UPDATE/ CUTREMUR destul de PUTERNIC resimţit la Galaţi
Foto: Sursa foto: realitatea.net

UPDATE/ CUTREMUR destul de PUTERNIC resimţit la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE/ Potrivit noilor informaţii oferite de INFP, au fost înregistrate şase replici: la ora 21,32 (magnitudine: 2,1), 22,24 (2,8), 22,30 (3,1), 22,38 (2,0), 23,05 (2,0) şi 3,14 (2,6).


UPDATE/ Potrivit unei noi actualizări a INFP, seismul a avut 5,7 grade pe scara Richter. Şi, până în momentul acestei actualizări, au avut loc două replici: la 22,24 (magnitudine: 2,8) şi 22,30 (3,1).

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, a declarat pentru digi24.ro că a fost "un seism atipic pentru zona Vrancea", fiind cel mai puternic cutremur din ultimii zece ani. În mod normal, la o asemenea magnitudine, ar fi trebuit să se resimtă mai puternic, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece s-a produs la adâncime mică şi "a descărcat energia din partea superioară a scoarţei", a adăugat Radulian.

Totuşi, a adăugat Radulian, a fost vorba de un cutremur moderat din punct de vedere al magnitudinii, dar unul destul de mare pentru zona în care s-a produs, zona crustală din afara arcului carpatic, destul de aproape de scoarța Pământului. „E o activitate cunoscută, dar astăzi avem de-a face cu unul dintre cutremurele mari pentru această zonă” apropiată mai degrabă Bârladului.


UPDATE/ Un seism destul de puternic şi lung a zguduit casele gălăţenilor sâmbătă, la ora 21,14. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit INFP. Diferenţa dintre acesta şi cel din 6 octombrie 2013 este dată de adâncimea la care s-a produs. Seismul de sâmbătă seară a avut loc la o adâncime neobişnuită, 39 de kilometri, motiv pentru care s-a simţit atât de intens. Este cel mai mare cutremur din ultimii ani și este posibil să mai apară replici, dar cu o magnitudine mai mică, spun specialiştii. Seismul a fost resimţit şi în alte oraşe, precum Brăila şi Iaşi, cât şi în Capitală.


Un cutremur a fost resimţit în această seară în jurul orei 21,15 în Galaţi.

Am dorit să aflăm informaţii, dar siteul INFP era blocat.

Luni, 17 noiembrie, la ora 12,06 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Epicentrul a fost localizat în apropiere de Costache Negri, Pechea, Iveşti şi Tecuci, la o adâncime de 16 kilometri.

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine produs anul acesta în România a avut 5 grade şi s-a înregistrat la 29 martie, în zona seismică Vrancea, fiind resimţit şi la Galaţi. La 6 octombrie 2013, în Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Vom reveni cu amănunte.

 

Citit 8717 ori Ultima modificare Duminică, 23 Noiembrie 2014 03:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.