PREMIERĂ NAŢIONALĂ la Teatrul Dramatic: "Viaţă de schimb" - un spectacol-eveniment pentru Galaţi (FOTO & VIDEO)

PREMIERĂ NAŢIONALĂ la Teatrul Dramatic: "Viaţă de schimb" - un spectacol-eveniment pentru Galaţi (FOTO & VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sâmbătă şi duminică, pe 17 şi 18 ianuarie, sunteţi aşteptaţi la o piesă de teatru de amploarea şi dinamismul unui film


Teatrul Dramatic „Fani Tardini” începe anul 2015 într-un mod foarte curajos, punând în scenă, pentru prima dată în România, o piesă SF – „Viaţă de schimb”, după textul lui Victor Cilincă „Off” sau „Regele schimbărilor”. Piesa a fost premiată în anul 2011 la Concursul Naţional de Dramaturgie – Comedie din cadrul Festivalului Naţional de Comedie şi tipărită în volumul „Teatru”, Editura "Axis libri" Galaţi.

Prin urmare, iubitorii de teatru sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică, pe 17 şi 18 ianuarie, începând cu ora 19,00 la un spectacol-eveniment, o premieră absolută, întrucât textul nu a mai fost pus niciodată în scenă.

Directorul Dramaticului gălăţean, Cristian Gheorghe, este cel care a avut curajul să regizeze spectacolul, pentru că a fost fermecat de text. "E un proiect foarte drag, pe care doresc să-l realizez de trei ani, de când am citit piesa. A fost dificil, pentru că a trebuit să creăm o  lume distopică, o lume inexistentă, care ar putea, însă deveni realitate peste ceva timp, o lume în care tema principală este lipsa libertăţii, dezumanizarea, mecanicizarea. E o irealitate, care ar putea deveni realitate, dacă nu vom avea grijă de caracteristica cea mai de preţ a noastră - umanitatea. E un spectacol care are de toate: dinamism, acţiune, dramă, comedie, sensibilitate, romantism, tot ceea ce există pe această lume în care noi încercăm să trăim cât mai frumos", a deconspirat regizorul Cristian Gheorghe câte ceva din surprizele pe care le-a pregătit.

Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, aceasta nefiind la prima colaborare cu teatrul gălăţean. Şi pentru ea realizarea decorului şi a costumelor a fost o adevărată provocare, pentru că a trebuit să reconstruiască de la zero o altfel de lume, dispunând de mijloace financiare minime. "Spectacolul s-a realizat cu investiţii minime. Am avut sponsori şi am beneficiat de înţelegerea unor oameni care ne-au ajutat şi care ne vor aştepta cu banii. Colegii noştri au fost şi ei sponsori, donând diferite obiecte pe care le-am transformat, astfel încât să putem crea acest decor, până la detalii, decor care reprezintă o metaforă pentru spectacol", a mai precizat Cristian Gheorghe.

"Spectacolul e un film. Te îndrăgosteşti de imagini"   

Victor Cilincă a povestit cu sinceritate şi încântare că a asistat la câteva repetiţii şi că nici nu a simţit cum au trecut cele două ore cât durează spectacolul: "Mi s-a părut că e un film grozav, nu pentru că eu am scris textul, ci pentru ce a reuşit să facă din el Cristi. Te îndrăgosteşti de imagini. Pe Lăcrămioara Dumitraşcu o cunoşteam, ştiam ce scenograf bun este, dar nu mă aşteptam să facă din decor un personaj. Şi coregrafia Victoriei Bucun este de excepţie, e interesant de văzut cum actorii îşi depăşesc condiţia de oameni care păşesc pe scenă şi fac nişte lucruri uimitoare. Sunt onorat ca piesa mea să fie jucată de nişte oameni dragi, pe care i-am admirat în multe spectacole, despre care am scris. Sunt onorat că regizorul a venit singur să-mi propună să-mi regizeze piesa încă de pe vremea când nu era directorul teatrului. Într-o vreme când nimeni nu s-ar înhăma la o aşa montare dificilă fără bani, Cristi a lucrat piesa pro bono şi a ieşit ceva extraordinar. Cred că ar fi în stare să facă un film şi după o carte de telefon", a spus autorul textului. Cristian Gheorghe a confirmat că poate face aşa ceva, doar dacă acea carte de telefon este scrisă de Victor Cilincă.

Distribuţia este una destul de amplă, cu 16 actori. Pe scenă vor urca binecunoscuţii Ciprian Braşoveanu, Oana Preda Gheorghe, Aureliu Bâtcă, Gabriel Constantinescu, Petrică Păpuşă, Dan Căpăţână, Vlad Ajder, Florin Toma, Mihaela Lecca-Gorea, dar şi debutanţii Ionuţ Moldoveanu şi Flavia Călin. De asemenea, vor juca şi patru studenţi la actorie - Virgil Tăbuş, Ştefan Forir, Răzvan Clopoţel, Bogdan Culeaşă şi copilul David Alexandru Gheorghe.

Citeşte şi: O piesă de Victor Cilincă, în PREMIERĂ pe ţară la Teatrul "Fani Tardini" (FOTO)

Citit 5340 ori Ultima modificare Joi, 15 Ianuarie 2015 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.