Profesorul și jurnalistul Sorin Preda s-a stins din viață

Profesorul și jurnalistul Sorin Preda s-a stins din viață
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea Dunărea de Jos a pierdut un mare om și un mare profesor Sorin Preda, nepotul marelui scriitor Marin Preda, jurnalist și scriitor la rândul său, s-a  stins din viață, la doar 63 de ani. Conform medicilor din capitală, inima a fost cea care a cedat în ciuda eforturilor pe care medicii de pe ambulanță le-au depus.

Cine a fost Sorin Preda

Sorin Preda s-a născut pe data de 12 decembrie 1951, la București și a fost prozator, publicist și profesor de jurnalism. A absolvit în 1974 Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București și este doctor în Științele Comunicării. A fost membru al cenaclului "Junimea" și al grupării literare "Noii" care, între 1971-1973, editează revista de perete cu același nume. Ca scriitor, a debutat în 1981, a publicat volumele "Povestiri terminate înainte de a începe (1981)", "Parțial color (1985)", "Plus-minus o zi (1988)" și "Moromeții: ultimul capitol (2010)". La Editura Polirom au apărut volumele "Tehnici de redactare în presa scrisă (2006)" și "Jurnalismul cultural si de opinie (2006)". Sorin Preda a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România.

Sorin Preda susținea cursuri în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, dar și la Universitatea "Dunărea de Jos", Galați.

Una dintre cele mai importante realizări, ca profesor de jurnalism, a fost colaborarea cu Mihail Coman la redactarea „Manualului de Jurnalism”, cea mai completă carte despre munca de reporter scrisă în România. Cea mai importantă lucrare a sa a fost, de departe, ”Moromeții – ultimul capitol”, o încheiere a celebrului roman, pe care însuși autorul dorea să o scrie. 

Foștii studenți, șocați de veste

Ca profesor la Dunărea de Jos, Sorin Preda a lucrat cu sute de studenți. Pe toți i-a tratat cu același respect și aceeași dragoste. Aceștia au fost șocați la aflarea tristei vești și au ținut să transmită familiei condoleanțe. Iată cum a fost perceput profesorul Sorin Preda de studenții de la Facultatea de Litere din Galați.

”A fost unul dintre profesorii care atunci când explica ceva, o făcea în cel mai blând și cel mai clar mod posibil. Un om de o inteligență și o luciditate extraordinare”, ne-a spus Laurențiu Ginghină.

”A fost un profesor care avea o calmitate ieșită din comun. Niciodată nu s-a lăudat că face parte dintr-o familie cu renume. Cine nu a auzit de Moromeții? Se vedea că îi plăcea ceea ce făcea. Daca nu i-ar fi placut, nu ar fi făcut naveta atât de mult timp între București și Galați. Acum imi dau seama de faptul că la cursurile dumnealui chiar aveam ce să învăț. Un om minunat, special pe care l-am respectat și îl voi respecta mereu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, ne-a spus și Mihaela, o altă fostă studentă.

Odihnească-se în pace.

 

Citit 5481 ori Ultima modificare Joi, 27 Noiembrie 2014 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.