Centrul pentru persoanele fără adăpost a devenit CĂMIN pentru mai bine de 100 de suflete chinuite

Centrul pentru persoanele fără adăpost a devenit CĂMIN pentru mai bine de 100 de suflete chinuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În fiecare an, atunci când începe iarna, cei mai afectaţi sunt oamenii străzii. Tineri şi bătrâni fără un acoperiş deasupra capului apelează la serviciile Centrului pentru persoane fără adăpost aflat în administrarea Primăriei Galaţi. Anul acesta iarna a lovit în plin, iar centrul Primăriei a fost luat cu asalt de cei care atunci când este cald dorm pe unde apucă. Pe timpul verii, băncile din parcuri sau din cimitire, scările de bloc sau tarabele din piaţă devin "garsoniere" pentru oameni fără venituri. Cele 100 de locuri din Centrul pentru Persoane fără adăpost au fost ocupate, ba chiar au fost suplimentate.

„Avem deja 109 persoane cazate. Dacă numărul solicitărilor creşte, putem suplimenta locurile până la 120”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Poveşti de viaţă În locul băncilor sau a cimentului din scările de bloc, oamenii primesc un pat, mâncare şi condiţii decente de trai. Cel mai mult se bucură de ele persoanele vârstnice.

,,Soţia mea a murit, iar casă nu mai am. Am un fiu şi o nepoată la Mangalia, dar nu am ţinut legătura cu ei. Pensia este prea mică şi nu am unde să mă duc. Aici este cald şi măcar nu mai dorm prin piaţă printre boschetari. Nu ştiu ce m-aş fi făcut dacă nu găseam aici loc”, ni s-a plâns Fănică Lucan, un gălăţean de 86 de ani.

Mulţumit că a găsit un loc cald de dormit este şi Bogdan Pragă, de 30 de ani, care a ajuns pe stradă după ce părinţii săi s-au despărţit. „Când găsesc muncesc cu ziua. Dar banii pe care îi câştig nu sunt suficienţi să îmi închiriez un loc la meu. Cât a fost cald am dormit afară sau într-o baracă. În cimitir însă nu mai pot sta pentru că nu trebuie să fim văzuţi şi de aceea nici nu putem aprinde un foc. Aici e cald, iar dacă munceşti la gospodărire urbană primeşti şi mâncare”, ne-a explicat tânărul.

Proiect pentru 2015, Centrul a devenit cămin, pentru a doua iarnă consecutiv, şi pentru Remus Vasile Feraru, de 26 de ani. Acesta este orfan şi, după ce a părăsit căminul în care şi-a petrecut adolescenţa, a ajuns să doarmă prin scările de bloc. „Mă vedeau locatarii şi chemau poliţia. Când nu mai găseam un loc de dormit aici, mai plecam la Iaşi sau la Bucureşti, pentru că şi acolo sunt centre de noapte. Aici e cam greu cu mâncarea, atunci când nu ieşi la curăţat străzile, dar măcar am un loc cald unde să dorm. Este a doua iarnă pe care o fac aici”, povesteşte Remus.

Centrul pentru persoanele fără adăpost a devenit cămin şi pentru gălăţenii care au ajuns în stradă în urma unor dispute în familie. Fiecare om de aici are o poveste a lui. Ca ei sunt însă mulţi alţii, pe care poliţia îi adună de pe străzi. Dar capacitatea centrului este mult prea mică pentru câte persoane ar avea nevoie de aceste servicii, iar reprezentanţii Primăriei se aşteaptă ca numărul solicitărilor să crească atunci când temperaturile vor scădea mult sub zero grade. Primăria Galaţi are deja în plan să mai construiască, anul viitor, un astfel de centru din fonduri europene, care au fost deja aprobate.

Citeşte şi: Zece persoane FĂRĂ ADĂPOST, ridicate de pe stradă

Citit 4231 ori Ultima modificare Joi, 04 Decembrie 2014 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.