest ciclu nu se respectă, Galaţiul rămâne în frig.

Unde sunt banii?

Să o luăm cu începutul. Potrivit hotărârilor de Consiliu Local postate pe site-ul Primăriei Galaţi, numai în anul 2014 au fost alocaţi, din bugetul local, peste 40 de milioane de lei către Apaterm. Potrivit datelor noastre, în aceeaşi perioadă, societatea a încasat din partea populaţiei suma de 66.318.794 de lei. Adunând aceste sume, iese un total de peste 106 milioane de lei. Pe de altă parte, numai în acest an, Electrocentrale Galaţi a emis către Apaterm facturi în valoare totală de 54.342.149 de lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, Apaterm a plătit către Electrocentrale Galaţi suma de 49.537.635 de lei. Precizăm că nu vorbim despre datoriile istorice, ci doar despre ce s-a facturat în anul 2014, din ianuarie până în octombrie.

Citeşte şi: CĂLDURA gălăţenilor, MAI SCUMPĂ ca în alte oraşe. AFLĂ cât ne va COSTA gigacaloria

Dacă scădem din cele 106 milioane intrate în caseria Apaterm sumele plătite către Electrocentrale, rezultă un rest de 56,5 milioane de lei, rămaşi în puşculiţă. Din raportul administratorului special al Apaterm, aflăm şi sumele necesare pentru activitatea curentă a societăţii. Astfel, în perioada 25 iunie-24 septembrie a.c., plăţile pentru activitatea curentă s-au ridicat la suma de 4.511.215 lei, adică aproximativ 1,5 milioane de lei pe lună. Având în vedere că vorbim de luni de vară, pentru a fi corecţi cu toată lumea, vom lua în calcul 2,5 milioane de lei pe lună, ca medie pe primele zece luni ale anului. Rezultatul ar fi că Apaterm a avut nevoie de aproximativ 25 de milioane de lei pentru a funcţiona.

În condiţiile în care, lună de lună, săptămână de săptămână, auzim aceeaşi placă, respectiv, "Populaţia să plătească!", mergem mai departe cu calculul. Dacă din cele 56,5 milioane de lei rămase în puşculiţa celor de la Apaterm scădem suma de 25 de milioane de lei, care a fost necesară pentru funcţionarea societăţii, ajungem la concluzia că, teoretic, în acest moment, în conturile Apaterm ar trebui să mai existe cel puţin 31,5 milioane de lei. Ori aceşti bani pur şi simplu nu există, având în vedere că Apatermul a avut nevoie din nou de ajutorul Primăriei Galaţi pentru a-şi plăti datoria curentă către Electrocentrale. Această sumă se traduce, la cursul zilei, în fix 7.127.825 de euro, care şi-au pierdut urma.

Nu acuzăm pe nimeni, dar pur şi simplu acestea sunt datele contabile. Şi din nou, atenţie, după cum am arătat, vorbim despre banii ce se regăsesc în registre şi hotărâri, începând cu data de 1 ianuarie 2014 şi terminând cu 31 octombrie 2014. Informaţiile pot fi obţinute la fel de lesne şi de organele de cercetare penală. Iar dacă luăm la puricat situaţiile financiare din ultimii 20 de ani, n-ar fi exclus să constatăm că magnitudinea dezastrului este chiar mai mare.

Citeşte şi: APATERM a înghiţit, anul acesta, peste 9 milioane de euro din BANI PUBLICI, prin decizii ale aleşilor locali

Citit 5286 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.