PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ ROMÂNII din DIASPORA au făcut PRESĂ şi ISTORIE

PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ ROMÂNII din DIASPORA au făcut PRESĂ şi ISTORIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A fost un moment istoric şi datorită implicării incredibile a românilor pe care România părea că i-a pierdut cel puţin pe jumătate. Măcar prin prisma depărtării. Îngreunarea votului în turul 1 a dus la o explozie de votanţi peste hotare, mulţimi de oameni aproape disperaţi să ţină între degete micuţa ştampilă, fenomen de care înşişi băştinaşii ţărilor în care se află îşi vor aminti multă vreme. Cu siguranţă!

Pentru noi, cei care am luat astăzi pulsul votului de dincolo de graniţele României, a fost uimitor să descoperim cât de bucuroşi sunt oamenii să ne împărtăşească experienţele lor, poze, impresii, date şi relatări de la urne.

Iată mai jos alte astfel de mărturii, în cuvinte şi imagini, pe care aglomerarea de informaţii ne-a împiedicat să vi le transmitem în timp real, de-a lungul zilei, dar, socotim, la fel de proaspte şi acum.

Danemarca

În două secţii de votare, la Ikast şi Copenhaga, au votat peste 4.000 de români, cât în trei-patru secţii româneşti aglomerate. Şi ar mai fi votat dacă se deschidea şi secţia de la Aauhus. Mai jos sunt imagini de la ultimele minute ale votului în Copenhaga.

 

Copenhaga

Copenhaga2

Belgia

Mii de români au făcut coadă la urne şi sub nasul autorităţilor Uniunii Europene, la Bruxelles. Aceleaşi probleme ca şi la Paris, Londra sau Munchen. Puţine ştampile la mulţimea dornică să voteze, coadă de opt ore pentru un drept elementar, dreptul de a alege.

 

BelgiaBruxelles1

BelgiaBruxelles2

Milano

O mamă gălăţeancă, ce-şi câştigă existenţa în Italia, la Milano, ne-a trimis fotografii de la votare. Aceeaţi aşteptare, patru ore la coadă, fără mâncare, toalete sau măcar loc de mişcare între gardurile instalate de carabinieri. Dar a votat şi cu gândul la fiul ei, alt român departe de ţară, student în Birmingham. Imaginile următoare sunt grăitoare pentru modul în care, românii, ca bradul din preajma secţiei de votare, s-au âinut drepţi pentru drepturile lor.

Milano3

Milano2

Au fost extraordinari toţi cei care au mers la vot în 16 noiembrie şi, prin imaginile şi gândurile trimise, i-am simţit foarte aproape. Ca şi cum nici n-ar fi la mii de kilometri depărtare. Vă mulţumim tuturor iar cei care aveţi oameni dragi plecaţi pe meleaguri străine să le postaţi acest articol pe conturile de Facebook, să vadă şi ei cât de mult înseamnă solidaritatea lor pentru noi, cei de acasă.

Citit 1036 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.