Suspiciuni de ÎMBOLNĂVIRE COLECTIVĂ CU TUBERCULOZĂ la o şcoală din judeţul Galaţi. O profesoară, diagnosticată cu TBC

Suspiciuni de ÎMBOLNĂVIRE COLECTIVĂ CU TUBERCULOZĂ la o şcoală din judeţul Galaţi. O profesoară, diagnosticată cu TBC
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cadrul didactic, fost angajat al dispensarului TBC din Tecuci, este, oficial, diagnosticat cu tuberculoză * Conducerea şcolii din Adam susţine că analizele profesoarei la angajare erau în regulă


Situaţia critică s-a declanşat la Şcoala Generală din localitatea gălăţeană Adam zilele trecute, după ce profesoara de religie a fost diagnosticată cu TBC. În urma unor investigaţii pe care le-a făcut din cauză că se simţea foarte rău, femeia a aflat că suferă de tuberculoză, ceea ce a declanşat o vastă anchetă printre elevii şi cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Sute de copii au fost evaluaţi pentru ca medici epidemiologi să stabilească dacă au fost şi ei infectaţi, dat fiind că au intrat în contact cu profesoara, fostă asistentă medicală la dispensarul TBC din Tecuci.  

„Au fost examinaţi toţi contacţii. Vorbim de 361 de elevi din clasele I – VIII, dintre care 18 au prezentat IDR pozitiv. Aceştia au fost aduşi la Spitalul TBC din Galaţi, pentru consultaţii de specialitate, dintre aceştia, 12 rămânând internaţi pentru evaluări suplimentare, radiologice şi de laborator”, ne-a declarat dr. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Rezultatele examenelor care vor confirma, sau, după caz, vor infirma prezenţa bolii la copii vor fi gata peste câteva zile, timp în care micuţii vor primi tratament profilactic. În acest timp, şi celelalte persoane care au fost în preajma profesoarei de religie vor fi evaluate.

„Doamna profesoară lucrează la noi de la 1 septembrie 2014, ca suplinitor şi a venit cu toate analizele medicale în ordine. Nu am mai avut astfel de cazuri până acum. Vor fi evaluate toate persoanele din şcoală, cadre didactice şi personal auxiliar”, ne-a spus Claudia Delescu, directorul Şcolii Generale nr. 1 din Adam.

Examinaţi la mica înţelegere

Potrivit prevederilor Codului Muncii, angajaţii, inclusiv cei din Educaţie, trebuie să fie evaluaţi anual de un medic de medicina muncii care să ateste, prin viză că sunt apţi să presteze activităţile specifice fişei postului. Un soi de înţelegere interminsterială survenită în urmă cu câţiva ani eludează însă această prevedere, în sensul că vizarea carnetelor de sănătate să se poată face de către medicii de familie, care în multe cazuri pun ştampila în urma unui simplu control clinic, fără examen radiologic sau de laborator. În alte cazuri, cadrele diactice nici nu trec pe la medic, de îndeplinirea acestei formalităţi ocupându-se directorii de şcoli. Cel puţin asta susţin unele voci din rândul medicilor de familie, care susţin că au fost rugaţi de şefii unor unităţi şcolare să vizeze teancuri de carnete de sănătate. "Eu nu ştiu cine mi-a dat avizul de sănătate şi securitate în muncă. La începutul anului ni s-a cerut carnetul la şcoală, l-am predat şi atâta tot", ne-a spus, sub protecţia anonimatului, o profesoară care predă la o şcoală din mediul rural. În aceste condiţii este lesne de înţeles riscul ca un cadru didactic, potenţial purtător al unei boli contagioase, să fie sursă de îmbolnăvire pentru pentru o colectivitate, mai cu seamă acolo unde sunt copii proveniţi din medii sărace şi cu antecedente patologice.

Citit 2999 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.