SCENE DE GROAZĂ în Galaţi: O bandă de INCENDIATORI TERORIZEAZĂ centrul oraşului (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

SCENE DE GROAZĂ în Galaţi: O bandă de INCENDIATORI TERORIZEAZĂ centrul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de gălăţeni care locuiesc sau au birouri la blocurile A din Ţiglina 1 trăiesc de doi ani sub teroarea unei găşti puse pe rele * Incendierea boxelor, a uscătoarelor şi, mai nou, mânjirea pereţilor cu excremente sunt parte a calvarului care pare fără sfârşit şi fără soluţie


Scene de coşmar desprinse parcă dintr-un film cu suburbii rău famate se derulează în centrul Galaţiului de doi ani de zile, spun locatarii blocurilor A din Ţiglina 1. O gaşcă de indivizi care îşi face veacul când într-un bloc când în altul, goniţi de colo colo de locatarii care s-au săturat de beţiile acestora şi de gălăgia pe care o fac la ore târzii în noapte, se răzbună periodic dând foc dependinţelor şi chiar uşilor oamenilor. Acesta este, spun unii, şi motivul pentru care aproape nimeni nu mai are acum uşă de lemn la intrarea în apartament. Şi nici preş la uşă, pentru că aşa a început totul.

"La noi în bloc s-a dat foc de cinci ori! Prima dată la etajul 4, apoi la parter şi la etajul 1. Adună preşurile de pe palier, le pun la uşile de lemn şi le dau foc. Aşa au dat foc la etajul 4 şi acum câteva săptămâni. Ne-au spus pompierii să nu mai ţinem preşuri la uşi", spune Marcel Vlad, patronul unei agenţii imobiliare cu sediul în blocul A1.

Mărturie a faptului că vandalii şi-au făcut recent de cap la A1 stau un uscător făcut scrum în noaptea de 1 spre 2 decembrie. Cel puţin asta susţin locatarii, care sunt convinşi că focul a fost pus intenţionat de grupul care a sărbătorit 1 Decembrie într-o manieră „fierbinte”. Nici nu s-a dus bine mirosul greu de fum, iar două nopţi mai târziu vagabonzii le-au pregătit locatarilor o nouă surpriză, mânjind cu excremente doi pereţi din casa scării.

"E jale ce se întâmplă. Şi se întâmplă şi din cauza chioşcurilor din zonă. Iau băutură de la chioşcuri seara şi vin şi se aşază aici pe scări. Beau şi fumează. După aia încep să facă toate nenorocirile pe care le vedeţi. Nu sunt boschetari, că ăştia vin cu un carton, se aşează şi dorm. Ăştia care dau foc sunt o gaşcă de vreo 5-6 inşi, între 20 şi 30 de ani, nişte teribilişti. Eu m-am luat de multe ori de ei, iar ei se răzbună”, ne explică Marcel Vlad.

Poliţia pe o parte, vandalii pe alta

Fiecare act de răzbunare urmat de solicitarea poliţiei se încheie, aproximativ, la fel şi după următorul tipar: când echipajul poliţiei (n.r. - Poliţia Locală, de cele mai multe ori) apare lângă blocul unde este semnalată prezenţa găştii turbulente, indivizii o rup la fugă şi ies pe uşa din faţă, astfel încât sunt puţine ocaziile în care ajung să dea nas în nas cu patrula. Astfel, de prea puţine ori se întâmplă să fie întrebaţi de sănătate.

"La Poliţia Locală, cred că am dat sute de telefoane. Vin, îi întreabă cum îi cheamă şi pleacă, le spun doar să nu îi mai prindă pe aici. Normal că vin iar! Măcar dacă i-ar amenda"”, punctează administratorul agenţiei imobiliare.

Scene precum cele descrise la blocul A1 s-au petrecut în ultima vreme şi la alte cinci imobile alăturate. Doar locatarii de la A6 şi de la A8 au fost ceva mai feriţi, pesemne din cauză că acolo sistemele de protecţie au funcţionat mai eficient. Spre exemplu, incendierea unor cabluri la blocul A5, în urmă cu circa doi ani, s-a soldat cu evacuarea în miez de noapte a tuturor locatarilor, din cauza fumului gros şi a pericolului de extindere, iar la blocul A7 vandalii au atacat în urmă cu două săptămâni tocmai la etajul 4, unde au făcut scrum o boxă.

Interfoanele, investiţii inutile

Oamenii blocurilor năpăstuite au încercat toate variantele pentru a-şi proteja casele. De la pază umană la echiparea intrărilor cu interfoane, nicio soluţie nu a fost scăpată din vedere, însă niciuna n-a avut succes. "Au fost interfoane la uşi, ca să nu mai intre oricine şi le-au tăiat. Funcţionau câteva luni, apoi iar le tăiau, le stricau. Iar le reparam, iar le stricau. Au tăiat cablurile şi le-au smuls din perete, cel puţin la intrările din spate. Am investit 40 de milioane ca să fie uşile închise. Mai sunt şi chiriaşi cărora proprietarii nu le-au dat chei pentru interfoane şi care nu ştii ce hram poartă. Stau câte două, trei luni, aduc tot felul de indivizi în bloc. E un dute-vino continuu", ne-au spus disperate câteva locatare de la blocul A1.

Poliţiştii în civil, soluţia finală

Dacă amenzile pentru tulburarea liniştii publice nu prea au fost date pentru a-i deranja, măcar la buzunare, pe turbulenţii care nu au ajuns nici la poliţie pentru a le fi probate incendierile puse în seama lor, locatarii de la A-uri sugerează că singura măsură pentru ca aceştia să fie serios luaţi la întrebări ar fi ca poliţiştii să patruleze în civil, pentru a nu fi recunoscuţi. "Noi suntem în zona A, plătim impozite pentru zona A şi am ajuns mai rău ca în Micro 40, ca în ghetouri. Şi ne întrebăm, în doi ani de zile, chiar nu au putut fi prinşi? Să se facă pază, să vină poliţiştii în civil, să pună cumva mâna pe ei", opinează Marcel Vlad.

Pompierii şi focul din răzbunare

Pentru pompierii gălăţeni, incendiile la A-uri au devenit un fel de exerciţiu, planificat, după caz, fie de boschetarii care mai ard un carton sau un tomberon, fie de gaşca pusă pe rele, care dă foc la câteo cameră sau dependinţă.

Aproape fiecare operaţiune de stingere a incendiilor care expun pericolului sute de oameni din bloc se încheie cu o concluzie comună: "Majoritatea incendiilor de la blocurile A au avut drept cauza acţiuni intenţionate, fiind vorba de foc pus, cel mai probabil, de persoane pe care locatarii le-au alungat în rânduri repetate din imobile. În unele situaţii, s-a impus evacuarea locatarilor, din cauza fumului şi a pericolului de extindere a incendiului", ne-a explicat mr. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

În aceste condiţii, fiecare constatare care face referire la acţiune intenţionată ajunge pe masa poliţiştilor, care ar trebui să îi găsească pe derbedei. Numai luna trecută, cinci astfel de speţe au ajuns în ograda Secţiei 2 Poliţie. "În luna noiembrie, au fost înregistrate cinci astfel de fapte privind incendierea intenţionată a trei uscătoare şi a două boxe. S-au întocmit dosare penale pentru distrugere şi se fac cercetări pentru identificarea autorilor", ne-a declarat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Citit 8586 ori Ultima modificare Marți, 09 Decembrie 2014 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.