De pe Facebook, direct în stradă/ MITING DE SOLIDARITATE cu românii din DIASPORA, la Galaţi (FOTO&VIDEO)

De pe Facebook, direct în stradă/ MITING DE SOLIDARITATE cu românii din DIASPORA, la Galaţi (FOTO&VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul s-a alăturat oraşelor mari din România în care s-a ieşit în stradă pentru a se trage un semnal de alarmă în legătură cu modul defectuos în care a fost organizat în afara ţării primul tur al alegerilor prezidenţiale, când mii de români aflaţi peste graniţă au fost împiedicaţi să voteze din cauza proastei organizări a autorităţilor de la Bucureşti. Aproximativ 300 de gălăţeni au ieşit, duminică seară, în stradă pentru a participa la un miting de solidaritate cu românii din diaspora. Acţiunea a pornit de pe Facebook, unde un grup de tineri a lansat, sâmbătă seară, un apel internauţilor de a se alătura acestui demers.

Manifestanţii şi-au dat întâlnire la Potcoava de Aur, la ora 17,00, unde, înarmaţi cu drapelul României, aproximativ o oră au scandat şi au afişat pancarte pe care erau inscripţionate mesaje precum „Ghinion, Galaţiul s-a trezit din somn”, „România, trezeşte-te!”, „Vor să voteze! Lăsaţi-i să voteze”, „Solidari cu diaspora”, „Ne pasă, ne pasă, nu vom sta în casă”, „Ţara asta nu o iei cu o sticlă de ulei”, după care au pornit într-un marş spre Prefectură, unde au intonat Imnul de stat al României.

 

 

Chiar în debutul acţiunii, unul dintre participanţii la miting a fost legitimat de doi poliţişti locali. „Informaţia a circulat pe internet, noi acolo ne-am mobilizat. Domnii poliţişti mi-au spus că nu avem autorizaţie şi dacă este miting spontan, atunci trebuie să ne plimbăm. Nu este nicio problemă, cred că asta trebuiau să facă”, a spus Andrei Velea, unul dintre participanţii la miting.

Protestatarilor li s-au alăturat însă şi câţiva membri ai PDL, printre care Doru Resmeriţă, co-preşedintele ACL Galaţi, care nu a dorit să ofere declaraţii, dar şi fostul consilier local Petru Alexe, profesor universitar, care şi-a dat demisia din PDL în urmă cu mai mulţi ani. Cel din urmă a afirmat că nu îndeamnă oamenii să voteze cu vreun candidat, „vrem doar ca numărul secţiilor de votare din diaspora să fie suficiente pentru ca toţi românii să voteze”.

Este drept, acţiunea gălăţenilor nu a avut aceeaşi amploare precum cele ale clujenilor sau ale timişorenilor, care au ieşit cu miile în stradă, însă mitingul organizat în această seară poate fi un prim pas către o trezire a spiritului civic la malul Dunării. Sau nu?

 

Foto Liviu Ghinea şi Mihai Angheluţă

Citit 9744 ori Ultima modificare Duminică, 09 Noiembrie 2014 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.