TINERII ŞI ORAŞUL/ Aglomeraţia din AUTOBUZELE gălăţene şi lupta între generaţii

TINERII ŞI ORAŞUL/ Aglomeraţia din AUTOBUZELE gălăţene şi lupta între generaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Călătoria cu mijloacele de transport în comun din Galaţi este, pentru cei mai mulţi dintre noi, un chin, mai ales la orele de vârf. În fiecare dimineaţă, elevii şi studenţii se înghesuie alături de părinţi şi bunici, pentru a ajunge la timp la ore, iar în războiul priorităţilor, care se naşte în fiecare staţie, nimeni nu cedează şi nimeni n-are de câştigat.

Probleme sunt mai ales pe traseele mai puţin circulate, unde nu sunt mai multe variante de transport, iar autobuzele vin la intervale mari de timp. E vorba de linia 11, care ajunge din Micro 13 în Piaţa Centrală. În jurul orei 8,00, cei care urcă din Ţiglina 1 se străduiesc să-şi găsească o strategie astfel încât să rămână cât mai aproape de uşi. Imposibil, pentru că toată lumea vrea asta, indiferent cât de plin e autobuzul. Încep, invariabil discuţii legate de generaţii, politeţe şi justificarea priorităţilor. Aproape identice în fiecare zi, doar personajele se schimbă!

O altă staţie dificilă, din cauza traficului e cea de la Spitalul Judeţean. Scenariul se repetă la ora 14,00, când termină elevii orele, sau la ora 16,00, când părinţii ies din schimburi. Cei activi îi acuză pe pensionari că încurcă, pensionarii strigă că sunt discriminaţi, că tinerii nu mai sunt respectuoşi, iar povestea pare fără final.

Pentru că au gratuitate pe autobuzele din Galaţi şi pentru că se plictisesc acasă, bătrânii care pornesc dis-de-dimineaţă la piaţă să facă mercurialul se înghesuie cu oamenii activi, care merg la serviciu, sau cu elevii şi studenţii, în pericol să întârzie la ore. Cum toată lumea pare să aibă treabă fix în acel moment, soluţia e una singură: SC Transurb Galaţi ar trebui să pună la dispoziţie mai multe autobuze, care să vină la un interval de trei-patru minute, dimineaţa, nu la zece-cinsprezece minute, cum se întâmplă în prezent.

20 de maşini noi, alte 40 aşteptate în curând

Reamintim ca, pe 20 noiembrie, 20 de autobuze destinate transportului public de persoane au fost introduse în circulaţie pe străzile din Galaţi. În total, circa o sută de mijloace de transport circulă zilnic pe toate traseele, în intervalul orar 5,00 - 23,30, pentru a asigura plimbarea gălăţenilor dintr-o parte în alta a oraşului. Şi totuşi, la orele de vârf, numărul mijloacelor de transport pare insuficient pentru orgoliile a două generaţii, care se înfruntă, simbolic, în trafic. O nouă licitaţie pentru achiziţionarea altor douăzeci de autobuze va avea loc în curand. Până atunci, însă, ambele tabere vor avea nevoie de nervi tari şi răbdare!

Citit 3046 ori Ultima modificare Luni, 24 Noiembrie 2014 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.