Campania ANTIGRIPALĂ a început cu peste o lună întârziere, spun medicii de familie gălăţeni

Campania ANTIGRIPALĂ a început cu peste o lună întârziere, spun medicii de familie gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dozele de vaccin antigripal ajunse cu întârziere la Galaţi sunt şi prea puţine, cred medicii


În timp ce, în ultima lună, mii de persoane au ajuns săptămânal la doctor sau la spital cu viroze şi pneumonii, medicii de familie din Galaţi abia au primit dozele de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii. Pe lângă faptul că au ajuns cu întârziere, numărul de vaccinuri este şi insuficient, spun medicii.

Când ar fi trebuit să înceapă campania

După vaccinare, organismul are nevoie de o perioadă cuprinsă între două şi trei săptămâni pentru a-şi dezvolta anticorpii împotriva virusurilor gripale. Astfel, dacă gălăţenii care beneficiază de imunizare gratuită sunt vaccinaţi la sfârşitul lui noiembrie, serul antigripal va începe să aibă efect abia din a doua jumătate a lunii decembrie, ceea ce este foarte târziu.

"Campania de vaccinare gratuită ar fi trebuit să înceapă încă din luna septembrie sau, cel mai târziu, începutul lui octombrie. Acum deja este prea târziu. Aceasta nu mai poate fi numită profilaxie. Este mai mult o risipă, pentru că vaccinul va avea efect doar la cei care vor fi feriţi de răceală în cele două sau chiar trei săptămâni de la vaccinare", ne-a explicat un medic de familie gălăţean care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, doctorul Dumitru Mărăşescu, este şi el de părere că vaccinarea antigripală a debutat cu întârziere. Potrivit medicului, campania ar fi trebuit să înceapă cel târziu până la 15 octombrie.

Câte doze a primit fiecare medic

Până în prezent, la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au ajuns puţin peste 17.000 de doze cu vaccin antigripal. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Liliana Iordăchescu, cei peste 260 de medici de familie gălăţeni au ridicat deja o bună parte dintre vaccinuri şi au început imunizarea categoriilor la risc. Mai exact, fiecare medic a primit câte 50 de doze.

"Este mult prea puţin faţă de nevoile reale. Ce să faci cu 50 de doze de vaccin, atunci când pe listă ai câteva sute de pacienţi cronici? Toţi colegii cu care am vorbit despre această problemă au fost de părere că ar fi trebuit să vină mai multe doze", a adăugat medicul de familie care a preferat să rămână anonim.

Unii bolnavi nu au mai avut răbdare

În timp ce unii pacienţi aşteaptă încă să fie vaccinaţi, alţii au preferat să-şi cumpere cu banii lor vaccinul din farmacii. "Într-adevăr, 50 de doze pentru fiecare medic nu sunt suficiente. Pe de altă parte, unii dintre pacienţi, deloc puţini, au devenit reticenţi la eficienţa acestui vaccin. Există tot felul de surse de informare neoficiale, iar oamenii tind să dea crezare celor citite sau auzite, chiar dacă nu vin de la un medic. Astfel, mulţi dintre pacienţii care ar putea beneficia de vaccinare gratuită nu vor să o facă. Pe de altă parte, am şi pacienţi pe lista cabinetului care au preferat să meargă şi să-şi cumpere singuri vaccinul. Ştiu cam 30 astfel de cazuri", ne-a mai spus dr. Mărăşescu.

În farmacii, vaccinul antigripal de import se găseşte la preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei. Serul este valabil doar pentru actualul sezon rece.

"Nu e normal să pui medicii pe drumuri"

Alături de întârzierea campaniei de imunizare şi de dozele insuficiente de vaccin, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, este de părere că nici modul în care sunt distribuite vaccinurile nu este unul potrivit.

"Ce faci cu medicul de familie care are cabinet într-o localitate situată la zeci de kilometri de sediul Direcţiei de Sănătate Publică? Acesta trebuie să facă drumul pe cheltuiala şi pe timpul lui. Apoi, din cele 50 de doze pe care le primeşte, foloseşte două sau trei pentru imunizarea sa şi a personalului din cabinetul medical. Apoi, mai are zece sau chiar poate mai multe gravide pe care trebuie să le vaccineze cu precădere. Vine apoi rândul bolnavilor cronici cu boli respiratorii, cardiovasculare sau neurologice. Aceştia sunt cu sutele pe lista fiecărui medic, iar, în cazul unora dintre ei, boala este foarte avansată. Cum să-i împaci pe toţi?" întreabă retoric Vasile Barbu.

Vaccinarea antigripală se face, cu prioritate, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, pentru cele cu boli cronice - în special afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi metabolice, pentru copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, pentru personalul medical şi gravide.

Citeşte şi: Cum vă PROTEJAŢI de răceli şi gripă

Citit 749 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.