24 ianuarie la Galaţi/ HORA UNIRII, salvată de oamenii de rând (FOTO)

24 ianuarie la Galaţi/ HORA UNIRII, salvată de oamenii de rând (FOTO)
foto: Mariana Constandache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marcarea celor 156 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească, săvârşită sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a culminat, la Galaţi, cu festivitatea de la statuia de la Grădina Publică. Timp de o oră, sub cerul întunecat şi sub ameninţarea unei burniţe care s-a împletit nefericit cu aerul rece, circa 300 de gălăţeni au ieşit din case, cu flori şi steguleţe, pentru a se prinde în tradiţionala horă.

În prezenţa câtorva oficialităţi, parlamentari şi câţiva şefi de instituţii publice, dar în absenţa primarului municipiului Galaţi, a prefectului şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, cei care au simţit că Mica Unire este a lor și prin prisma faptului că Alexandru Ioan Cuza a fost Pârcălab de Galaţi au depus câte o floare la monumentul domnitorului după ce, în prealabil, au asistat la trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către subprefectul Daniel Răzvan Olaru şi la scurta alocuţiune de evocare a momentului istoric susţinută  de directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru.

După momentele oficiale şi după ce au depus buchete de flori la statuia lui Cuza, oficialităţile au părăsit ceremonia, fără a se mai prinde în horă alături de asistenţă, formată într-o proporție semnificativă din copii, unii aduşi în grupuri organizate de la şcoală  pentru acest eveniment. Singurul din grupul autorităţilor care a rămas pe baricade pentru a se alătura mulţimii a fost subprefectul Olaru. Ceremoniile dedicate zilei de 24 ianuarie, care în acest an a avut în premieră şi statut de sărbătoare naţională, s-au încheiat la Casa Cuza, unde au avut loc expuneri asupra importanţei momentului de la 24 ianuarie 1859 şi a personalităţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Citeşte şi: 156 de ani de la Unirea Principatelor/ Istoria, altfel... UNIREA au propus-o ruşii? (FOTO)

Citit 5171 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015 22:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.