PROGRAMUL următoarelor trei zile de SĂRBĂTOARE, la Galaţi
Foto: Sursa foto: Bogdan Codrescu, arhiva "Viaţa liberă"

PROGRAMUL următoarelor trei zile de SĂRBĂTOARE, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu trece nicio zi, până la praznicului Sfântului Apostol Andrei, fără să se desfăşoare măcar trei sau patru acţiuni sociale, culturale şi educative, organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Vineri, 28 noiembrie

La ora 10,00, se vernisează, în sala de expoziţii temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine, o expoziţie de icoane realizate de elevii de la clasele de Patrimoniu din cadrul Seminarului Teologic Sfântul Apostol Andrei.

La ora 12,00 se deschid, la Seminarul Teologic, lucrările simpozionului ştiinţific „Sfinţii Brâncoveni, modele de credinţă, cultură şi demnitate creştinească şi românească pentru seminaristul de astăzi”. Participă delegaţii de la mai multe seminarii teologice din ţară şi de la mai multe licee din Eparhia Dunării de Jos. Totodată, se va vernisa expoziţia de documente realizată pentru a marca 150 de ani de la întemeierea Eparhiei Dunării de Jos.

La ora 19,00, la capela Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români a Studenţilor din Complexul “Al.I.Cuza” Galaţi se dă startul unui program duhovnicesc-religios organizat de membrii asociaţiei şi care se va desfăşura sub titlul „Sfântul Apostol Andrei - model de apostolat pentru tineri".

Sâmbătă, 29 noiembrie

La ora 10,00, la Capela „Sfântul Andrei” de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal începe un program liturgic şi catehetic intitulat „Sfântul Andrei - ocrotitorul siderurgiştilor”. La ora 11,00, la Fileşti, la Grădiniţa administrată de ASCOR Galaţi, cu program After School „Moara de Lumină”, se dă startul acţiunii „Studenţii creştini - prietenii copiilor". Vor fi implicaţi cei 35 de copii nevoiaşi de care se ocupă ASCOR.

La ora 14,00, tot ASCOR va demara acţiunea numită „Studenţii creştini - «apostoli» ai dreptei-credinţe”. Vorbim despre un program cultural şi filantropic organizat cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al ASCOR „Sf.Apostol Andrei” - Galaţi, cu participarea delegaţiilor filialelor ASCOR din ţară. Acţiunea se ţine în sala Sala „Episcop Chesarie Păunescu” de la Centrul Eparhial.

La ora 17,00 începe „Toată suflarea să laude pe Domnul!”, un concert de muzică bisericească şi laică, cu participarea corului Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi şi a altor formaţiuni corale: corala „Ortodoxia” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, coralele cântăreţilor bisericeşti din Protoieriile Tecuci şi Covurlui. Invitat special: corul preoţilor din Eparhia Huşilor. Concertul va avea loc în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos”.

La ora 18,00 începe, la Catedrală, Slujbă de priveghere închinată Sf. Apostol Andrei.

La ora 19,00 se pleacă în „Pelerinajul luminii”, închinat Sfântului Apostol Andrei. Traseul începe la Catedrala arhiepiscopală şi se termină la biserica „Sf.Ap.Andrei” a Seminarului Teologic din Galaţi. La finalul pelerinajului, la seminar, se va ţine un program cultural-educativ intitulat „Sf. Ap. Andrei auzit prin glasuri cristaline de copii”.

Ziua praznicului

Ziua oraşului nostru începe la Catedrală, la ora 8,00, cu săvârşirea Acatistului Sf. Ap. Andrei şi cel al Sfinţilor martiri Brâncoveni. La ora 9,00 începe Sfânta Liturghie în toate bisericile din eparhie. După slujbă, la ora 12,00, se dă startul programului filantropic intitulat „În căutarea celor trişti şi singuri”. Se oferă, în cadrul acţiunii, câte o masă de prânz în toate spitalele municipiului Galaţi. Creştinii prezenţi la slujbe vor primi fie pachete cu alimente, fie hrană caldă (acolo unde sunt centre sociale). Acţiunile se desfăşoară sub coordonarea Protoieriei Galaţi. La ora 13,00 începe, în sala „Episcop Chesarie Păunescu” de la Centrul Eparhial, acţiunea organizată de filiala gălăţeană a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), intitulată "Sfântul Apostol Andrei - model de apostolat pentru studenţi”. La ora 19,00 debutează ultima acţiune a sărbătorilor. Se va numi „L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos!” şi va fi organizată tot de ASCOR.

Ceai şi sandvişuri pentru pelerini

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în perioada 27-30 noiembrie, pelerinilor care înfruntă gerul ca să se închine la moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, ale Sfântului Andrei şi la celelalte moaşte care ar putea fi scoase pe esplanada din faţa Catedralei li se vor oferi sandvişuri şi ceai.

Citit 3771 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.