BILANŢ/ CUTREMURUL A STINS LUMINA în 61 de localităţi din judeţ. MII DE GĂLĂŢENI au rămas şi FĂRĂ APĂ RECE

BILANŢ/ CUTREMURUL A STINS LUMINA în 61 de localităţi din judeţ. MII DE GĂLĂŢENI au rămas şi FĂRĂ APĂ RECE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alimentarea cu energie electrică la Spitalul de Pediatrie, Apă Canal şi SC Electrocentrale a fost întreruptă temporar de cutremurul de sâmbătă seară


Cutremurul de sâmbătă seară, care a zguduit serios şi Galaţiul la ora 21.14  nu a avut doar darul de a băga în sperieţi populaţia, dar a afectat grav şi furnizarea utilităţilor în judeţ şi în municipiu. Zeci de linii de înaltă tensiune au fost afectate la 5,7 grade pe Richter şi aproape o mie de posturi de transformare a energiei electrice au picat, lânsând în beznă, timp de mai bine de o oră, 61 de localităţi din judeţ. „Au fost afectaţi 71.190 de consumatori după ce au fost afectate 27 de linii electrice şi 944 de posturi de transformare. Echipele Electrica au remediat operativ defecţiunile, toţi consumatorii fiind alimentaţi la ora 22.40”, a precizat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Dintre consumatorii care au rămas fără curent sâmbătă seară, mulţi au fost din municipiul Galaţi, cartiere întregi rămânând în beznă imediat după seism. Este vorba despre Ţiglina 1, Micro 21 şi Micro 16, dar şi străzile Ştiinţei, Bravilor, Alexandru cel Bun, 1 Decembrie 1918, Arcaşilor, Galaţii Noi, Domnească şi Feroviarilor.

Beznă la spital şi la Apă Canal

Conform datelor oficiale, singura unitate medicală care a fost afectată de pana de curent a fost Spitalul de Pediatrie, unde, timp de câteva ore, a funcţionat generatorul propriu. Situaţia a reintrat în normal aproape de miezul nopţii, când angajaţii Electrica au remediat avaria care a afectat întreg cartierul Micro 16. Ca şi cum nu ar fi fost suficientă bezna care a succedat cutremurul, mii de gălăţeni au rămas şi fără apă, după ce SC Apă Canal SA a înregistrat căderi de tensiune, ceea ce a dus la oprirea temporară a staţiilor de captare şi repompare a apei şi la uzine. Situaţia a fost remediată în totalitate până duminică dimineaţă, când alimentarea a revenit la parametrii normali.

Victime ale panicii

Chiar dacă cutremurul nu s-a soldat cu accidente industriale şi alte situaţii grave, mulţi gălăţeni surprinşi în locuinţe de seism s-au speriat de intensitatea şi durata acestuia şi au oscilat între a-şi salva vieţile şi a-şi proteja bunurile. În aceste condiţii, opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

”S-au prezentat numeroşi pacienţi cu diferite contuzii în urma atacurilor de panică suferite la domiciliu. A fost un singur pacient cu atac de panică transportat de SMURD. Restul persoanelor au fost cu entorse de gleznă, cu plăci tăiate, oricum traumatisme minore”,  ne-a explicat Adrian Malacu, medic UPU-SMURD.

De asemenea, s-au blocat trei lifturi, dar din fericire nu aveau persoane în ele.

Peste 60 de clădiri cu bulină roşie în Galaţi

Cei mai panicaţi au fost, probabil, gălăţenii care locuiesc în clădirile încadrate cu risc seismic sau în vecinătatea acestora. Numărul imobilelor cu bulină roşie sare, oficial, de 60, unele dintre acestea fiind blocuri care, în eventualitatea în care s-ar prăbuşi la un cutremur, ar provoca pierderi însemnate de vieţi omeneşti, asta ca nu mai vorbim de pagubele materiale.

În această situaţie sunt câteva blocuri din Micro 19, şi zeci de case de pe străzile Brăilei, Universităţii, Nicolae Bălcescu, Al. I. Cuza, Dogăriei, Eroilor, Ştiinţei, Română, Eminescu, Traian, Carnabel, N. Alexandrescu şi nu numai, încadrate în clasa I de risc seismic. În pericol de prăbuşire se află alte peste 20 de blocuri din Ţiglina 1 şi Micro 17 şi zeci de case de pe străzi centrale ale Galaţiului.

În realitate, după estimările specialiştilor, numărul imobilelor care ar avea nevoie de evaluare şi consolidare este de ordinul sutelor, chiar dacă oficial nu sunt încadrate în categorii de risc seismic. Cu toate că, la un calcul simplu mii de gălăţeni riscă să-şi piardă viaţa în cazul unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter, autorităţile locale nu şi-au bătut capul cu evaluarea stării clădirilor fragile şi luarea măsurilor pentru consolidarea sau demolarea acestora.

Dovada: expertizele unora dintre clădirile aflate în evidenţa Primăriei sunt vechi de 15 ani. Un singur bloc din această categorie a fost consolidat.

Citeşte şi: (VIDEO) Tehnologie zdruncinată/ Vezi CE A CĂZUT LA CUTREMUR în Galaţi

Un seism destul de puternic şi lung a zguduit casele gălăţenilor sâmbătă, la ora 21,14. Resimţită în mai multe oraşe, inclusiv în Galaţi, mişcarea telurică a fost urmată de mai multe replici de intensitate moderată. DETALII AICI ==>> http://www.viata-libera.ro/eveniment/61147-galati-viata-libera-cotidian-update-cutremur-destul-de-puternic-resimtit-la-galati-sa-ne-asteptam-la-replici-potrivit-specialistilor

Citit 2775 ori Ultima modificare Duminică, 23 Noiembrie 2014 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.