RĂZBOIUL CĂLDURII la Galaţi/ Oamenii nu sunt lăsaţi să scape de DATORII

RĂZBOIUL CĂLDURII la Galaţi/ Oamenii nu sunt lăsaţi să scape de DATORII
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locatarii unei scări de bloc încearcă să scape de datoriile altora de mai bine de doi ani


Asociaţia de proprietari cu numărul 318, situată în cartierul Siderurgiştilor Vest, este una dintre cele cu datorii uriaşe către Apaterm. Potrivit companiei ce încă furnizează apă caldă şi căldură gălăţenilor, această asociaţie ar datora, numai către Apaterm, peste 900.000 de lei. Asociaţia cuprinde blocul A3, cu scările 1 şi 2, blocul SD 1 B, cu scările 1, 2, 3 şi 4, SD 3 A, cu scările 1, 2, 3 şi 4, SD 3 B, cu scările 1, 2 şi 3 şi SD 3 C, cu scările 1 şi 2.

Cazul acestei asociaţii este arhicunoscut, atât la nivelul Primăriei Galaţi cât şi la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Fosta administratoare, acum decedată, Mariana Hoţescu, este suspectată de o fraudă de peste 380.000 de lei, la care s-ar adăuga o delapidare de peste 270.000 de lei. "Viaţa liberă" a prezentat cazul, pe larg, în urmă cu doi ani. Imediat după moartea administratoarei s-a făcut o verificare financiar-contabilă, pentru a se stabili cu exactitate prejudiciul. Şi înainte, dar şi după moartea administratoarei, proprietarii din această asociaţie au fost nevoiţi să stea luni în şir fără apă caldă şi rece, în frig şi, din când în când, fără gaz. Din acest motiv, o scară de bloc a încercat chiar să se desprindă de aceste probleme.

În luptă cu morile de vânt

Una din principalele cauze ale falimentului Apaterm este reprezentată de datoriile neachitate ale asociaţiilor de proprietari. În cazul Asociaţiei 318, lucrurile sunt ceva mai complicate. Astfel, proprietarii apartamentelor de la SD 3 A, scara 3, încearcă de mai bine de doi ani să se desprindă din asociaţie, pentru a nu mai suferi de pe urma rău-platnicilor de la alte scări. "În momentul în care s-a făcut acea expertiză contabilă, am încercat să aflăm cu exactitate ce bani datoram noi, cei de la această scară. După calculele noastre, datoria totală a apartamentelor de pe această scară se ridică la mai puţin de 2.000 de lei. Cu toate acestea, nu am fost lăsaţi să ne desprindem de asociaţie, din cauza anchetelor", explică Costel Sion, unul dintre proprietari.

Cei direct interesaţi au încercat să-şi găsească dreptatea şi la Primărie. "Ne-am lovit numai de uşi închise. Am încercat să purtăm o corespondenţă cu cei de la Primărie, dar pur şi simplu ni s-a întors corespondenţa nedeschisă", mai explică acelaşi proprietar.

Singurul răspuns din partea Primăriei a venit în luna iulie a anului trecut, când proprietarii au fost înştiinţaţi, sec, că cererea lor nu poate fi acceptată până la finalizarea anchetelor ce o privesc pe fosta administratoare.

"Pur şi simplu, ne-am săturat să plătim pentru alţii. Vrem să fim o asociaţie mai mică şi să ne gospodărim singuri", mai spune acelaşi proprietar.

Datorii pe bandă rulantă

Mariana Hoţescu a avut în grijă şi o altă asociaţie de proprietari, respectiv cea cu numărul 167, din Piaţa Centrală. La fel ca în cazul Asociaţiei 318, şi aici au fost probleme grave cu banii. Între anii 2005 şi 2011, asociaţia de proprietari numărul 167 a acumulat o datorie totală de 348.148 de lei către Apaterm, din care 192.544 de lei reprezintă numai datoriile.

Citit 3432 ori Ultima modificare Marți, 27 Ianuarie 2015 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.