Continuă TĂIEREA teilor de pe strada Domnească din Galaţi (FOTO&VIDEO)
Foto: Foto şi (capturi) video Mihai Angheluţă

Continuă TĂIEREA teilor de pe strada Domnească din Galaţi (FOTO&VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi în plină iarnă, copacii sunt examinaţi îndeaproape de autorităţi, iar cei cu probleme, cel puţin aparente, sunt degrabă puşi la pământ. Cel mai recent caz este cel al unui tei de pe strada Domnească, din faţa farmaciei situate între hotelul Galaţi şi intersecţia cu strada Fraternităţii. Joi, 12 februarie, muncitorii care curăţau buturugile copacilor sacrificaţi toamna trecută ne-au confirmat că şi al doilea tei din faţa farmaciei a fost doborât de drujbă, după ce primul avusese aceeaşi soartă la precedenta campanie de tăieri.

Invocând iniţial motivul uscării, muncitorii ne-au precizat apoi că era de fapt vorba despre o crăpătură apărută în partea superioară a trunchiului. Într-un final, ne-au sfătuit să ne adresăm şefilor lor, de la Gospodărire Urbană, fiindcă aceştia iau decizii, la comanda Primăriei.

Purtătoarea de cuvânt, Daniela Stroia, ne-a iscodit să vadă dacă avem proba că acel copac fusese tăiat miercuri dup-amiază, cum susțineam. Asta deaorece și un alt copac din fața blocului F, chiar alături de cel de acum, a fost tăiat în campania din toamna trecută. Întâmplător da, avem imaginea zonei zilnic, de pe camera de bord, în drumul spre redacție. Dar mai importante sunt fotografiile făcute de către echipa care a constatat starea de uscare sau deteriorare a copacului, care o fi fost aceea.

După o zi de investigații, dat fiind că echipa care a lucrat la teii de pe Domnească intrase brusc în concediu cu tot cu aparatul foto, s-a reuşit să obţină fotografiile-martor de la constatarea așa-zisei crăpături a trunchiului arborelui (foto 4 şi 5 din prima galerie). Deşi în aparenţă pare a fi vorba doar despre o decojire a scoarţei, posibil în urma îndepărtării unei crengi mai mari, cei de la Gospodărire Urbană susţin că teiul ar fi fost un real pericol, fiind pe punctul de a se prăbuşi, iar ei nu au făcut decât să intervină, la comanda Primăriei, care, la rândul său, a răspuns la o sesizare.

Decizie încurcată

Pe de altă parte, deşi inginerul silvic, singurul în măsură să constate starea de sănătate a unui copac, activează în cadrul Gospodărire Urbană, purtătoarea de cuvânt a societăţii Consiliului Local ne-a precizat că tăierile se fac doar pe bază de comandă din partea Primăriei. Reprezentanţii acesteia din urmă nu au putut fi însă contactaţi în timp util pentru un punct de vedere din care să aflăm cine a sesizat până la urmă că teiul este un potențial pericol încât autoritățile să acționeze cu atâta promptitudine.

În ciuda faptului că teii sunt recunoscuţi ca arbori longevivi, unii atingând între câteva sute şi până la aproape 2.000 de ani ca vârstă, cei de pe strada Domnească au doar 55-60 de ani, fiind plantaţi înainte de 1960, după reconstrucţia centrului Galaţiului. Dealtfel, în fotografii-document publicate pe Facebook de către Asociația pentru Renașterea Galațiului, se poate observa cum arăta zona imediat după reconstruire, inclusiv după plantarea teilor specifici străzii Domnești.

Este posibil, în ritmul actual al defrişărilor, aspectul din prima parte a perioadei comuniste, când cea mai selectă arteră a orașului se numea Strada Republicii, ar putea reveni, chiar dacă nu cu aceeaşi prospeţime arhitectonică.

Sursa foto: Vechiul Galaţi în Imagini - APRG

Pe de altă parte, angajaţi ai societăţii Gospodărire Urbană pregătesc terenul pentru plantări, scoţându-se, în acest sens, cioatele teilor tăiaţi în toamna anului trecut. DETALII CITIŢI AICI -->> http://www.viata-libera.ro/eveniment/63823-pregatiri-pentru-plantari-se-scot-cioatele-de-pe-domneasca

Rămâne de văzut dacă şi când vor apărea noi arbori în locul celor sacrificaţi.


CITEŞTE ŞI: TEII de pe Domnească au AJUNS lemne de foc (VIDEO&FOTO)

Citit 6028 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Februarie 2015 13:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.