Galaţiul, invadat de COLINDĂTORI/ Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou

Galaţiul, invadat de COLINDĂTORI/ Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Aproximativ 350 de colindători din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Bacău, Vrancea şi Vaslui vor lua parte, duminică, la Festivalul "Tudor Pamfile"


Duminică, Galaţiul va fi luat cu asalt de aproximativ 350 de colindători, din mai multe zone ale ţării, care vor participa la ediţia cu numărul 23 a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile", organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", în parteneriat cu Arhiepiscopia "Dunării de Jos" şi Primăria Galaţi.

Participanţi din şase judeţe

Evenimentul va reuni cele mai reprezentative formaţii de colindători din şase judeţe din România. Din Galaţi, vor veni colindători din localităţile Schela, Tuluceşti, Rediu, Bereşti, Măstăcani, Piscu, Braniştea, Vânători, Băleni, Brăila va trimite participanţi din Gropeni şi Ciocile, Vasluiul va fi reprezentat de colindători din Soleşti şi Muntenii de Sus, din Tulcea vin cei din Luncaviţa, din Bacău vin "Frumoşii" din Balcani, iar din judeţul Vrancea vor fi prezenţi colindătorii din Nereju.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile" va începe la ora 12,00, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, de unde, după ce vor avea o scurtă demonstraţie în faţa Înalt Preasfinției Sale Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”, şi vor primi binecuvântarea acestuia, colindătorii se vor deplasa pe esplanada din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, unde va avea loc spectacolul final.

Bătăi de bice şi jocuri tradiţionale

Organizatorii promit un spectacol plin de emoţie şi culoare, care îi va impresiona pe toţi cei prezenţi. "Îi invităm pe toţi gălăţenii să vină la spectacol, şi cu cei mici, pentru că au ce învăţa. Festivalul este un eveniment cultural ce promovează şi încurajează autenticul în creația populară.Vor vedea pe viu toate obiceiurile care se transmit din generaţie în generaţie, în comunităţile rurale. Unii participanţi vor fi îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale, extraordinar de frumoase şi bine păstrate, iar alţi colindători vor purta tot felul de măşti, costume pentru reprezentarea dansurilor, precum capra, ursul. Vor fi prezenţi şi colindători ce vor purta în talie tălăngi metalice grele, ce vor face un zgomot asurzitor, pentru alungarea spiritelor rele", spune Paul Buţa, coordonatorul festivalului.

Acelaşi etnograf ne-a spus şi alte detalii ale festivalului, pentru a-i face pe gălăţeni şi mai curioşi şi a-i determina să vină să vadă spectacolul.  „Ca în fiecare an, de la eveniment nu vor lipsi bătrânii colindători din Nereju, Vrancea, ce vor impresiona publicul cu sunetele scoase din instrumentele de suflat vechi de sute de ani. Un moment special vor face şi colindătorii călare pe cai din Măstăcani, dar şi cei din Rediu, care vor juca clampa, o altă variantă a cunoscutei capre", a adăugat Paul Buţa.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să ştii despre Sfântul Nicolae: Obiceiuri şi tradiţii

Citit 2256 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Decembrie 2014 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.